Skocz do zawartości

Wykresy zacierania


Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Znalazlem na wikipedii 2 wykresy przedstawiajace zacieranie infuzyjne i dekokcyjne. moze sie komus przydadza.

 

Zacieranie_infuzyjne_i_dekokcyjne.JPG

 

Tutaj linki do strony:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo

 

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Zacieranie_infuzyjne_i_dekokcyjne.JPG&filetimestamp=20090322013028

Edytowane przez rosiak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ciekawe, bo wychodzi na to, że źle robię dekokcję...

z 44°C podgrzewam do 53°C i biorę porcję do dekoktu (tam jak na wykresie 63, 72, 100). Znaczy nie przetrzymuję zacieru głównego w 44°C jak pokazuje wykres.

Chyba coś źle zrozumiałem w opisach.

 

Dzięki za wygrzebanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie przez 25 min tylko pewnie tyle teoretycznie zajmie uzyskanie wymaganej temperatry zacieru glownego

I tak mi się wydaje że ktoś błąd zrobił tu. Bo jakby zamieszał to minuta i temperatury wymieszane.

no chyba, ze ktoś pompuje jakieś 5 hektolitów zacieru....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.