Jump to content
GrubyDzoló

Wysokie Blg w milk stout.

Recommended Posts

Cześć mam niewielki problem z moją drugą warką. Mianowicie chodzi o milk stouta. Fermentowałem go przez tydzień na burzliwej potem przelałem prawie miesiąc na cichą.  Chodzi o to ,że butelkowałem go wczoraj. Przy okazji zmierzyłem BLG. Wynosiło aż 7. Po burzliwej było 9 blg. Dlaczego aż tyle? To przez laktoze? Chyba jedyna możliwość którą widzę. Laktozy dałem pół kilo na 20 litrów. Na  koniec wyszło 18 litrów. Drugi problem zauważyłem przy zacieraniu. Mianowicie chodzi o termometr. Przeważnie wkładam go gdzieś do 1/3 do wody. Jednak gdy prawie go zanurzyłem powiedzmy do 4/5  podbiło temperature na nim o 8C. Ile powinno się w końcu zanurzać ten termometr, bo zgłupłem od tego xd.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaje się, że:

- za wcześnie zlałeś na cichą 

- zatarłeś na słodko 

- laktoza podbija ekstrakt 

 

Jakie drożdże, w jakiej temperaturze zadałeś i w jakiej fermentowałeś? 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, GrubyDzoló napisał:

Fermentowałem go przez tydzień na burzliwej potem przelałem prawie miesiąc na cichą

Polecam odwrotny schemat. Miesiąc burzliwej i tydzień cichej. Jak użyłeś s04 to one często nisko nie schodzą. Zatarcie na słodko, dużo karmeli i palonych i 7blg to realny wynik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na słodko czyli zbyt wysoka czy zbyt niska temperatura zacierania?

Jeśli chodzi o twoje pytania to tak.

Termometr taki https://browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359

Składniki te tylko razy 2 bo nie na 10 lecz 20 litrów https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Milk-Stout-12-BLG-zestaw-ze-slodow/256

Drożdze Fermentis Safale S-04

Właśnie z zacieraniem był problem. Przy zanurzeniu 1/3 termometra było 64-65C a przy niemal całym nawet do 73C. Nie wiem jak ten termometr ma działać i kiedy wskazuje dobry wynik. Domyślam się ,że temperatura była zbyt wysoka.

Temperatura fermentacji tak jak w opisie burzliwa w około 17C a cicha w 10-7C

Drożdze zadane w 23C.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, GrubyDzoló napisał:

Na słodko czyli zbyt wysoka czy zbyt niska temperatura zacierania?

Zbyt wysoka. No i krótka fermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

działały sobie mimo wszystko, przestały gdzieś tak tydzień przed butelkowaniem. Czyli jeśli dobrze rozumiem to ten termometr powinienem wkładać cały do wody tak? Oglądałem wiele filmików i tak wszyscy wkładali tylko końcówke. Piwo też nie będzie miało zbytnio % tak? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinieneś tak wymięszać brzeczkę  aby miała jedankową temp    w całej jej objętości   a termometrem sprawdzaj   w różnych miejscach w garnku . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kluczowy błąd to po tygodniu zlanie na cichą. S-04 szybko zaczynają ale powoli dojadają. A na cichej jeszcze ta przedziwna temperatura. Po co w ogóle przelewałeś? Trzeba było 3 tygodnie fermentować w pierwotnym fermentorze a pod koniec nawet podnieść temperaturę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, GrubyDzoló napisał:

działały sobie mimo wszystko, przestały gdzieś tak tydzień przed butelkowaniem. Czyli jeśli dobrze rozumiem to ten termometr powinienem wkładać cały do wody tak? Oglądałem wiele filmików i tak wszyscy wkładali tylko końcówke. Piwo też nie będzie miało zbytnio % tak? 

 

Ten termometr pokazuje prawidłową temperaturę, gdy jest zanurzony tyle, ile pokazuje (czyli np. przy 70°C ma być zanurzony do tej wartości).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra dzięki za informacje. Co do procentów to ile to piwo będzie ich miało 3%? Teoretycznie powinno być około 4,5% ale jak wiemy coś poszło nie tak. Teraz  planuje zrobić witbiera. Jakieś porady co do fermentacji? Słyszałem ,że przy tym piwie najlepiej przeprowadzać tylko burzliwą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, GrubyDzoló napisał:

Słyszałem ,że przy tym piwie najlepiej przeprowadzać tylko burzliwą.

 

Możesz mieć więc granaty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na termometrze jest napisane jak ma być zanurzony, wydaje mi się że na tym jest napis”total imm” czyli całkowicie zanurzony (czyli to co punix napisał).

Co do „robienia burzliwej” i „robienia cichej” to nie Ty to robisz tylko drożdże. Burzliwa kończy się jak drozdże zeżrą już cukry, a nie jak przelejesz do drugiego wiadra. Witbiera nie przelewasz tylko trzymasz w jednym wiadrze przez 2,5-3 tygodnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może na początek spróbuj zmienić kierunek i nastaw się na stouty, bittery, golden/brown ale, APA, IPA. Te style wybaczają sporo takich początkowych błędów niedoświadczonych piwowarów, nie są jakieś mega ciekawe to i cierpliwości zazwyczaj wystarcza by dać im dojrzeć, przefermentować, ułożyć się. Nauczysz się wtedy takiego obycia ze sprzętem, poznasz w tym czasie temperatury w pomieszczeniach w których fermentujesz, nabierzesz wprawy, wyrobisz sobie pewne nawyki, poznasz klasyczne style i ich smaki. Będziesz miał sporo czasu by doczytać pewne treści, a sama obserwacja i praktyka wiele Cię nauczy. Po takim wstępie już będziesz dobrze wiedział czy to już pora na coś trudniejszego. Powodzonka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...