Jump to content

Recommended Posts

Zarząd PSPD zaprasza wszystkich piwowarów do udziału w IX edycji Międzynarodowego Cieszyńskiego KPD 2019!
 

Data: 30-31 sierpnia 2019 r.
Miejsce: Cieszyn, Browar Zamkowy w Cieszynie
Ogłoszenie wyników: 31 sierpnia w godzinach popołudniowych podczas festiwalu Cieszyńska Jesień, Browar Zamkowy w Cieszynie
Kategorie:
– Czeski Pils/Jasne Pełne – Světlý Ležák [11-12,5⁰ Blg] / Opis stylu,
– Porter Bałtycki [18 – 22⁰ Blg] / Opis stylu.
Recepcja i zgłoszenia: sierpień 2019
Regulamin: https://goo.gl/3CBcaz
System konkursowy: https://cieszynskikpd.pspd.org.pl

Przewodniczący Jury: Krzysztof Kaczmarek
Komitet organizacyjny: Mateusz Puślecki, Janusz Švach, Przemysław Szczepańczyk
Sponsor główny: Browar Zamkowy Cieszyn

 

W razie pytań proszę o kontakt: mateusz.puslecki@pspd.org.pl
 

Z założenia konkurs rozgrywany w mieście granicznym ma stanowić konkurencję pomiędzy piwowarami polskimi i czeskimi – stąd po raz trzeci ukłon stylu w stronę piwowarów z Czeskiej Republiki. Niebawem zostanie przygotowany także opis stylu w języku czeskim.
 

Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD.
Wyniki Konkursu będą zaliczone do klasyfikacji Pucharu PSPD 2019/2020.
 

Zapraszamy do udziału, jak co roku przewidujemy atrakcyjne nagrody.
 

W im. organizatorów i zarządu PSPD
Mateusz Puślecki
wiceprezes PSPD

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rejestracja jest już uruchomiona i możecie jej dokonać na stronie: https://cieszynskikpd.pspd.org.pl/

 

Przypominamy, że w konkursie mamy 2 kategorie:
- Czeski Pils https://pspd.org.pl/blog/wiki/czeski-pils-jasne-pelne-svetly-lezak
- Porter Bałtycki https://pspd.org.pl/blog/wiki/porter-baltycki/ 

 

Rejestracja trwa do 25 sierpnia.
Dostarczanie piw jest możliwe od 10 do 25 sierpnia.
Opłaty za wpisowe przyjmujemy do 26 sierpnia.

 

Regulamin: https://goo.gl/3CBcaz 

 

Zapraszamy! 1f642.png:)

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

 

Wystarczą 4 butelki o pojemności 0,33 czy musi być 5? Wydrukowałem tylko 4 etykiety, dziś miałem wysyłać a nie za bardzo gdzie mam dodrukować etykiety :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki!

Ostatecznie wysłałem 5. Na jedną przykleiłem odręczną etykietę z numerem zgłoszenia i kategorią. Będzie na zapas. Wyjeżdżam dziś na urlop i będę dopiero pod koniec sierpnia i musiałem to ogarnąć jeszcze dziś rano. A właśnie zapis z regulaminu spowodował wątpliwości bo jest tam napisane: "Piwo należy dostarczyć w ilości 3 butelek o pojemności 0,5 l lub mniejsze w ilości zapewniającej 1,5 l piwa". (4 x 0,33 to trochę brakuje do 1,5 litra :P).

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakich godzinach w weekend 24-25.08 można dostarczyc osobiście piwo do browaru? Dzwoniłem na telefon podany w regulaminie, ale się nie dodzwoniłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.08.2019 o 09:27, Furmuss napisał:

Cześć!

 

Wystarczą 4 butelki o pojemności 0,33 czy musi być 5? Wydrukowałem tylko 4 etykiety, dziś miałem wysyłać a nie za bardzo gdzie mam dodrukować etykiety :/

W weekend jest tylko mozliwosc zostawienia na ochronie. Potem stewardzi odbiora piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że na ochronie, tylko myślałem, że w jakichś określonych godzinach, podrzucę w sobotę przed nocą, dzięki za odpowiedz

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domyślam się, że jest to często zadawane pytanie, ale zadam je i tak.

 

Czy fakt, że mimo opłacenia wpisowego moje zgłoszenie wciąż widnieje jako nieopłacone, powinien mnie zaniepokoić? Opłaciłem zgłoszenie już dość dawno temu i jest nieopłacone, tymczasem piwo wysłałem dopiero wczoraj i status zmienił się już na "Odebrane".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszyńska Jesień 2019 zbliża się wielkimi krokami. Śląski Oddział PSPD jest jak co roku gospodarzem strefy piwowara domowego. Zapraszam wszystkich w piątek i w sobotę. Gdyby ktoś z Was chciał się podzielić swoim piwem z uczestnikami imprezy to zapraszam do naszych namiotów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkurs już tuż tuż 1f642.png:)

 

Dlatego prezentujemy listę startujących piwowarów.

 

Czeski Pils:
Adam Chrostek
Maciej Ciszewski
Wiktor Dudek
Adam Kapturski
Jiří Matocha i Machovský Stojan
Jarosław Mazelanik
Mirosław Nowosad
Jan Oppelt
Tomasz Piszczelski
Sebastian Richczajt
Jakub i Franciszek Skolik
Jacek Stachowski
František Sýkora
Krzysztof Wlizło
Krzysztof Zach

 

Porter Bałtycki:
Piotr Antolik
Bartosz Barczyk
Radosław Bugiel
Adam Chrostek
Zbigniew Czoszyk
Maciej Domagalski
Dariusz Dul
Maciej Furmanek
Paweł Grześ
Jacek Guzowski
Mirosław Herczek i Grzegorz Gola
Ireneusz Juraszczyk 
Rafał Kokotek
Damian Krupa
Jan Krysiak
Rafał Krzywicki
Jakub Kumorek i Jolanta Procner
Michał Laskowski 
Zenon Makuła
Stanisław Mączka
Jan Niesłańczyk
Krzysztof i Michał Noga
Szymon Okrzesik
Mikołaj Pieczyński
Paweł Poręba
Sebastian Richczajt
Dorota i Jarosław Przybyłko
Marcin Sibilski
Jakub i Franciszek Skolik
Andrzej Smyk
Janusz Švach
František Sýkora
Rafał Szuplewski
Paweł Twardak
Wojciech Wenglorz
Krzysztof Zach
Maciej Żyhałko i Emilia Zabłocka

 

Życzymy powodzenia! 1f642.png:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prezentujemy listę finałową IX MCKPD 2019. Kolejność przypadkowa.

 

Czeski Pils:
Jacek Stachowski
Krzysztof Zach

 

Porter Bałtycki:
Radosław Bugiel
Ireneusz Juraszczyk
Jan Krysiak
Paweł Poręba
Dorota i Jarosław Przybyłko
Frantisek Sykora

 

Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale! 😊🍻

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prezentujemy wyniki finałów IX MCKPD 2019 🍻🍻

 

Porter Bałtycki:
1. Radosław Bugiel 38.4 pkt.
2. Paweł Poręba 36 pkt.
3. Dorota Przybyłko 33.4 pkt.
4. Frantisek Sykora 32 pkt.
5. Jan Krysiak 31.6 pkt.
6. Ireneusz Juraszczyk 31.2 pkt.

 

Czeski Pils:
1. Jacek Stachowski 38.6 pkt.
2. Krzysztof Zach 34.2 pkt.

 

Gratulujemy! 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie dopiero drugi raz startowałem w takim konkursie i mam pytanie. Czy to jest normalne, że w eliminacjach odpada prawie 90% piw? Naprawdę aż taki niski poziom był, że raptem 2 pilsy zgadzały się ze stylem?

Czy sędziowie są tak surowi i na siłę doszukują się wad? Moje piwo na pewno nie było idealne, ale jestem niedoświadczonym piwowarem i biorę pod uwagę, że zapewne nie jestem w stanie wyczuć różnych mankamentów. O niczym nie świadczy nawet, że to bodaj najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem, smakuje mi i wszystkim znajomym, a jak przestudiowałem opis stylu w PSPD to moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić. Moim osobistym zdaniem może konkurować z górną półką kraftowych pilsów, w których notabene również zdarzają się wady.

 

Rozumiałbym, gdyby moje piwo odpadło, bo sędziowie wyczuli w nim wadę, o której nie miałem pojęcia. Ale tu nie chodzi tylko o mnie, a o liczbę uczestników zakwalifikowanych do głównego konkursu. Serio, raptem DWA PIWA spełniały wymogi? :) To jakie są wymagania, browar musi mieć gwiazdkę Michelin? :D Domyślam się, że na taki konkurs piwowarzy raczej nie wysyłają jakichś gniotów, bo po co mieliby to robić? Wiadomo, że część musi odpaść bo są niezgodne ze stylem, mają dyskwalifikujące wady itd., ale czy czasem nie poszło to w złym kierunku?

 

Ciekawe, co by się stało, jakbym przysłał na konkurs zakamuflowanego komercyjnego pilsa uważanego za klasykę gatunku i mającego świetne opinie wśród beer geeków. Strzelam, że też mógłby się nie dostać :)

 

Bo wiecie, tutaj nie tylko piwowarzy są rozgoryczeni, ale przede wszystkim nie świadczy to dobrze o poziomie i renomie konkursu... Moje pytanie brzmi - czy naprawdę dostaliście tak słabe piwa i nic się nie dało z tym zrobić, czy sędziowie określili kosmiczne wymagania, których prawie nikt nie spełnił?

 

Przed konkursem szumnie informowaliście o nagrodach ufundowanych przez partnerów za I, II i III miejsce.

Ciekawi mnie, jak rozwiążecie kwestię III miejsca, skoro nawet tyle piw ostatecznie nie wystartowało :D

 

Serdecznie i bez cienia ironii gratuluję zwycięzcom. Musicie być naprawdę dobrzy w te klocki, bo jak widać większość piwowarów domowych się kompletnie nie zna na swoim hobby iw wysyłają na konkurs kwasiżury, które nawet przez eliminacje nie dają rady przejść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy będą metryczki? Mój porter był bardzo słaby po przejściach, na dodatek nie wykrzykiwany. Jednak głównie interesuje mnie metryczka i to co w niej będzie opisane ;) pozdrawiam i gratuluje zwycięzcom. Do następnego 🍺

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Czeslaw napisał:

W sumie dopiero drugi raz startowałem w takim konkursie i mam pytanie. Czy to jest normalne, że w eliminacjach odpada prawie 90% piw? Naprawdę aż taki niski poziom był, że raptem 2 pilsy zgadzały się ze stylem?

Czy sędziowie są tak surowi i na siłę doszukują się wad? Moje piwo na pewno nie było idealne, ale jestem niedoświadczonym piwowarem i biorę pod uwagę, że zapewne nie jestem w stanie wyczuć różnych mankamentów. O niczym nie świadczy nawet, że to bodaj najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem, smakuje mi i wszystkim znajomym, a jak przestudiowałem opis stylu w PSPD to moim zdaniem nie ma się do czego przyczepić. Moim osobistym zdaniem może konkurować z górną półką kraftowych pilsów, w których notabene również zdarzają się wady.

 

Rozumiałbym, gdyby moje piwo odpadło, bo sędziowie wyczuli w nim wadę, o której nie miałem pojęcia. Ale tu nie chodzi tylko o mnie, a o liczbę uczestników zakwalifikowanych do głównego konkursu. Serio, raptem DWA PIWA spełniały wymogi? :) To jakie są wymagania, browar musi mieć gwiazdkę Michelin? :D Domyślam się, że na taki konkurs piwowarzy raczej nie wysyłają jakichś gniotów, bo po co mieliby to robić? Wiadomo, że część musi odpaść bo są niezgodne ze stylem, mają dyskwalifikujące wady itd., ale czy czasem nie poszło to w złym kierunku?

 

Ciekawe, co by się stało, jakbym przysłał na konkurs zakamuflowanego komercyjnego pilsa uważanego za klasykę gatunku i mającego świetne opinie wśród beer geeków. Strzelam, że też mógłby się nie dostać :)

 

Bo wiecie, tutaj nie tylko piwowarzy są rozgoryczeni, ale przede wszystkim nie świadczy to dobrze o poziomie i renomie konkursu... Moje pytanie brzmi - czy naprawdę dostaliście tak słabe piwa i nic się nie dało z tym zrobić, czy sędziowie określili kosmiczne wymagania, których prawie nikt nie spełnił?

 

Przed konkursem szumnie informowaliście o nagrodach ufundowanych przez partnerów za I, II i III miejsce.

Ciekawi mnie, jak rozwiążecie kwestię III miejsca, skoro nawet tyle piw ostatecznie nie wystartowało :D

 

Serdecznie i bez cienia ironii gratuluję zwycięzcom. Musicie być naprawdę dobrzy w te klocki, bo jak widać większość piwowarów domowych się kompletnie nie zna na swoim hobby iw wysyłają na konkurs kwasiżury, które nawet przez eliminacje nie dają rady przejść.

Kolega nowy w tej branży?

Podobno trzeba znać się z sędziami prywatnie, to pomaga

Share this post


Link to post
Share on other sites

.Hmm.

 

Przytoczę ze swojej wiadomości:

"drugi raz startowałem w takim konkursie"

" jestem niedoświadczonym piwowarem"

 

To jestem Twoim zdaniem nowy czy nie nowy?

Jeśli serio kryteria eliminacyjne są tak kosmiczne, że 90% piw odpada, to sens brania udziału w takim konkursie poniżej 10 sezonu warzenia jest bardzo wątpliwy... 

Słyszałem, że w piwowarstwie domowym trzeba się zderzyć z sytuacją, w której wydaje Ci się, że robisz dobre piwa, a okazuje się, że jednak nie do końca. Jestem na to w pełni gotowy i nie pytam, dlaczego moje odpadło. Natomiast jeśli odpada 13 pilsów z 15 i 31 porterów z 38, to warto zadać pytanie, z czego to wynika. 

 

Powiem tak - zawodowo zajmuję się organizacją imprez (oczywiście zupełnie innego typu) i gdyby u mnie zgłosiło się do konkursu 15 osób, a 13 zostało zdyskwalifikowane, to na pewno uznałbym to za problem i próbował sprawić, żeby w przyszłych edycjach poziom był jednak wyższy lub kryteria przestrzegane nieco mniej surowo.

 

Pytam też o to, czy ten konkurs był wyjątkiem, czy możeto normalne i zawsze taki jest współczynnik odrzuceń ;) 

Edited by Czeslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już Kolegę uspokajam. Od dwóch czy trzech lat, jest to zupełnie normalny poziom sita eliminacyjnego. Nie da się jednak ukryć iż wpływa to bardzo zniechęcająco na Piwowarów i z roku na rok ilość uczestników w większości konkursów spada.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, PIkaWA napisał:

Od dwóch czy trzech lat, jest to zupełnie normalny poziom sita eliminacyjnego.

Na szerszą skalę to chyba rok max dwa lata.

 

8 godzin temu, PIkaWA napisał:

Nie da się jednak ukryć iż wpływa to bardzo zniechęcająco na Piwowarów i z roku na rok ilość uczestników w większości konkursów spada.

Też mi się wydawało, że tak będzie ale patrząc na ilość zgłoszeń to Piwowarzy chyba rzeczywiście tego oczekują, bo piw raczej jest coraz więcej (dobrze to akurat Cieszyński obrazuje, bo ma stałe kategorie, rok temu (patrząc po punktacji z Pucharu) 13 i 29 piw, a teraz 15 i 37)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Chłopaki za odpowiedzi (zwłaszcza Dazhdbog) :)

 

Nie zamierzam się oczywiście zniechęcać. Dziwne, żebym w pierwszym sezonie warzenia odniósł jakikolwiek sukces. Po prostu dziwne mi się wydaje, że aż tylu piwowarów nie potrafi uwarzyć czeskiego pilsa ani nawet portera :) Ale skoro tak uważacie, to zapewne tak jest.

 

Czekam na metryczkę z niecierpliwością. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...