Skocz do zawartości

Garnek z aluminium


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do wszystkich, szykuję się do pierwszego zacierania znalazłem gdzieś na strychu u dziadka stary garnek aluminiowy 30 L (taki jak często na stołówkach mają) zastanawiam się czy nadaje się on na kadź zacierną czy lepiej byłoby użyć takiego zwykłego emaliowanego ( którego nie posiadam :) ). pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam, używam, wpływu na smak nie stwierdzam.

Gara wogóle proponuję nie szorować.

Powierzchnia aluminium szybko się pasywuje, a szorowanie usuwa tą utlenioną warstwę. Gar najlepiej opłukać delikatnie przetrzeć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

powierzchnia aluminium utlenia się, ważne, żeby tego nie usuwać.

Jak będziesz go czyścił to zobaczysz, że nawet na tej szorstkiej stronie gębki będą ciemne ślady.

Możesz gar wymyć gąbką i po myciu podgrzać go pustego nad gazem. Albo przed użyciem dać mu postać dzień - dwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Przepraszam za wykopa ale muszę się utwierdzić w przekonaniu.

 

Otóż załatwiłem sobie dwa wojskowe termosy 20L ze środkiem aluminiowym. Jako że przez długi czas stała w nich woda ma liczne osady kamienia. Oczyściłem go solidnie i co teraz?

Z Waszych postów wynika, żeby dać się utlenić i przed użyciem wymyć szmatką i tyle..?

 

Dodam, że będzie to tylko kadź zacierna do filtrowania i chmielenia mam co innego.

Edytowane przez marcin_l85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako że przez długi czas stała w nich woda ma liczne osady kamienia. Oczyściłem go solidnie i co teraz?

Z Waszych postów wynika, żeby dać się utlenić i przed użyciem wymyć szmatką i tyle..?

Nie myj tylko środkami zasadowymi (soda kaustyczna), kamień usuniesz roztworem octu (odczyn kwaśny).

Utleni się (pokryje ciemniejszą patyną) podczas używania. Możesz umyć po zacieraniu ciepłą wodą z paroma kroplami płynu do naczyń.

Jeżeli będziesz czekał, aż się samo "utleni" to zastanie Cię następny sezon lagerowy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pasywacja to proces, w którym na danej aktywnie chemicznie substancji wytwarza się powłoka pasywna, która jest odporna na dalsze reakcje, a przy tym jest szczelna. Aluminium ulega pasywacji, ale trochę to trwa.

 

Co do czyszczenia aluminium, przydatny artykuł:

http://domowe-sposob...l#axzz2IuXhn82Y

 

Mam nadzieję, że pomogłem.

Edytowane przez Slonx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam. Wg. tego co mawial moj ojciec, nie mozna pedzic bimbru w aluminiowym garnku, gdyz jakies szkodliwe cholerstwo z tego wychodzi. Probowalem pedzic bimber z szybkowara (100% AL) i bylo czuc taki dziwny posmak. Emalia to emalia. Plastik spozywczy to samo. Kazdy lubi co ma. quhcik

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Cos takiego znalazlem na temat garnkow aluminiowych.

"Jakoś nie mam przekonania do aluminium, nawet jesli jakoś jest nazywane jako spożywcze. Dziś już w zasadzie nie używa się odkrytego aluminium do celów spożywczych. Naczynia zazwyczaj pokrywane są jakimiś teflonami itp. Aluminium jako metal jest rozposzczany przez alkohol (CH25OH - odczyn alkaliczny, grupa OH, ) i daje neurotoksyny, które w doświadzczeniach robią gąbkę ze szczurzych mózgów. Trudno jest pic taki alkohol wołając "na zdrowie!"." BRR. az mnie ciarki przeszly. quhcik

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

alkohol (CH25OH - odczyn alkaliczny, grupa OH, )

A to ciekawe bo grupa hydroksylowa z alkoholi nie ma nic wspólnego z jonem wodorotlenowym z zasad. Poza tym, masz np. aluminiowe fermentory, że przy temacie garnka aluminiowego mówisz o rzekomej reakcji alkoholu z Al?

Dopóki pH gotowanego w naczyniu Al płynu nie jest ani zbyt wysokie ani zbyt niskie, nie ma żadnego zagrożenia.

 

A cytat który przytoczyłeś pochodzi z forum bimbrowników? Czego oni się boją, że sole aluminium są na tyle lotne, że przedestylują się razem z alkoholem? Dla przykładu, chlorek glinu sublimuje w 180°C a sole organiczne rozkładają się do alkanów które od razu "wyparowują" z układu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Wg. tego co mawial moj ojciec, nie mozna pedzic bimbru w aluminiowym garnku

A ja myślałem, że my tu o warce piwnej. :lol:

Dziś już w zasadzie nie używa się odkrytego aluminium do celów spożywczych. Naczynia zazwyczaj pokrywane są jakimiś teflonami itp

Tak samo już w zasadzie nie używa się nieekonomicznych starych aut , czy telefonów stacjonarnych.

Technologi idzie do przodu i tak samo jest z garnkami.

nie mozna pedzic bimbru w aluminiowym garnku, gdyz jakies szkodliwe cholerstwo z tego wychodzi.

Masz na to jakieś konkretne argumenty (dowody) ?

Probowalem pedzic bimber z szybkowara (100% AL) i bylo czuc taki dziwny posmak

Na smak bimbru jak pewnie wiesz ma wpływ wiele, rzeczy nawet głupia uszczelka z niewłaściwego tworzywa.

A jeśli miałoby na to wpływ aluminium to nie znaczy, że faktycznie jakieś jego związki przechodzą do destylatu.

Jeśli nawet to aluminium jest szkodliwe to w jakim stopniu może mieć to negatywny wpływ jeśli raz na jakiś czas uwarzysz w nim warkę. Ewentualnie napędzisz bimbru którego raz na jakiś czas się napijesz z kieliszka, a nie pijesz dundru tylko to co wyparuje i się skropli.

Ludzie całe życie używali aluminiowych do gotowania zupy i kartofli i żyją, więc jak ktoś uwarzy warki też nic mu nie będzie :)

Jako ciekawostkę dopiszę ci inny cytat z forum z którego podałeś poprzeni

"Nadszedł dzień prawdy icon_e_surprised.gif Właśnie otrzymałem dłuuugo oczekiwany wynik z laboratorium na zawartość aluminium w bimberku. Jak pisałem wcześniej, nastaw był cukrowy, gotowany co prawda w zbiorniku z nierdzewki, ale do środka włożyłem zwiniętą w rulon blachę aluminiową o powierzchni ok. 0,4m2 a pary - za radą kolegi puściłem przez chłodnicę zwiniętą także z rurki aluminiowej. Nastaw gotowany był jednokrotnie na zwykłym pot stillu, bez deflegmatora. I co ?

I nic! Wynik to 0,013 mg/l, czyli śladowa ilość.

Norma dla wody pitnej wynosi 0,2 mg/l a dla mineralnej 0,1 mg/l.

A więc posypując głowy popiołem i odszczekując wcześniejsze ostrzeżenia, my, którzy straszyliśmy paskudnym aluminium w bimberku upędzonym w szybkowarze lub aluminiowej kanie na mleko, stwierdzamy: Można pędzić w aluminiowych zbiornikach "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Zbynek powaga twoich argumentow, zwalila mnie z nog. Masz racje technika idzie do przodu. Ale sila tradycji jest wielka. Posiadam pare starych motocykli, ale na nich nie jezdze, tylko stoja, a ja sie na nie patrze, i to wystarczy. W zwiazku ze jestem tradycjonalista, miedz to miedz i basta. www.youtube.com/watch?v=9KGgP8Xwhx4 . A czyms takim jezdze.Pozdrawiam quhcik

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miedź jest dobra, i ma pozytywny wpływ na smak psoty (dlaczego, co i jak chyba nie muszę mówić) i przy okazji jest taka "ciepła", jednak ja wolę stal chromowo-niklową "kwasówkę" mimo iż jest taka "zimna" ale ma swoje plusy. Dobra koniec tego off-topu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam. Odświeżam temat bo mam pewien problem. Całkiem za darmo nabyłem garnek aluminiowy 40l i nie wiem czy w nim zacierać oraz chmielić. Zdania na temat aluminium są podzielone i chciałby poprosić o konkretne przykłady ludzi którzy używają aluminium. Chodzi mi o konkrety jakich doświadczyliście podczas warzenia a nie te naukowe wypociny które można skopiować z google. Raz słyszałem że taki gar potrafi zafarbować brzeczkę oraz czuć metaliczny posmak w piwie. Tak więc czekam na wasze rady. Dziękuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

najfajniejszy jest z nierdzewki, marzenie, 350~500zł. Jak ktoś nie jest pewny gara alu i ma dylemat to lepiej za 130zł kupić emalię 40litr i po problemie. Mój gar emalia ostatnio upaprał się po gotowaniu, nie mogłem go umyć. Dobre rady z gazety, wlać ciepłego octu aby dno zakrył, posolić 2 łyżkami od zupy i zamieszać, jak nowy po 2h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponad 50 warek w 30l garze z alu, kilka w kegu 50l.

Nie zauwazylem zadnej roznicy.

Nie mialem tez zafarbowanej warki ani metalicznych posmakow.

 

Wysłane z mojego LT28h za pomocą Tapatalk 4

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twój organizm mógł zauważyć różnicę (co nie musi się objawiać , ale w sumie kolegi nie interesowały naukowe wypociny.

Rzymianie z powodzeniem używali przecież ołowiu.

Edytowane przez Biniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.