Helcik 3 Posted January 28, 2019 Witam. Jutro warze pierwsza warke Single hop Citra IPA i mam chmiel w granulacie i suszone kwiaty. Moze mi ktos powiedziec mi cos wiecej na temat róznic ktory rodzaj dawac do gotowania a ktory na zimno ? Czy moze to tak naprawde nie ma znaczenia ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted January 29, 2019 na zimno granulat, suszone kwiaty czyli szyszki do gotowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 29, 2019 10 godzin temu, Helcik napisał: Witam. Jutro warze pierwsza warke Single hop Citra IPA i mam chmiel w granulacie i suszone kwiaty. Moze mi ktos powiedziec mi cos wiecej na temat róznic ktory rodzaj dawac do gotowania a ktory na zimno ? Czy moze to tak naprawde nie ma znaczenia ? I licz ze szyszki musisz dac okolo 30% wiecej niz granulatu zeby uzyskac podobne efekty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helcik 3 Posted January 29, 2019 1 hour ago, DonBeer said: na zimno granulat, suszone kwiaty czyli szyszki do gotowania. Mozesz wytlumaczyc dlaczego akurat tak ? Na chlopski rozum szyszki bylo by pozniej latwiej odfiltrowac po zimnej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted January 29, 2019 Przy szyszce będziesz miał większe straty płynu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted January 29, 2019 @Henx już odpowiedział, szyszki wpiją więcej brzeczki/piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helcik 3 Posted January 29, 2019 Ok. Dzieki wielkie za pomoc. Watpliwosci rozwiazane. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
DanielN 1126 Posted January 29, 2019 (edited) 50 minut temu, Helcik napisał: Mozesz wytlumaczyc dlaczego akurat tak ? Na chlopski rozum szyszki bylo by pozniej latwiej odfiltrowac po zimnej. Oprócz tego co już powiedzieli koledzy dodam jeszcze to. Granulat występuje najczęściej w postaci T90. Oznacza to, że w procesie rozdrabniania i produkcji zostało odrzucone około 10% masy szyszki. Ma to dość duże znaczenie, bo odrzucane są te części, które zawierają sporo polifenoli (garbniki w tym taniny). Najczęściej to zewnętrze części szyszki o dużej powierzchni i małej ilości olejków i miękkich żywic oraz pewnie inne mało wartościowe części. Piwa chmielone dużą ilością, szyszki są trochę skarperowe i bardziej łodygowate w smaku (z mojego doświadczenia i przykładów tych piw które miałem okazję próbować). Dodatkowo pellet, ten dobrej jakości, jest odpowiednio rozdrobniony. Przez to ma dużą powierzchnię i odda szybciej smak i aromat. Szybciej też opada na dno w porównaniu do szyszki. Zwłaszcza jak ochlodzisz lekko fermentor. To zmniejsza ryzyko infekcji. Jeżeli dodajesz szyszkę na gotowanie, to taniny, których jest trochę więcej w szyszce, nie wpływają znacząco na smak/sciaganie. Przy prawidłowym pH połączą się z białkami tworząc dodatkowy przełom i opadną. Jeżeli używasz hopstoppera, to dodatek kilku gramów szyszki do gotowania ułatwia filtrację, poprzez zwiększenie pola powierzchni warstwy filtrującej składającej się z chmielon i przełomu. Edited January 29, 2019 by DanielN Korekta po autokorekcie telefonu 3 Helcik, Jankasper and Konstoi reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted January 29, 2019 1 godzinę temu, Henx napisał: Przy szyszce będziesz miał większe straty płynu. Czy ja wiem, jakbym miał szyszki to wolałbym chmielić na zimno szyszkami, za pomocą kawałka sraczwężyka (wystarczy z 10 cm) spokojnie filtruję szyszki i straty są minimalne, nawet powiedziałbym ,że przy granulacie większe, ten kawałek wężyka musi być zanurzony w piwie (czyli odwrotnie niż pończocha), i pod koniec trzeba przechylić wiadro, ale szyszki działają jak złoże filtracyjne i drożdże (osady) lecą w małej ilości Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted January 29, 2019 Ale to trzeba chmielić w wiadrze z kranikiem, albo wężyk przymocować jakoś do rozlewniczego wężyka i zanurzyć. No i co w przypadku jak ktoś nie zlewa na „cichą”? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted January 29, 2019 5 minut temu, Henx napisał: Ale to trzeba chmielić w wiadrze z kranikiem, albo wężyk przymocować jakoś do rozlewniczego wężyka i zanurzyć. No i co w przypadku jak ktoś nie zlewa na „cichą”? Mocowanie jest proste, kawałek mniejszego wężyka który włazi w sraczwezyk i wąż do zlewania, niestety trzeba wcześniej zlać na cichą,albo przechylać to wiadro ostrożniej (nie próbowałem z "bez cichej" ),jak jest z cichą,to da się zlać ,że może zostanie z pół szklanki . Quote Share this post Link to post Share on other sites