Lesnik94 0 Posted January 28, 2019 Witam zrobiłem w końcu swoje pierwsze piwo co prawda z brewkitu ale od czegoś trzeba zacząć. I mam pytanie odnośnie butelkowania, mam jeden fermentor z kranikiem czy mogę rozpuścić glukozę w wodzie i wlać ją do fermentora a następnie wymieszać i zacząć butelkowanie, czy lepiej nasypać glukozy do butelek? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Czaja 8 Posted January 28, 2019 Do fermentora w którym piwo fermentowało -> NIE! Jak nie masz drugiego do przelania to dajesz cukier / glukozę bezpośrednio do butelek 1 Lesnik94 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fradio 45 Posted January 28, 2019 (edited) Możesz jak najbardziej i tak i tak. Z tym że w obu wypadkach lepiej przygotować syrop. Jakiś czas temat gdzie wyrażaliśmy opinie co jest według nas najwygodniejsze. Nie doczytałem że ten z kranikiem to twój jedyny. W takim wypadku jak wyżej do butelek, a najlepiej dokupić drugi fermentor do rozlewu. Edited January 28, 2019 by Fradio 1 Lesnik94 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lesnik94 0 Posted January 28, 2019 Dziękuje za odpowiedź 😊 Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted January 28, 2019 20 minut temu, Lesnik94 napisał: Witam zrobiłem w końcu swoje pierwsze piwo co prawda z brewkitu ale od czegoś trzeba zacząć. I mam pytanie odnośnie butelkowania, mam jeden fermentor z kranikiem czy mogę rozpuścić glukozę w wodzie i wlać ją do fermentora a następnie wymieszać i zacząć butelkowanie, czy lepiej nasypać glukozy do butelek? W takim wypadku najłatwiej i najlepiej będzie jak rozpuścisz glukozę albo inny cukier i dasz ją strzykawką bezpośrednio do butelek. 1 Lesnik94 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lesnik94 0 Posted January 28, 2019 Teraz, majlosz napisał: W takim wypadku najłatwiej i najlepiej będzie jak rozpuścisz glukozę albo inny cukier i dasz ją strzykawką bezpośrednio do butelek. O na to nie wpadłem i te rozwiązanie bardzo mi się podoba 🙂 Quote Share this post Link to post Share on other sites
overstack 6 Posted January 28, 2019 (edited) Zapytam prewencyjnie - sprawdziłeś gęstość końcową przed rozlewem ? Za pierwszym razem czasami za szybko się chce tego piwa spróbować i wychodzą granaty 🙂 Nie przesadzaj z ilością glukozy. Edited January 28, 2019 by overstack 1 Lesnik94 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted January 28, 2019 Teraz, Lesnik94 napisał: O na to nie wpadłem i te rozwiązanie bardzo mi się podoba 🙂 sam stosuję i dzięki miarce mam praktycznie wszystkie butelki tak samo nagazowane, 1 Lesnik94 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Czaja 8 Posted January 28, 2019 Nie ma za co, w sumie jest jeszcze jedna opcja którą ja używam, zamiast sypania miarką glukozy do butelek, robisz syrop np. 120gr glukozy na 650ml wody, trochę to gotujesz, studzisz i dozujesz strzykawką do butelek (koniecznie sterylną) kalkulator masz tu https://brewness.com/calculator/pl/carbonation , przeliczasz ilość ml np. 700 / 40 butelek czyli 17,5ml na butelkę. generalnie roztwór powinien mieć tyle BLG co brzeczka wyjściowa, ale ja naginam to trochę by wychodziły równe dawki np. 20ml 😉 Może trochę upierdliwe, ale dość precyzyjne i przy rozlewie mieszanym do butelek i keg chyba jedyna opcja. 1 Lesnik94 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lesnik94 0 Posted January 28, 2019 1 minutę temu, overstack napisał: Zapytam prewencyjnie - sprawdziłeś gęstość końcową przed rozlewem ? Za pierwszym razem czasami za szybko się chce tego piwa spróbować i wychodzą granaty 🙂 Nie przesadzaj z ilością glukozy. Jeszcze nie piwko dopiero pracuje od 2 dni ale zacząłem martwić się rozlewem ale sprawdzę ją 😉 1 minutę temu, majlosz napisał: sam stosuję i dzięki miarce mam praktycznie wszystkie butelki tak samo nagazowane, Ok spróbuje, dzięki za poradę. 🙂 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 145 1 Items Posted January 28, 2019 50 minut temu, Lesnik94 napisał: Witam zrobiłem w końcu swoje pierwsze piwo co prawda z brewkitu ale od czegoś trzeba zacząć. I mam pytanie odnośnie butelkowania, mam jeden fermentor z kranikiem czy mogę rozpuścić glukozę w wodzie i wlać ją do fermentora a następnie wymieszać i zacząć butelkowanie, czy lepiej nasypać glukozy do butelek? Polecam jednak dokupić drugi fermentor bez kranika. Przy bezpośrednim butelkowaniu z fermentora gdzie przebiegała fermentacja, będziesz miał dużo osadu drożdżowego w butelkach (pamiętam swoje pierwsze warki). Drugi fermentor to nie duży wydatek, a i miejsca więcej nie zajmie, bo wystarczy wsadzić w drugi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lesnik94 0 Posted January 28, 2019 1 minutę temu, Wuuu napisał: Polecam jednak dokupić drugi fermentor bez kranika. Przy bezpośrednim butelkowaniu z fermentora gdzie przebiegała fermentacja, będziesz miał dużo osadu drożdżowego w butelkach (pamiętam swoje pierwsze warki). Drugi fermentor to nie duży wydatek, a i miejsca więcej nie zajmie, bo wystarczy wsadzić w drugi. Mam w kraniku reduktor osadów ale jak popatrzyłem na jego budowę to jestem jakoś sceptycznie nastawiony do jego działania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phob 1 Posted January 28, 2019 ja też polece strzykawkę w tym przypadku, a żeby Ci ułatwić, ja robię to w następujący sposób i zawsze wszystko się zgadzało jeżeli mam warke np 20l (40 butelek) zalewam odpowiednią ilość glukozy (ta o wiele latwiej sie rozpuszcza niz cukier) 400ml wody zagotowanej w czajniku i po rozpuszczeniu po prostu do każdej butelki wlewam 10ml roztworu, tak jest moim zdaniem najłatwiej biorąc pod uwagę, że masz strzykawkę 100ml, która ma podziałke co 10ml oczywiscie pamietając, że strzykawkę oraz naczynie, w którym rozpuszczamy cukier dokładnie myjemy i przelewamy oxi czy czyms podobnym a na przyszłość polecam dokupić kolejne wiadro, i tak Ci się przyda jak zaczniesz zacierać : ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 91 Posted January 28, 2019 Wsypuje cukier miarką do butelek.Ok. 2-3g. Czy glukoza przy taj samiej miarce nagazuje tak samo co cukier czy trzeba dać jej więcej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony07 91 Posted January 28, 2019 Glukozy nieco więcej (10% o ile pamiętam). Ale 2 czy 3 gramy to za wielka różnica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 29, 2019 Jak mam do dyspozycji tylko jeden fermentator, to dezynfekuję gar zacieru. Przelewam piwo znad osadu do gara i później z powrotem wężykiem do fermentatora z kranikiem do rozlewu. O tyle to problematyczne, że zawsze zwiększa ryzyko infekcji i trzeba uważać, żeby nadmiernie nie natlenić Quote Share this post Link to post Share on other sites