Jump to content
Sign in to follow this  
Jankasper

Gryczane

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie piwo z kaszą gryczaną. Jakoś nie znalazłem szczególnie obszernych artykułów w temacie. Projekt wygląda następująco:

 

2kg pilznenski 

1kg wiedeński 

2kg kasza gryczana prazona

 

Zacieranie na słodko,  jakoś 68C

 

Chmielenie Magnum FWH 25g

 

Drożdże.  I tu mam zagwozdke. 

Będę miał gęstwe Wb06 i gozdawa pure ale.  Z sucharów  danstar Nottingham,  gozdawa Old German ale.  

 

Celuje w 13blg 25l do wiadra. 

 

Ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia i się podzieli?  

Ilość gryki wieksza/mniejsza? 

Chmielić na aromat? 

Szukać jakiś innych drożdży? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem coś w stylu angielskiego Brown Ale z gryką (miałem 1,6kg kaszy na 4,5g całości zasypu, czyli podobnie jak u Ciebie), ogólnie to filtracja gorzej niż z żytem, a wpływ na profil sensoryczny bardzo delikatny.

 

Jak lubię grykę, to wg mnie było ją minimalnie czuć i tak średnio mi piwo podeszło, że w ciągu 5 lat od uwarzenia nie powtórzyłem nic z gryką, chociaż kojarzę, że były też pozytywne głosy o tym piwie.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, kantor said:

Ja robiłem coś w stylu angielskiego Brown Ale z gryką (miałem 1,6kg kaszy na 4,5g całości zasypu, czyli podobnie jak u Ciebie), ogólnie to filtracja gorzej niż z żytem, a wpływ na profil sensoryczny bardzo delikatny.

 

Jak lubię grykę, to wg mnie było ją minimalnie czuć i tak średnio mi piwo podeszło, że w ciągu 5 lat od uwarzenia nie powtórzyłem nic z gryką, chociaż kojarzę, że były też pozytywne głosy o tym piwie.

Dzięki za info.

To zrobię raz,  najwyżej ostatni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobić zawsze warto :)

 

Do tematu gryki to chyba jeszcze kiedyś wrócę ale mam wrażenie, że miód gryczany może lepszy efekt dać.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO said:

w najlepszym razie będziesz miał posmak kaszy gryczanej. bon apetit!

Lubie kasze :) pachnie przyjemnie słodowo. Zobaczymy co z tego za biznes... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Jankasper napisał:

Gryka wysładza się tragicznie. 

A nie mówiłem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.