Jump to content
maciek1221

Po serii Pilsów - infekcje czy chmiel?

Recommended Posts

Witam,

za mną degustacja chyba już 3 pilsnera w tym sezonie z mojej warzelni i jest pewien problem.

W piwach pojawia się posmak ziemi, korzenny. Z czasem leżakowania w kegu w 2stopniach (około 2-3tygodni) nasila się. W aipach oczywiście tego nie mam, jest tam za dużo chmielu żeby wyczuć jakieś wady piwa poza infekcją.

Zastanawiam się, czy popełniam gdzieś błąd w produkcji tego piwa czy to może kwestia używanych chmieli? Jeżeli chodzi o fermentację to prowadzę ją w lodówce w temperaturze cieczy 11-12stopni, nastawy 13BLG, schodziły do 1BLG.

Chmielenie przykładowe (do fermentacji 54litry):

Chmielenie:
70 min – 30g Magnum

40 min – 30g Hallertauer Tradition

30 min – 20g Sladek

10 min – 20g Hallertau tradition

0 min – 20g Saaz

na 80stopni
0 min - 10g sladek
0 min - 10g saaz
0min - 10g tradition

 

Ogólnie pilsy opieram na magnum i saaz. Czy któryś z nich może dawać takie posmaki?

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tych samych drożdżach cała seria?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opakowanie na 25litrów. Start fermentacji w 16stopniach.  Wiem, że zalecane są 2 opakowania na 25litrów, ale czy to może być powód tego posmaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj chmielenie innego pilsa i też te posmaki:

chmielenie:
70 min – 50g Magnum

40 min – 50g saaz
10 min – 50g saaz

1 min – 50g saaz
 

Mech Irlandzki – 10g – 15 min

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, maciek1221 napisał:

Opakowanie na 25litrów.

Ja zaczynam sezon lagerowy 1 paczką na 10-12l piwa (dzielę warkę na pół) i to piwo zawsze jest gorsze niż następne na gęstwie, chociaż niby ilość drożdży jest ok.

Ja bym spróbował większą ilość drożdży dawać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel może być kiepskiej jakości (mimo, że jest dobrej odmiany), więc ciężko zgadywać bez spróbowania.

 

No ale jedna paczka sucharów na 20 litrów lagera to proszenie się o kłopoty, więc obstawiałbym, że skopana fermentacja. Może po prostu interpretujesz w ten sposób jakieś estry. 

 

Posmak ziemisty a korzenny to są zupełnie inne aromaty, więc tym bardziej ciężko coś powiedzieć.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardziej ziemisty, nieprzyjemny.

Ok, ostatnio przejechałem się na chmielach z jednego sklepu, następny pils będzie na większej ilości drożdży i na chmielach od innego dostawcy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.