Jump to content

Recommended Posts

Cześć!

 

Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem?

Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%.

Teraz na burzliwej.

Miało być 16 blg a wyszło 19 blg.

 

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności.

Cytat

Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów,  żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, zasada napisał:

Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności.

Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów,  żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność.

 

Temperatura była od 2°C do 14°C, czyli namoczenie nie było w przedziale zakwaszającej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, nogmot napisał:

nie było w przedziale

OK. Jeśli to nie ten element to nie wiem co mogło spowodować skok wydajności ale podejrzewam, ze jednak jakieś zakwaszenie nastąpiło (trzeba by powtórzyć i zmierzyć żeby mieć pewność), druga rzecz to napęcznienie skrobi i późniejszy łatwiejszy dostęp do niej enzymów. Ale to tak na oślep strzelam.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały.

Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje.

Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały.

Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje.

Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością

Czyli teoretycznie można założyć, że kilkugodzinne namoczenie zasypu, ale z zachowaniem niskiej temperatury całości, tak żeby nic się nie zepsuło (0° do 14°), może przyczynić się do oszczędności czyli wydajność taka jak przy długim zacieraniu, ale mniejszym kosztem (oszczędność gazu i czasu).

Dobry wniosek?

 

Dla pełnego oglądu sytuacji - do zacierania dodałem 5 g gipsu na ok. 30 l zacieru.

Link do przepisu:

https://brewness.com/pl/recipe/american-ipa-browar-ciechan/view

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, nogmot napisał:

Cześć!

 

Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem?

Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%.

Teraz na burzliwej.

Miało być 16 blg a wyszło 19 blg.

 

96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Lasek napisał:

96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales?

 

6.23 kg słodu.

Stosunek 3.2 L:1kg.

25 l wody + ok. 12 na wysładzanie.

Wyszło ok. 31 l brzeczki o 16.5 blg.

Po gotowaniu 25.5 l brzeczki o 18.5 blg.

 

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, kantor napisał:

Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś?

16.5 wyszło przy 31 L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest odpowiedź ;)

Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację?

Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, kantor napisał:

To nie jest odpowiedź ;)

Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację?

Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność.

8 lub 10 blg - ściągnąłem jeszcze z samego końca jakieś 0,7 litra na kolejny starter i z tego co pamiętam ostatni pomiar j.w.

 

Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 5 kg

Pszeniczny 3,5-6,5 EBC Viking Malt 1 kg

Strzegom Monachijski typ I 1 kg

Cara Gold  0.3 kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0.5 kg

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to wychodzi 70% wydajnosc wiec zadne cuda. 

I nie wiem skad wydajnosc 96%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg ;)

Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, kantor napisał:

Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg ;)

Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% ;)

Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu.

99 % podaje mi brewness.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, nogmot napisał:

Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu.

99 % podaje mi brewness.

Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. 

 

Edited by Lasek
przesadzilem

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Lasek napisał:

Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. 

 

Dla mnie to bardzo dużo. Wcześniejsze 2 warki, wg brewness, osiągały ok. 70 % wydajności.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standardowa wydajność.

Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, kantor napisał:

Standardowa wydajność.

Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę.

No ok. Ale co w temacie takiego skoku wydajności i namoczenia?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, kantor napisał:

Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg).

Kroki te same, na takich samych czasach zacierania w 63 i 72 plus 5 min wygrzewu.

Blg mierzę zawsze podwójnie refraktor i spławikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś trafiłem na podobny temat.

Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Lasek napisał:

Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. 

 

Przerwałem, bo już miałem  zamierzoną ilość brzeczki i dodatkowo byłem wkurzony bo zatkało mi sracz rur (pszenica) i leciało jak krew z nosa s nie chciałem już mieszać w wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, daniol88 napisał:

Kiedyś trafiłem na podobny temat.

Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty.

Czytałem ten wątek przed namoczeniem i dlatego starałem się utrzymać namoczenie w dość niskiej temperaturze - z obawy przed żurkiem 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...