Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem?

Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%.

Teraz na burzliwej.

Miało być 16 blg a wyszło 19 blg.

 

Edytowane przez nogmot

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności.

Cytat

Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów,  żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, zasada napisał:

Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności.

Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów,  żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność.

 

Temperatura była od 2°C do 14°C, czyli namoczenie nie było w przedziale zakwaszającej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, nogmot napisał:

nie było w przedziale

OK. Jeśli to nie ten element to nie wiem co mogło spowodować skok wydajności ale podejrzewam, ze jednak jakieś zakwaszenie nastąpiło (trzeba by powtórzyć i zmierzyć żeby mieć pewność), druga rzecz to napęcznienie skrobi i późniejszy łatwiejszy dostęp do niej enzymów. Ale to tak na oślep strzelam.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały.

Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje.

Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością

Edytowane przez Grzegorz Żukowski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały.

Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje.

Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością

Czyli teoretycznie można założyć, że kilkugodzinne namoczenie zasypu, ale z zachowaniem niskiej temperatury całości, tak żeby nic się nie zepsuło (0° do 14°), może przyczynić się do oszczędności czyli wydajność taka jak przy długim zacieraniu, ale mniejszym kosztem (oszczędność gazu i czasu).

Dobry wniosek?

 

Dla pełnego oglądu sytuacji - do zacierania dodałem 5 g gipsu na ok. 30 l zacieru.

Link do przepisu:

https://brewness.com/pl/recipe/american-ipa-browar-ciechan/view

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, nogmot napisał:

Cześć!

 

Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem?

Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%.

Teraz na burzliwej.

Miało być 16 blg a wyszło 19 blg.

 

96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, Lasek napisał:

96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales?

 

6.23 kg słodu.

Stosunek 3.2 L:1kg.

25 l wody + ok. 12 na wysładzanie.

Wyszło ok. 31 l brzeczki o 16.5 blg.

Po gotowaniu 25.5 l brzeczki o 18.5 blg.

 

Edytowane przez nogmot

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, kantor napisał:

Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś?

16.5 wyszło przy 31 L.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie jest odpowiedź ;)

Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację?

Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, kantor napisał:

To nie jest odpowiedź ;)

Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację?

Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność.

8 lub 10 blg - ściągnąłem jeszcze z samego końca jakieś 0,7 litra na kolejny starter i z tego co pamiętam ostatni pomiar j.w.

 

Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 5 kg

Pszeniczny 3,5-6,5 EBC Viking Malt 1 kg

Strzegom Monachijski typ I 1 kg

Cara Gold  0.3 kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0.5 kg

Edytowane przez nogmot

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to wychodzi 70% wydajnosc wiec zadne cuda. 

I nie wiem skad wydajnosc 96%

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg ;)

Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% ;)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, kantor napisał:

Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg ;)

Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% ;)

Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu.

99 % podaje mi brewness.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, nogmot napisał:

Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu.

99 % podaje mi brewness.

Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. 

 

Edytowane przez Lasek
przesadzilem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Lasek napisał:

Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. 

 

Dla mnie to bardzo dużo. Wcześniejsze 2 warki, wg brewness, osiągały ok. 70 % wydajności.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Standardowa wydajność.

Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, kantor napisał:

Standardowa wydajność.

Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę.

No ok. Ale co w temacie takiego skoku wydajności i namoczenia?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, kantor napisał:

Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg).

Kroki te same, na takich samych czasach zacierania w 63 i 72 plus 5 min wygrzewu.

Blg mierzę zawsze podwójnie refraktor i spławikiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś trafiłem na podobny temat.

Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Lasek napisał:

Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. 

 

Przerwałem, bo już miałem  zamierzoną ilość brzeczki i dodatkowo byłem wkurzony bo zatkało mi sracz rur (pszenica) i leciało jak krew z nosa s nie chciałem już mieszać w wiadrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, daniol88 napisał:

Kiedyś trafiłem na podobny temat.

Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty.

Czytałem ten wątek przed namoczeniem i dlatego starałem się utrzymać namoczenie w dość niskiej temperaturze - z obawy przed żurkiem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...