nogmot 8 Posted January 27, 2019 (edited) Cześć! Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem? Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%. Teraz na burzliwej. Miało być 16 blg a wyszło 19 blg. Edited January 27, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted January 27, 2019 (edited) Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności. Cytat 30-32°C - przerwa zakwaszająca, przy jej wydłużeniu do paru godzin uzyskamy lekkie zakwaszenie brzeczki, które jednak łatwiej jest uzyskać innymi sposobami. Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów, żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność. Edited January 27, 2019 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 Godzinę temu, zasada napisał: Namoczenie = zakwaszenie brzeczki i wzrost wydajności. Następnym razem dodaj s lodu zakwaszającego albo zakwaś samodzielnie jednym z polecanych w wiki kwasów, żeby zobaczyć czy podobnie podniesie Ci się wydajność. Temperatura była od 2°C do 14°C, czyli namoczenie nie było w przedziale zakwaszającej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted January 27, 2019 (edited) 12 minut temu, nogmot napisał: nie było w przedziale OK. Jeśli to nie ten element to nie wiem co mogło spowodować skok wydajności ale podejrzewam, ze jednak jakieś zakwaszenie nastąpiło (trzeba by powtórzyć i zmierzyć żeby mieć pewność), druga rzecz to napęcznienie skrobi i późniejszy łatwiejszy dostęp do niej enzymów. Ale to tak na oślep strzelam. Edited January 27, 2019 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 27, 2019 (edited) Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały. Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje. Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością Edited January 27, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 4 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał: Na pewno nawet w tej temperaturze coś się pH obniżyło. Ta podana temperatura przerwy zakwaszającej jest optymalna dla bakterii. To nie oznacza, że w niższej temperaturze nie będą one funkcjonowały. Jak wrzucam słody do zacierania do zimnej wody, to też wydajność wzrasta. Z namoczonego słodu więcej skrobi się wypłukuje. Tak samo zacieranie wydłużone do 90-120 minut też skutkuje zwiększoną wydajnością Czyli teoretycznie można założyć, że kilkugodzinne namoczenie zasypu, ale z zachowaniem niskiej temperatury całości, tak żeby nic się nie zepsuło (0° do 14°), może przyczynić się do oszczędności czyli wydajność taka jak przy długim zacieraniu, ale mniejszym kosztem (oszczędność gazu i czasu). Dobry wniosek? Dla pełnego oglądu sytuacji - do zacierania dodałem 5 g gipsu na ok. 30 l zacieru. Link do przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/american-ipa-browar-ciechan/view Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 27, 2019 2 godziny temu, nogmot napisał: Cześć! Co myślicie o namaczaniu zasypu przed zacieraniem? Ostatnia warka namoczona na 12 godzin wcześniej (gar stał kilka godzin na balkonie w -3°C, przeniesiony do wewnątrz i przed zacieraniem miał 14°C) i wydajność poszła do 96-98%. Teraz na burzliwej. Miało być 16 blg a wyszło 19 blg. 96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 (edited) 21 minut temu, Lasek napisał: 96%, moglbys napisac z ilu kg slodu ile brzeczki uzyskales? 6.23 kg słodu. Stosunek 3.2 L:1kg. 25 l wody + ok. 12 na wysładzanie. Wyszło ok. 31 l brzeczki o 16.5 blg. Po gotowaniu 25.5 l brzeczki o 18.5 blg. Edited January 27, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted January 27, 2019 Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 Teraz, kantor napisał: Dla mnie to też dziwne, do jakiego °Blg wysładzałeś? 16.5 wyszło przy 31 L. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted January 27, 2019 (edited) To nie jest odpowiedź Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację? Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność. Edited January 27, 2019 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 (edited) 7 minut temu, kantor napisał: To nie jest odpowiedź Jakie miałeś najniższe °Blg filtratu przy którym kończyłeś filtrację? Podaj też cały zasyp, słody mają różną ekstraktywność. 8 lub 10 blg - ściągnąłem jeszcze z samego końca jakieś 0,7 litra na kolejny starter i z tego co pamiętam ostatni pomiar j.w. Pilzneński 3,2-4,5 EBC Viking Malt 5 kg Pszeniczny 3,5-6,5 EBC Viking Malt 1 kg Strzegom Monachijski typ I 1 kg Cara Gold 0.3 kg Płatki owsiane błyskawiczne 0.5 kg Edited January 27, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 27, 2019 Jak dla mnie to wychodzi 70% wydajnosc wiec zadne cuda. I nie wiem skad wydajnosc 96% Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted January 27, 2019 (edited) Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% Edited January 27, 2019 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 7 minut temu, kantor napisał: Masz 7,8 kg zasypu, a nie 6,23 kg Wydajność z BS z tego to koło 81% a nie 96% Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu. 99 % podaje mi brewness. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 27, 2019 (edited) 1 minutę temu, nogmot napisał: Masz rację. 6 23 kg spisałem z już zmodyfikowanego przepisu. 99 % podaje mi brewness. Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. Edited January 27, 2019 by Lasek przesadzilem Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 2 minuty temu, Lasek napisał: Jesli slodu bylo prawie 8kg to masz przecietna wydajnosc. Dla mnie to bardzo dużo. Wcześniejsze 2 warki, wg brewness, osiągały ok. 70 % wydajności. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted January 27, 2019 Standardowa wydajność. Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 1 minutę temu, kantor napisał: Standardowa wydajność. Zresztą w piwowarstwie domowym nie chodzi o wydajność, tylko o uzyskanie jak najlepszej jakości brzeczkę. No ok. Ale co w temacie takiego skoku wydajności i namoczenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted January 27, 2019 Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 27, 2019 Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 Teraz, kantor napisał: Uzyskałeś normalną wydajność, to żaden skok, wcześniej musiałeś jakiś błąd w procesie robić, że miałeś tak niską (albo błąd pomiaru blg). Kroki te same, na takich samych czasach zacierania w 63 i 72 plus 5 min wygrzewu. Blg mierzę zawsze podwójnie refraktor i spławikiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
daniol88 10 Posted January 27, 2019 Kiedyś trafiłem na podobny temat. Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 Teraz, Lasek napisał: Ja mysle ze jak kolega przerwal wysladzanie przy 8 -10 blg to jeszcze duzo cukru zostalo w mlocie. Przerwałem, bo już miałem zamierzoną ilość brzeczki i dodatkowo byłem wkurzony bo zatkało mi sracz rur (pszenica) i leciało jak krew z nosa s nie chciałem już mieszać w wiadrze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 27, 2019 3 minuty temu, daniol88 napisał: Kiedyś trafiłem na podobny temat. Robiłem tak raz na próbę. Przez noc moczyłem słód w temperaturze poniżej 18C, a rano zacierałem. Nie zauważyłem u siebie poprawy wydajności więc zaprzestałem tego bo dokłada to tylko roboty. Czytałem ten wątek przed namoczeniem i dlatego starałem się utrzymać namoczenie w dość niskiej temperaturze - z obawy przed żurkiem 🙂 Quote Share this post Link to post Share on other sites