Łukasz Dudek 0 Posted January 25, 2019 Witam. Robił już ktoś z tego brewkita?proszę o porady. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted January 25, 2019 Co chciałbyś dowiedzieć się? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz Dudek 0 Posted January 26, 2019 W jakiej temperaturze fermentowac?jaka powinna być temperatura brzeczki żeby dodać drożdże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted January 26, 2019 Tu masz mniej więcej dobrze opisane wszystko: https://www.homebrewing.pl/os-brew-oberschlesische-brauerei-german-pils-1-7-kg-p-55.html Popatrz też na youtube, jest dużo relacji z użyciem brewkita. Jak możesz to fermentuj w temperaturze 17-18 stopni i obserwuj jak to pracuje. Trochę wyższa temperatura, np. pokojowa, nie zabije drożdży ale może wyjść piękny kac-generator. Ja robiłem z tego piwo kilka lat temu, z tego co pamiętam to nic rewelacyjnego to nie było. Przez kilka lat skład mógł się zmienić, może inne drożdże. Moim zdaniem, jeśli gotowe piwo z puchy to tylko coopers ale wiadomo, że najlepiej samemu przekonać się. A jeszcze lepiej niż najlepiej to zacznij zacierać. Tak też najłatwiej zbiera się doświadczenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz Dudek 0 Posted January 26, 2019 Ciężko o taką temperaturę. 😁22 w miejscu gdzie stoi fermentor. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tangomagic 12 Posted January 26, 2019 No i spoko. Jak się zrobi to wypij 5 i będziesz wiedział o co chodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czeslaw 29 Posted January 27, 2019 A przy okazji sprawdź księgę Guinessa, bo wydaje mi się, że fermentowanie pilsa w 22 stopniach może być rekordem świata. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted January 27, 2019 Ciężko o taką temperaturę. 22 w miejscu gdzie stoi fermentor.W takich temperaturach nie zrobisz dobrego piwa, chyba że użyjesz kveików. Jak nie, to polecam styropianowe pudło i zamrożone butelki z wodą. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz Dudek 0 Posted January 27, 2019 Póki co Jeszcze nie wystartowało. Co zrobić jeśli nie ruszy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 54 Posted January 27, 2019 Ruszy, jeślli robiłeś wszystko wg instrukcji. Ja bym sie bardziej za jakimś chłodniodniejszym miejscem rozglądał Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz Dudek 0 Posted January 27, 2019 Ile minimum stopni? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz Dudek 0 Posted January 27, 2019 13 to trochę mało chyba? Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 54 Posted January 27, 2019 (edited) A czytałeś w ogóle opis tego, co kupiłeś ? Cytat Z zestawu można otrzymać 23 l znakomitego jasnego piwa. Chmielenie opracowane w niemieckiej firmie.Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.W temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe.Drożdże fermentują nawet w 13 stopniach.Czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji. Wstawić do tych 13C, jak fermentacja ruszy, brzeczka będzie miała 14-15C. Po kilku dniach fermentor można owinąc kocem, po dwóch tygodniach przenieść na kilka dni do temp pokojowej, ja BLG nie będzi esią już zmieniać, to butelkować. Butelki przetrzymać kilka dni w temp pokojowej i przenieść do chłodnego pomieszcenia na min dwa tygodnie. Wtedy będziesz miał pijalne piwo Edited January 27, 2019 by fotohobby Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz Dudek 0 Posted January 27, 2019 Minęły 24 godz fermentacja nie ruszyła. BLG bez zmian. Co robić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 54 Posted January 27, 2019 Rehydratyzowałeś drożdże? Jak ? W jakiej temp zadałeś do brzeczki ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Łukasz Dudek 0 Posted January 27, 2019 uwodniłem drozdze.w 25 stopniach zadałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czeslaw 29 Posted January 28, 2019 Musisz spojrzeć na drożdże trochę jak na ludzi, swoich pracowników. Jeśli zapewnisz im na początku niezłe warunki pracy, a potem będziesz je sukcesywnie pogarszał, to zbyt wiele nie osiągniesz. Drożdże są bardzo chętne do współpracy z brzeczką o temperaturze 25 stopni, ale im zimniej, tym wolniej będą wykonywać swoje zadanie. Jeśli na początku przyzwyczaiłeś je do ciepła, a potem nagle obniżyłeś temperaturę O 12 STOPNI (dla drożdży to przepaść, zresztą dla ludzi przecież również), to nie możesz się dziwić, że nie będzie im się chciało dla Ciebie pracować. Na przyszłość - drożdże zadaje się w dolnej granicy ich pracy. One stopniowo same sobie podgrzewają atmosferę, a gdy fermentacja zwolni, przenosisz w nieco cieplejsze miejsce (na sam koniec możesz osiągnąć górną granicę pracy). Temperatura fermentacji ma kapitalne znaczenie dla smaku piwa i właściwie jest najważniejszym (lub jednym z najważniejszych) czynników. Na teraz - jeśli nie ruszą w 13 stopniach przez jeszcze jedną dobę, postaraj się lekko podgrzać. Włóż do miski z ciepłą wodą albo przenieś do LEKKO cieplejszego miejsca, tylko nie funduj im znów szoku termicznego. Jeśli masz naklejany termometr, to obserwuj temperaturę w środku (dużo ludzi mówi, że one słabo działają, ale ja stosuję z powodzeniem). Jeśli nie, to musisz się posiłkować temperaturą zewnętrzną. Pamiętaj tylko, że w fermentorze podczas pracy drożdży różnica temperatur względem otoczenia może wynosić nawet 2-3 stopnie (oczywiście na korzyść fermentora). Quote Share this post Link to post Share on other sites