Jump to content
Łukasz Dudek

Brewkit Oberschlesische Brauerei GERMAN PILS

Recommended Posts

Tu masz mniej więcej dobrze opisane wszystko:

https://www.homebrewing.pl/os-brew-oberschlesische-brauerei-german-pils-1-7-kg-p-55.html

 

Popatrz też na youtube, jest dużo relacji z użyciem brewkita.

Jak możesz to fermentuj w temperaturze 17-18 stopni i obserwuj jak to pracuje. Trochę wyższa temperatura, np. pokojowa, nie zabije drożdży ale może wyjść piękny kac-generator.

 

Ja robiłem z tego piwo kilka lat temu, z tego co pamiętam to nic rewelacyjnego to nie było. Przez kilka lat skład mógł się zmienić, może inne drożdże. 

Moim zdaniem, jeśli gotowe piwo z puchy to tylko coopers ale wiadomo, że najlepiej samemu przekonać się.  A jeszcze lepiej niż najlepiej to zacznij zacierać. Tak też najłatwiej zbiera się doświadczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przy okazji sprawdź księgę Guinessa, bo wydaje mi się, że fermentowanie pilsa w 22 stopniach może być rekordem świata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciężko o taką temperaturę. 22 w miejscu gdzie stoi fermentor.
W takich temperaturach nie zrobisz dobrego piwa, chyba że użyjesz kveików. Jak nie, to polecam styropianowe pudło i zamrożone butelki z wodą.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszy, jeślli robiłeś wszystko wg instrukcji. Ja bym sie bardziej za jakimś chłodniodniejszym miejscem rozglądał

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czytałeś w ogóle opis tego, co kupiłeś ?

 

Cytat

Z zestawu można otrzymać 23 l znakomitego jasnego piwa. 


Chmielenie opracowane w niemieckiej firmie.
Zestaw posiada hybrydowe drożdże górnej fermentacji.
W temperaturze poniżej 18 stopni dają czyste profile smakowe.
Drożdże fermentują nawet w 13 stopniach.

Czym niższa temperatura , tym dłuższy czas fermentacji.

 

Wstawić do tych 13C, jak fermentacja ruszy, brzeczka będzie miała 14-15C. Po kilku dniach fermentor można owinąc kocem, po dwóch tygodniach przenieść na kilka dni do temp pokojowej, ja BLG nie będzi esią już zmieniać, to butelkować.

 

Butelki przetrzymać kilka dni w temp pokojowej i przenieść do chłodnego pomieszcenia na min dwa tygodnie.

Wtedy będziesz miał pijalne piwo

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz spojrzeć na drożdże trochę jak na ludzi, swoich pracowników. Jeśli zapewnisz im na początku niezłe warunki pracy, a potem będziesz je sukcesywnie pogarszał, to zbyt wiele nie osiągniesz. Drożdże są bardzo chętne do współpracy z brzeczką o temperaturze 25 stopni, ale im zimniej, tym wolniej będą wykonywać swoje zadanie. Jeśli na początku przyzwyczaiłeś je do ciepła, a potem nagle obniżyłeś temperaturę O 12 STOPNI (dla drożdży to przepaść, zresztą dla ludzi przecież również), to nie możesz się dziwić, że nie będzie im się chciało dla Ciebie pracować.

 

Na przyszłość - drożdże zadaje się w dolnej granicy ich pracy. One stopniowo same sobie podgrzewają atmosferę, a gdy fermentacja zwolni, przenosisz w nieco cieplejsze miejsce (na sam koniec możesz osiągnąć górną granicę pracy). Temperatura fermentacji ma kapitalne znaczenie dla smaku piwa i właściwie jest najważniejszym (lub jednym z najważniejszych) czynników.

 

Na teraz - jeśli nie ruszą w 13 stopniach przez jeszcze jedną dobę, postaraj się lekko podgrzać. Włóż do miski z ciepłą wodą albo przenieś do LEKKO cieplejszego miejsca, tylko nie funduj im znów szoku termicznego.

 

Jeśli masz naklejany termometr, to obserwuj temperaturę w środku (dużo ludzi mówi, że one słabo działają, ale ja stosuję z powodzeniem). Jeśli nie, to musisz się posiłkować temperaturą zewnętrzną. Pamiętaj tylko, że w fermentorze podczas pracy drożdży różnica temperatur względem otoczenia może wynosić nawet 2-3 stopnie (oczywiście na korzyść fermentora).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.