szczuras 2 Posted January 24, 2019 Siemka. Pytanko do wszystkich. Zlewa)em na cichą wysłodziny po BW. Drożdze us 05 , niwiem czy to dobrze ale lesiać straszny muł, miał ktoś podabnie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 145 1 Items Posted January 24, 2019 Jeszcze raz, tylko po polsku. Co się stało? 2 4 Delano, Robert87, Jankasper and 3 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
szczuras 2 Posted January 24, 2019 55 minut temu, Wuuu napisał: Jeszcze raz, tylko po polsku. Co się stało? Do reszty wysłodzin po BW 11.5 blg zadałem drorzdze us 05. Po 2 tygodniach (dziś) zlewałem na cichą , tylko że wyglądało jak bym błoto Przelewał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 145 1 Items Posted January 24, 2019 A ile tych wysłodzin było? Ile gotowałeś? Jak chmieliłeś? Jak filtrowałeś? Jak wygląda reszta piwa bazowego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
szczuras 2 Posted January 24, 2019 7 litrów wyszło 9 blg 60 minut. 11.5 blg Centennial 30 g , 60 min. Idach 15 g . 30 min. 15 g 5 nim Standart. Wężyk z oplotu 5 l wody 75 c Niewiem bo jeszcze jast na bużliwj a nigdy nie zaglądam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 145 1 Items Posted January 25, 2019 Ciężko cokolwiek powiedzieć jeśli nie wiadomo czy bazowe tez przypadkiem nie wygląda jak błoto. Jak zacierałeś? Może skrobia została.Po gotowaniu wysłodków otrzymałeś ostatecznie 5l 11.5 blg? Ile dałeś drożdży do tego i w jakiej postaci?Chyba nie całą paczkę?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Versaar 77 Posted January 25, 2019 12 godzin temu, Artek33 napisał: bużliwj 13 godzin temu, Artek33 napisał: drorzdze Ludzie, kurde, aż w oczy gryzie. Trochę wolniej, albo patrz co piszesz bo czytać się tego nie da... Jeśli masz pewność że przefermentowało, to przestaw piwo do chłodnego miejsca i czekaj na sklarowanie. Sprawdź smak i zapach, może to też być jakaś infekcja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
B.K. 1 Posted January 25, 2019 Zawsze możesz użyć karuku lub nawet żelatyny, wystawić na dwór żeby się schłodziło i strącisz zmętnienie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szczuras 2 Posted January 25, 2019 1 godzinę temu, Versaar napisał: Ludzie, kurde, aż w oczy gryzie. Trochę wolniej, albo patrz co piszesz bo czytać się tego nie da... Jeśli masz pewność że przefermentowało, to przestaw piwo do chłodnego miejsca i czekaj na sklarowanie. Sprawdź smak i zapach, może to też być jakaś infekcja. Smak i zapach w porządku, tylko ten wygląd do kitu. Ale zniosę do piwnicy tam mam 13c to może się sklaruje. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fradio 45 Posted January 25, 2019 Jak masz molżlieść to czym bliżej 0C tym lepiej. Nie odpowiedziałeś co z głównym piwem i jak je zacieraleś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
szczuras 2 Posted January 25, 2019 Godzinę temu, Fradio napisał: Jak masz molżlieść to czym bliżej 0C tym lepiej. Nie odpowiedziałeś co z głównym piwem i jak je zacieraleś? Zacierałem w 63 c 90 min 73c 30min Jeszcze fermentuje to nie zaglądam żeby infekci nie złapało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted January 26, 2019 Zacierałem w 63 c 90 min 73c 30min Jeszcze fermentuje to nie zaglądam żeby infekci nie złapało.Ale słownika to Ty mógłbyś dotknąć, nie obawiaj się, nie zlapiesz od niego "infekci" Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
ksiegarz5 8 Posted January 26, 2019 Dobra, zejdźcie już z niego, bo choć śmiać mi się chcę, nie mogę już patrzeć na to jak się nad nim pastwicie. 😜 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites