Jump to content

Wysłodziny po barley wine


szczuras
 Share

Recommended Posts

55 minut temu, Wuuu napisał:

Jeszcze raz, tylko po polsku. Co się stało?

Do reszty wysłodzin  po BW 11.5 blg zadałem drorzdze us 05.

Po 2 tygodniach (dziś) zlewałem na cichą , tylko że wyglądało jak bym błoto

Przelewał.

Link to comment
Share on other sites

7 litrów wyszło 9 blg

60 minut. 11.5 blg

Centennial 30 g , 60 min.

Idach 15 g . 30 min. 15 g 5 nim

Standart. Wężyk z oplotu 5 l wody 75 c

Niewiem bo jeszcze jast na bużliwj a nigdy nie zaglądam 

Link to comment
Share on other sites

Ciężko cokolwiek powiedzieć jeśli nie wiadomo czy bazowe tez przypadkiem nie wygląda jak błoto.

Jak zacierałeś? Może skrobia została.
Po gotowaniu wysłodków otrzymałeś ostatecznie 5l 11.5 blg?
Ile dałeś drożdży do tego i w jakiej postaci?
Chyba nie całą paczkę?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Artek33 napisał:

bużliwj

 

13 godzin temu, Artek33 napisał:

drorzdze

Ludzie, kurde, aż w oczy gryzie. Trochę wolniej, albo patrz co piszesz bo czytać się tego nie da...

 

Jeśli masz pewność że przefermentowało, to przestaw piwo do chłodnego miejsca i czekaj na sklarowanie. Sprawdź smak i zapach, może to też być jakaś infekcja.

Link to comment
Share on other sites

Zawsze możesz użyć karuku lub nawet żelatyny, wystawić na dwór żeby się schłodziło i strącisz zmętnienie.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Versaar napisał:

 

Ludzie, kurde, aż w oczy gryzie. Trochę wolniej, albo patrz co piszesz bo czytać się tego nie da...

 

Jeśli masz pewność że przefermentowało, to przestaw piwo do chłodnego miejsca i czekaj na sklarowanie. Sprawdź smak i zapach, może to też być jakaś infekcja.

Smak i zapach w porządku, tylko ten wygląd do kitu. Ale zniosę do piwnicy tam mam 13c to może się sklaruje.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Fradio napisał:

Jak masz molżlieść to czym bliżej 0C tym lepiej. 

Nie odpowiedziałeś co z głównym piwem i jak je zacieraleś? 

Zacierałem w 63 c 90 min 73c 30min

Jeszcze fermentuje to nie zaglądam żeby infekci nie złapało.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.