Sweetwater 0 Posted January 24, 2019 Hej, chciałbym rozpoczać przygodę z warzeniem przez zacieranie (do brewkita nie podchodzę, nie jestem fanem gotowców ). Znalazłem zestaw startowy i potrzebuję porady bardziej doświadczonych (jako, że sam nie mam doświadczenia). Czy ten zestaw jest wystarczający na początek? Nie chcę inwestować milionów na start, ale też chciałbym uzyskać satysfakcjonujacy efekt. Brakuje mi też dużego gara. Czy musi być emaliowany, czy każdy będzie dobry? Na co zwrócić uwagę? Jeżeli znacie lepszy lub podobny (ale tańszy) zestaw na start śmiało się podzielcie PS: jeżeli temat sie powtarza to wybaczcie :x Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 142 Posted January 24, 2019 5 minut temu, Sweetwater napisał: PS: jeżeli temat sie powtarza to wybaczcie :x Powtarza się. Np TU był niedawno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sweetwater 0 Posted January 24, 2019 Fakt, temat sie powtarza chociaż nie odpowieda na moje pytania (pytanie co do zestawu i garnka). Nie chcialbym sam skladac zestawu przez brak doswiadczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 142 Posted January 24, 2019 Wg mnie zestaw który podlinkowałeś to chyba najlepszy zestaw jaki widziałem (nie oceniam ceny). Wszystko co trzeba na początek, bez często występujących w zestawach zbędnych rzeczy (typu szalki petriego :-)). Na Twoim miejscu wziąłbym to co w zestawie, ale zamiast grety kupił od razu kapslownicę stołową (np Regina) i dla pewności kupiłbym jodowy wskaźnik skrobii. Będziesz potrzebował oczywiście jeszcze garnka i przyda się waga kuchenna. To tyle. Kapslownica Greta na początek też oczywiście może być. 17 minut temu, Sweetwater napisał: Czy musi być emaliowany, A co? Masz aluminiowy? Jeśli tak to się od biedy nada, choć pewnie wiele osób Ci go odradzi. A jak nie masz żadnego to emaliowany wystarczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sweetwater 0 Posted January 24, 2019 O, super A duzego gara poprostu nie mam i musze jakikolwiek kupic Dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 24, 2019 (edited) Do tego zestawu dorzuciłbym jodynę. Nie zapomnij kupić słodów śrutowanych, jeżeli nie posiadasz śrutownika. Odnośnie gara. Lepiej, żeby posiadał grube dno. W zależności od kuchenki, lepiej zainwestować w pokrywkę. Na standardowej kuchence bez pokrywki może nie udać się 30l zagotować. Gar najwygodniej 35-50l. Minimum, to 30 litrów. Najtaniej emaliowany wyjdzie Worek muślinowy do chmielenia może się przydać. Filtracja chmielin nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Greta od biedy się nada. Jednak jeżeli masz coś odłożone, to od razu w kapslownicę stołową inwestuj Zakładam, że masz wagę kuchenną. Jak nie, to się przyda. Ta miarka do cukru nijak się nie sprawdza. Lepiej całość cukru rozpuścić i przed rozlewem wymieszać Edited January 24, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 56 Posted January 24, 2019 Worek muślinowy do do chmielenia szyszkami, przy granulacie jakoś nie widzę zastosowania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 24, 2019 Mi przy granulacie też się sprawdza. Trochę chmielin się wydostanie, ale nie jest to duża ilość. Znaczna większość pozostaje w worku. Przy zastosowaniu worka i granulacie wystarczy całość przez zwykłe sitko lub oplot przelać bez żadnego zapychania. Bez worka jest to męczarnia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Glowa 40 Posted January 24, 2019 Zestaw spoko, co do garnka jeden rabin powie tak, inny powie inaczej. Miarka do cukru niepotrzebna, woreczek muślinowy dokupić również polecam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sweetwater 0 Posted January 24, 2019 Dzięki za rady Ostatnie pytanie: do tego zestawu dorzucają zestaw surowców, ale brakuje drozdzy. Domyslam sie, ze sa niezbedne Polecacie jakies uniwersalne na start? Czy kazde beda dobre? (w to akurat nie wierze, z jakiegos powodu sie roznia :P) Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 258 1 Items Posted January 24, 2019 Wszystko zależy od tego, na który styl się zdecydujesz - nie ma uniwersalnych drożdży dobrych do każdego stylu piwa W Marxamie przy każdym zestawie surowców masz kilka drożdży proponowanych do danego stylu. 1 Marxam Brewing reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted January 24, 2019 3 godziny temu, Sweetwater napisał: Polecacie jakies uniwersalne na start? Ja polecam na start US-05 i jakiś niezbyt mocny, pasujący do nich styl, np APA, AAA, Golden Ale czy jakiś Porterek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 24, 2019 (edited) Zależy, co tobie smakuje. Na początek coś lekkiego. Ja akurat bym polecał Nottinghamy i brytyjski bitter. Na pewno nie zaczynaj od lagerów. Dużo w nich można zepsuć, wymagają dużo cierpliwości, a efektem końcowym i tak można się zawieść. Edited January 24, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted January 25, 2019 11 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Do tego zestawu dorzuciłbym jodynę. Zbędny zakup imho, lepiej zainwestować więcej w lepszy termometr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted January 25, 2019 Racje masz, @majlosz, ale nie traktowalbym tych 2 rzeczy jako wykluczajacych sie alternatyw. Umowmy sie, jodyna w aptece kosztuje 4 zlote... Autorowi watku proponowalbym pogadac ze sprzedawca i w zamian za rezygnacje z plastikowej lyzki i rurek fermentacyjnych (potrzebne jak dziura w moscie) poprosic o lyche drewniana. Mi sie takowa lepiej sprawdza podczas mieszaniu zacieru, zwlaszcza przy wiekszym zasypie. Plastikowa przy takim oporze i ciepelku najnormalnie mi sie wziela i wygla 1 DevilNoOne reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
B.K. 1 Posted January 25, 2019 (edited) Jeśli nie chce Ci się wydawać niewiadomo jakich pieniędzy na mieszadło piwowarskie to polecam przejść się do pierwszego lepszego sklepu z garami i innymi pierdołami do kuchni i kupić taką drewniana łyżkę 50-60 cm (do przetworów czy jak im tam). 2 przydatna rzecz - https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ i kawałek koszulki termokurczliwej do uszczelnienia sondy. 3 przydatna rzecz - https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/?&cid=ps|pl|hfb14|201809070910224274_15&gclid=EAIaIQobChMIyLnwle-I4AIVVKWaCh3brAF1EAQYASABEgImdvD_BwE pasuje idealnie do fermentora i pozwala sprawnie oddzielić chmieliny przy chmieleniu na zimno (nawet granulat) Edited January 25, 2019 by B.K. Quote Share this post Link to post Share on other sites
msto 27 Posted January 25, 2019 Jodyna fajnie obrazuje, że zacieranie do czegoś służy. Moim zdaniem jest to istotny element, który pomaga poznać i zrozumieć cały proces i zobaczyć że rzeczywiście zachodzą tu jakieś zmiany. Zwłaszcza na początku przygody z piwowarstwem. Poza tym wprosty sposób pokazuje czy cała skrobia zostałą scukrzona. Tania i przydatna rzecz, nie wiem dlaczego tak dużo osób tego nie lubi, tym bardziej, że zakropienie próbki to kilka sekund roboty. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 144 Posted January 25, 2019 Może dlatego, że jak sie trzyma temperatury zgodnie ze sztuką i odpowiednio długo, to nie ma szansy, żeby sie nie scukrzylo. Wskaźnik jest potrzebny tylko, kiedy chcemy zacierac w minimalnym czasie, gdzie kazda minuta jest ważna. A jak sie komuś nie śpieszy ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
msto 27 Posted January 26, 2019 (edited) Zgodnie ze sztuką to powinno się zakończyć zacieranie jak cała skrobia zostanie przerobiona, a nie na czuja. Co to znaczy odpowiednio długo, godzina, dwie, trzy? I to nie prawda, że zawsze się zatrze. Częstą praktyką jest zacieranie przez godzinę i najczęściej to wystarczy ale zdarzaja sie wyjątki i poświęcenie kilku sekund pozwala to wyłapać. Ja wolę miec zawsze pewność, że wszystko jest ok. Edited January 26, 2019 by msto 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Czeslaw 29 Posted January 28, 2019 No zwłaszcza przy pierwszych warkach potrzebujesz mieć pewność, że niczego nie spieprzyłeś po drodze. Jodowy wskaźnik skrobi musi być. Quote Share this post Link to post Share on other sites
smaky78 1 Posted February 3, 2019 (edited) Ja musiałem jeszcze dokupić grzałkę 2000W np. taką https://allegro.pl/oferta/grzalka-nurkowa-do-gotowania-wody-2000w-eliko-w040-5832482473 bo grzanie brzeczki zajmowało wieki na gazówce, a z grzałką dojście do 100 st C jest bardzo szybkie, po czym wyłączam ją i samo warzenie odbywa się już na gazie. Edited February 3, 2019 by smaky78 1 DevilNoOne reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted February 3, 2019 (edited) Jodowy wskaźnik skrobi przydaje się początkującym. Po kilku warkach stwierdzisz że używanie go jest bez sensu skoro po godzinie zacierania i tak już cała skrobia jest zatarta. Do tego zestawu dobrałbym jeszcze jeden pojemnik z kranikiem i zaworkiem grawitacyjnym bez rurki fermentacyjnej do użytku tylko do butelkowania oraz ze dwa pojemniki bez kranów i bez rurek - przydaje się do przechowywania piwa na cichej. Dalej polecam refraktometr - szybszy i łatwiejszy niż spławik oraz Starsan. Kupowałem ten najmniejszy i mam go do dziś a zaraz będzie 4 lata jak zacząłem zabawę w piwowarstwo domowe... To sitko z IKEA używałem jako FD wspomagające sraczwężyk. Polecam się doposażyć z biegiem czasu w ten gadżet. PS. nie porównywałem zestawów startowych ale sklep twojbrowar.pl jest chyba najtańszy... Ja się tylko tam zaopatruję. Edited February 3, 2019 by nike21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanista 2 Posted March 22, 2019 W dniu 25.01.2019 o 12:55, B.K. napisał: 2 przydatna rzecz - https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/ i kawałek koszulki termokurczliwej do uszczelnienia sondy. Jak dokladnie nalezy uszczelnic te sonde? W dniu 25.01.2019 o 12:55, B.K. napisał: 3 przydatna rzecz - https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/?&cid=ps|pl|hfb14|201809070910224274_15&gclid=EAIaIQobChMIyLnwle-I4AIVVKWaCh3brAF1EAQYASABEgImdvD_BwE pasuje idealnie do fermentora i pozwala sprawnie oddzielić chmieliny przy chmieleniu na zimno (nawet granulat) Pasuje idealnie? Jak go uzywasz? Uzywasz tez przy wysladzaniu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hermod 10 Posted March 23, 2019 Tak pokrywka z ikei służy do wysładzania, ale można też jej używać podczas chmielenia na zimno. Ja używam tylko do wysładzania, trzeba do niej dorobić nóżki lub czymś podeprzeć. Mi dość znacznie podniosła wydajność wysładzania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DevilNoOne 5 Posted March 24, 2019 W dniu 3.02.2019 o 13:48, smaky78 napisał: Ja musiałem jeszcze dokupić grzałkę 2000W np. taką https://allegro.pl/oferta/grzalka-nurkowa-do-gotowania-wody-2000w-eliko-w040-5832482473 bo grzanie brzeczki zajmowało wieki na gazówce, a z grzałką dojście do 100 st C jest bardzo szybkie, po czym wyłączam ją i samo warzenie odbywa się już na gazie. A mógłbyś się pochwalić, jak szybko dochodzi do wrzenia z tą grzałką przy zalaniu tak 25 litrów w garze? I czy grzejesz na gazówce na jednym gazie, czy na kilku? Pytam, bo to się wydaje ciekawym rozwiązaniem z czasochłonnością podgrzewania brzeczki do wrzenia chociaż czytałem gdzieś w jakimś poradniku amerykańskim, że optymalnie jest podgrzewać brzeczkę o 1 stopień C na minutę i jak na ironię, moja kuchenka tak właśnie grzeje - tylko, że to daje niemal godzinę na zagotowanie brzeczki (z ok. 60 °C po wysładzaniu) + gotowanie godzinę. Widać, można szybciej z tą grzałą - pytanie, jak szybko? Quote Share this post Link to post Share on other sites