Jump to content
Sweetwater

Zacząć przygodę - jak?

Recommended Posts

Hej,

chciałbym rozpoczać przygodę z warzeniem przez zacieranie (do brewkita nie podchodzę, nie jestem fanem gotowców :) ). Znalazłem zestaw startowy i potrzebuję porady bardziej doświadczonych (jako, że sam nie mam doświadczenia). Czy ten zestaw jest wystarczający na początek? Nie chcę inwestować milionów na start, ale też chciałbym uzyskać satysfakcjonujacy efekt. Brakuje mi też dużego gara. Czy musi być emaliowany, czy każdy będzie dobry? Na co zwrócić uwagę? 

Jeżeli znacie lepszy lub podobny (ale tańszy) zestaw na start śmiało się podzielcie :)

PS: jeżeli temat sie powtarza to wybaczcie :x

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Sweetwater napisał:

PS: jeżeli temat sie powtarza to wybaczcie :x

Powtarza się. Np TU był niedawno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie zestaw który podlinkowałeś to chyba najlepszy zestaw jaki widziałem (nie oceniam ceny). Wszystko co trzeba na początek, bez często występujących w zestawach zbędnych rzeczy (typu szalki petriego :-)). Na Twoim miejscu wziąłbym to co w zestawie, ale zamiast grety kupił od razu kapslownicę stołową (np Regina) i dla pewności kupiłbym jodowy wskaźnik skrobii. Będziesz potrzebował oczywiście jeszcze garnka i przyda się waga kuchenna. To tyle. Kapslownica Greta na początek też oczywiście może być. 

17 minut temu, Sweetwater napisał:

Czy musi być emaliowany,

A co? Masz aluminiowy? Jeśli tak to się od biedy nada, choć pewnie wiele osób Ci go odradzi. A jak nie masz żadnego to emaliowany wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego zestawu dorzuciłbym jodynę. Nie zapomnij kupić słodów śrutowanych, jeżeli nie posiadasz śrutownika.

Odnośnie gara. Lepiej, żeby posiadał grube dno. W zależności od kuchenki, lepiej zainwestować w pokrywkę. Na standardowej kuchence bez pokrywki może nie udać się 30l zagotować. Gar najwygodniej 35-50l. Minimum, to 30 litrów. Najtaniej emaliowany wyjdzie

Worek muślinowy do chmielenia może się przydać. Filtracja chmielin nie należy do najprzyjemniejszych zadań.

Greta od biedy się nada. Jednak jeżeli masz coś odłożone, to od razu w kapslownicę stołową inwestuj

Zakładam, że masz wagę kuchenną. Jak nie, to się przyda. Ta miarka do cukru nijak się nie sprawdza. Lepiej całość cukru rozpuścić i przed rozlewem wymieszać

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worek muślinowy do do chmielenia szyszkami, przy granulacie jakoś nie widzę zastosowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi przy granulacie też się sprawdza. Trochę chmielin się wydostanie, ale nie jest to duża ilość. Znaczna większość pozostaje w worku.

Przy zastosowaniu worka i granulacie wystarczy całość przez zwykłe sitko lub oplot przelać bez żadnego zapychania. Bez worka jest to męczarnia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zestaw spoko, co do garnka jeden rabin powie tak, inny powie inaczej. Miarka do cukru niepotrzebna, woreczek muślinowy dokupić również polecam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady :) 

Ostatnie pytanie: do tego zestawu dorzucają zestaw surowców, ale brakuje drozdzy. Domyslam sie, ze sa niezbedne :) Polecacie jakies uniwersalne na start? Czy kazde beda dobre? (w to akurat nie wierze, z jakiegos powodu sie roznia :P)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy od tego, na który styl się zdecydujesz - nie ma uniwersalnych drożdży dobrych do każdego stylu piwa ;)

W Marxamie przy każdym zestawie surowców masz kilka drożdży proponowanych do danego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Sweetwater napisał:

 Polecacie jakies uniwersalne na start?

Ja polecam na start US-05 i jakiś niezbyt mocny, pasujący do nich styl, np APA, AAA, Golden Ale czy jakiś Porterek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy, co tobie smakuje. Na początek coś lekkiego. Ja akurat bym polecał Nottinghamy i brytyjski bitter. Na pewno nie zaczynaj od lagerów. Dużo w nich można zepsuć, wymagają dużo cierpliwości, a efektem końcowym i tak można się zawieść. 

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Do tego zestawu dorzuciłbym jodynę.

Zbędny zakup imho, lepiej zainwestować więcej w lepszy termometr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racje masz, @majlosz, ale nie traktowalbym tych 2 rzeczy jako wykluczajacych sie alternatyw. Umowmy sie, jodyna w aptece kosztuje 4 zlote... :)

 

Autorowi watku proponowalbym pogadac ze sprzedawca i w zamian za rezygnacje z plastikowej lyzki i rurek fermentacyjnych (potrzebne jak dziura w moscie) poprosic o lyche drewniana. Mi sie takowa lepiej sprawdza podczas mieszaniu zacieru, zwlaszcza przy wiekszym zasypie. Plastikowa przy takim oporze i ciepelku najnormalnie mi sie wziela i wygla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie chce Ci się wydawać niewiadomo jakich pieniędzy na mieszadło piwowarskie to polecam przejść się do pierwszego lepszego sklepu z garami i innymi pierdołami  do kuchni i kupić taką drewniana łyżkę 50-60 cm (do przetworów czy jak im tam).

2 przydatna rzecz - 

https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/

i kawałek koszulki termokurczliwej do uszczelnienia sondy.

3 przydatna rzecz - 

https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/?&cid=ps|pl|hfb14|201809070910224274_15&gclid=EAIaIQobChMIyLnwle-I4AIVVKWaCh3brAF1EAQYASABEgImdvD_BwE

pasuje idealnie do fermentora i pozwala sprawnie oddzielić chmieliny przy chmieleniu na zimno (nawet granulat)

 

Edited by B.K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jodyna fajnie obrazuje, że zacieranie do czegoś służy. Moim zdaniem jest to istotny element, który pomaga poznać i zrozumieć cały proces i zobaczyć że rzeczywiście zachodzą tu jakieś zmiany. Zwłaszcza na początku przygody z piwowarstwem.  

Poza tym wprosty sposób pokazuje czy cała skrobia zostałą scukrzona. 

Tania i przydatna rzecz, nie wiem dlaczego tak dużo osób tego nie lubi, tym bardziej, że zakropienie próbki to kilka sekund roboty. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może dlatego, że jak sie trzyma temperatury zgodnie ze sztuką i odpowiednio długo, to nie ma szansy, żeby sie nie scukrzylo.

Wskaźnik jest potrzebny tylko, kiedy chcemy zacierac w minimalnym czasie, gdzie kazda minuta jest ważna. A jak sie komuś nie śpieszy ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie ze sztuką to powinno się zakończyć zacieranie jak cała skrobia zostanie przerobiona, a nie na czuja. Co to znaczy odpowiednio długo, godzina, dwie, trzy? I to nie prawda, że zawsze się zatrze. Częstą praktyką jest zacieranie przez godzinę i najczęściej to wystarczy ale zdarzaja sie wyjątki i poświęcenie kilku sekund pozwala to wyłapać. Ja wolę miec zawsze pewność, że wszystko jest ok. 

Edited by msto

Share this post


Link to post
Share on other sites

No zwłaszcza przy pierwszych warkach potrzebujesz mieć pewność, że niczego nie spieprzyłeś po drodze. Jodowy wskaźnik skrobi musi być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja musiałem jeszcze dokupić grzałkę 2000W np. taką https://allegro.pl/oferta/grzalka-nurkowa-do-gotowania-wody-2000w-eliko-w040-5832482473 bo grzanie brzeczki zajmowało wieki na gazówce, a z grzałką dojście do 100 st C jest bardzo szybkie, po czym wyłączam ją i samo warzenie odbywa się już na gazie.

Edited by smaky78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jodowy wskaźnik skrobi przydaje się początkującym. Po kilku warkach stwierdzisz że używanie go jest bez sensu skoro po godzinie zacierania i tak już cała skrobia jest zatarta. Do tego zestawu dobrałbym jeszcze jeden pojemnik z kranikiem i zaworkiem grawitacyjnym bez rurki fermentacyjnej do użytku tylko do butelkowania oraz ze dwa pojemniki bez kranów i bez rurek - przydaje się do przechowywania piwa na cichej. Dalej polecam refraktometr - szybszy i łatwiejszy niż spławik oraz Starsan. Kupowałem ten najmniejszy i mam go do dziś a zaraz będzie 4 lata jak zacząłem zabawę w piwowarstwo domowe... To sitko z IKEA używałem jako FD wspomagające sraczwężyk. Polecam się doposażyć z biegiem czasu w ten gadżet. 

 

PS. nie porównywałem zestawów startowych ale sklep twojbrowar.pl jest chyba najtańszy... Ja się tylko tam zaopatruję.

 

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.01.2019 o 12:55, B.K. napisał:

2 przydatna rzecz - 

https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/

i kawałek koszulki termokurczliwej do uszczelnienia sondy.

 

Jak dokladnie nalezy uszczelnic te sonde?

 

W dniu 25.01.2019 o 12:55, B.K. napisał:

3 przydatna rzecz - 

https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/?&cid=ps|pl|hfb14|201809070910224274_15&gclid=EAIaIQobChMIyLnwle-I4AIVVKWaCh3brAF1EAQYASABEgImdvD_BwE

pasuje idealnie do fermentora i pozwala sprawnie oddzielić chmieliny przy chmieleniu na zimno (nawet granulat)

 

 

Pasuje idealnie? Jak go uzywasz? Uzywasz tez przy wysladzaniu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak pokrywka z ikei służy do wysładzania, ale można też jej używać podczas chmielenia na zimno. Ja używam tylko do wysładzania, trzeba do niej dorobić nóżki lub czymś podeprzeć. Mi dość znacznie podniosła wydajność wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 3.02.2019 o 13:48, smaky78 napisał:

Ja musiałem jeszcze dokupić grzałkę 2000W np. taką https://allegro.pl/oferta/grzalka-nurkowa-do-gotowania-wody-2000w-eliko-w040-5832482473 bo grzanie brzeczki zajmowało wieki na gazówce, a z grzałką dojście do 100 st C jest bardzo szybkie, po czym wyłączam ją i samo warzenie odbywa się już na gazie.

A mógłbyś się pochwalić, jak szybko dochodzi do wrzenia z tą grzałką przy zalaniu tak 25 litrów w garze? I czy grzejesz na gazówce na jednym gazie, czy na kilku?

 

Pytam, bo to się wydaje ciekawym rozwiązaniem z czasochłonnością podgrzewania brzeczki do wrzenia :) chociaż czytałem gdzieś w jakimś poradniku amerykańskim, że optymalnie jest podgrzewać brzeczkę o 1 stopień C na minutę i jak na ironię, moja kuchenka tak właśnie grzeje - tylko, że to daje niemal godzinę na zagotowanie brzeczki (z ok. 60 °C po wysładzaniu) + gotowanie godzinę. Widać, można szybciej z tą grzałą - pytanie, jak szybko? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.