Skocz do zawartości
wielkiwykop

Amereican Wheat - co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

 

mam prośbę o weryfikację receptury na nieco zmodyfikowane piwo w stylu american wheat.


Ostatnio warzyłem 50/ 50 słód  pszeniczny jasny i pilzeński + niewielki dodatek płatków pszenicznych i jęczmiennych. Piwo wyszło niezłe, aczkolwiek nieco "przepszeniczone" i zbyt mało treściwe jak na mój gust. Chciałbym tym razem zachować pszeniczną kremową "teksturę piwa", ale dodać trochę słodowości i głębi smaku, dlatego postanowiłem zrezygnować z cześci pszenicznego na rzecz pale ale, którego aktualnie trochę mam. Poniższy przepis nie jest skomplikowany i nie trzyma się ściśle konwencji stylu american wheat jednak prośba o opinie co sądzicie, wszelkie uwagi mile widziane, dzięki.

słody
pilzeński 2 kg

pale ale 1 kg
pszeniczny 1,5 kg

 

 

drożdze

us-05

chmiele  
citra 15 g 60 min na goryczkę ( odpowiada mi )
ahtanum 10 g + cascade 10 g 15 min
ahtanum 15 g + cascade 15 g 0 min 

dodatki
płatki jęczmienne i owsiane po 200 g

zacieranie
66-68 stopni - 60 min 

fermentacja
18 stopni 

 

Edytowane przez wielkiwykop

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poszedł w inną stronę i zastosował trochę słodu karmelowego, na przykład Carapils, jakieś 150-200g. Możesz też spróbować zmienić sposób zacierania, 20 min 64°C, i 40 min 72°C. Sama zmiana z pilzneńskiego na pale ale niewiele wniesie o ile cokolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzenie planuje jutro wiec nie dam rady już z innymi slodami. Ale spróbuje modyfikacji w sposobie zacierania, warte sprawdzenia. Dzięki za odpowiedź. Pozdro 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podczepię się pod przepis, myślicie że 55% slodu pszenicznego w stosunku do 33% pilzneńskiego i 11% płatków owsianych da nieprzyjemny posmak? Nie wiem ile można  max pszenicznego dac. Chciałem zacierać głównie na słodko 20/60min 

 

Chmiel mosaic tylko na aromat i na zimną, w sumie 100g z czego 60g do gotowania.

 

Gęstwa fm52 amerykański sen.

 

Dzięki z góry za konstruktywną krytykę :)

Edytowane przez goldi_WRO

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też się podłącze i swój przepis wrzucę

American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen"

Zasyp

64% - Pszenica

28% - Pils

8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils)

 

Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno)

30' - Chinook 30g

30' - Cenntenial 30g

Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g

Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni.

IBU około 23

 

EDIT: Warka 50l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 hours ago, Hobbysta said:

Też się podłącze i swój przepis wrzucę

American Wheat 13Blg na gęstwie FM52 "Amerykański Sen"

Zasyp

64% - Pszenica

28% - Pils

8% - Carahell (myślę, że mogę podmienić na carapils)

 

Chmielenie (tego bym nie zmieniał, ewentualnie zmniejszył ilość na zimno)

30' - Chinook 30g

30' - Cenntenial 30g

Whirlpool - Chinook i Cenntenial po 40g

Na zimno - Chinook i Cenntenial po 50g na 3 dni.

IBU około 23

 

EDIT: Warka 50l

ja bym zmienił część pszenicy na płatki owsiane. ta gładkość w tym piwie jest pożądana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
ja bym zmienił część pszenicy na płatki owsiane. ta gładkość w tym piwie jest pożądana.

Da się zrobić ;) 5%? 10%?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minute ago, Hobbysta said:


Da się zrobić ;) 5%? 10%?

5% - zacieranie na słodko 10% na wytrawnie.

generalnie sa w paczkach po 400g, więc 1 albo 2 paczki poprostu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5% - zacieranie na słodko 10% na wytrawnie.
generalnie sa w paczkach po 400g, więc 1 albo 2 paczki poprostu.

Dobra, a powiedz mi jeszcze, zostawić carahell, czy zmienić na tego carapilsa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minutes ago, Hobbysta said:


Dobra, a powiedz mi jeszcze, zostawić carahell, czy zmienić na tego carapilsa?

bez różnicy.

piwo będzie bardziej chmielowe niż słodowe. oba podbudują słodycz dekstrynami.

 

z carapils wyjdzie nieco jaśniejsze, co się może bardziej wizualnie komponuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej, jak ci poszła filtracja? Warzyłeś już to? U mnie tragedia .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie warzylem jeszcze, narazie APA musi przefermentowac do końca i gęstwę zbiorę dopiero na wheata. Napisze jak juz uwarzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj coś jak poprawić filtrację bo ja miałem 55% pszenicy i tragedia była.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie będę miał już fałszywe dno i pompę do recyrkulacji więc powinno pójść gładko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, goldi_WRO napisał:

Poczytaj coś jak poprawić filtrację bo ja miałem 55% pszenicy i tragedia była.

Płatki pszenne czy słód pszeniczny? Na pewno dobrze wszystko zrobiłeś z filtracją? Ja w niedzielę warzyłem weizena 3kg słodu pszenicznego 2kg pilzneńskiego + 50g łuski ryżowej i szło gładko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem słód pszeniczny.

5kg pszenicznego 

3kg pilznenskiego

Pół kilo płatków owsianych.

Miałem mieć 35l chyba 12blg.

Po odfiltrowaniu chyba 5l brzeczki wszystko się zatykało, złoże było tak ubite że czułem opór przed wbijaniu łygi. Tragedia. Po 2h kombinowania wkurwiłem się, przesypalem wszystko do worka nylonowego i odcedzilem ile się dało.

Wyszło tyle że wstyd pisać :)

 

Pamietam że coś można dodać do slodu żeby się lepiej filtrowało, ale nie pamiętam co.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łuskę, ryżową, czy jakąkolwiek inną. Aczkolwiek dziwne, że aż tak na takim zasypie się zabetonowało. Może nie utrzymywałeś warstwy wody ponad złożem? Albo bardzo drobno ześrutowany słód?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy tych ilościach pszenicy kluczowy jest dobry wygrzew. Złoże nie może też wystygnac. Wodę do wysladzania warto podgrzać do 85C.  

Jak ktoś narzeka na pszenicę,  niech spróbuje z kaszą gryczaną:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cenne informacje, na pewno się przydadzą na następny raz, dzięki.

 

Wygrzew robiłem raczej normalny, przeważnie robię 10min. Co do śrutowania to faktycznie miałem niecodzienna sytuację bo słód nie był śrutowany w sklepie tylko u kolegi w domu, może trochę za mocno.

Co do temperatury wysładzania to akurat przed tą warką przeczytałem w Wiki że temperatura wysładzania nie musi być 80' i wysladzalem chłodniejszą może 60-70'.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...