Jump to content

Fermentacja lagera w obudowie styropianowej


 Share

Recommended Posts

Przymierzałem się do fermentacji lagera. Planowałem fermentator wystawić na tarasie w styropianowej obudowie. Niestety w końcu nadeszły mrozy. Któż by się mrozu mógł pod koniec stycznia spodziewać. Ostatnimi czasy pojawiały się dopiero w marcu ;)

W związku z tym pytanie. Czy sądzicie, że fermentacja w 10cm komorze styropianowej ma szansę się powieść? Przy temperaturze powietrza 2-4 stopni byłem o to spokojny. Teraz nie wiem, czy nie będę zmuszony przełożyć planów lagerowych na okres wiosenny. Zastanawiam się jeszcze nad wkopaniem styropianu w ziemi na głębokość fermentatora.

Niestety przez sezon grzewczy temperatury w piwnicy ledwo nadają się do górnej fermentacji

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Możesz w komorę włożyć sondę termostatu a do termostatu podłączyć żarówkę wolframową wbudowaną w puszkę po kawie i w stojak z drewna żeby był odpowiednio daleko od ścian styropianowych, żeby ich nie przytopilo. I tak regulować temperaturę wewnątrz.

Link to comment
Share on other sites

A właśnie. Dobry pomysł :)

tylko w obudowie mam za mało miejsca.

Zastanawiałem się nad wsadzeniem grzałki akwariowej. Tylko obawiam się, że przy grzałce przez punktowe grzanie drożdże dadzą niechciane posmaki

Myślałem, żeby między styropian a fermentator wcisnąć koc grzewczy. Z tym, że też mam obawy, czy w trakcie dogrzewania nie podgrzeje on zbyt mocno nastawu. Niby na podobnej zasadzie działają pasy grzewcze do fermentatorów. Ktoś stosował je do lagerów?

Inne wyjście, to zmodyfikowanie obudowy tak, żeby zmieścić w niej tą żarówkę w puszce

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

A właśnie. Dobry pomysł :)

tylko w obudowie mam za mało miejsca.

Zastanawiałem się nad wsadzeniem grzałki akwariowej. Tylko obawiam się, że przy grzałce przez punktowe grzanie drożdże dadzą niechciane posmaki

Myślałem, żeby między styropian a fermentator wcisnąć koc grzewczy. Z tym, że też mam obawy, czy w trakcie dogrzewania nie podgrzeje on zbyt mocno nastawu. Niby na podobnej zasadzie działają pasy grzewcze do fermentatorów. Ktoś stosował je do lagerów?

Inne wyjście, to zmodyfikowanie obudowy tak, żeby zmieścić w niej tą żarówkę w puszce

Używam takiego rozwiązania do fermentowania piw na kveikach. Kupiłem silikonowy kabel grzewczy który ma 35W i około 2 metrow, przez to ma małą gęstość odprowadzanej energii. Okręcam fermentor kilkukrotnie i podłączam pod sterownik. Używam STC 1000, albo Rex 100C, w zależności co jest wolne. Taka moc wystarcza na podniesienie i utrzymanie temperatury o około 15 stopni względem otoczenia w komorze ze styropianu 5cm. Tutaj wiadomo zależy od współczynnika wymiany z otoczeniem. Zawsze można użyć kabla o większej mocy. Nic się nie topi, temperatura rozprowadzana jest równo.

Link to comment
Share on other sites

Można dobrać odpowiedni kabel grzewczy samoregulujący

 

https://allegro.pl/oferta/kabel-grzejny-samoregulujacy-do-rur-20w-m-1m-7124669083?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=OWNkMDQ1MjYtZjdkMy00ZjhjLTkzMWQtOTIzNTFlZDhjNjdhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5907bf92-1664-4e5a-a032-e2fbc963d15b

 

https://allegro.pl/oferta/kabel-grzewczy-samoregulujacy-fine-srf-24w-m-7015184661

 

Przy styropianie 10cm współczynnik przenikania ścianki to około 0.35 W/(m2K). 

Teraz trzeba policzyć powierzchnię, stratę ciepła przy danej róznicy temperatur i dobrać kabel samoregulacyjny, który będzie miał zbliżony rozkłąd mocy.

Np dla pudła mającego na powierzchnię 4m2 dla temperatury 0C na balkonie będziesz potrzebował kabla oddającego 11,2W, żeby utrzymać 8C wewnątrz

Wymaga to poszperania w ofercie, ale za to niepotrzebny sterownik, a dobrze dobrany przewód otrzymuje temperaturę bez wachnięć.

Taki kabel sprawdza się, w mrozy kiedy na zawnątrz nie ma dużych wahań temperatury dobowej podchodzącej pod +6C 

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Ja obecnie używam kabla grzewczego do terrarium  50W, termoregulator RT-2C  i box styropianowy 8cm . trzymam to w garażu gdzie temp kiedyś była minus 6 st  i ładnie utrzymywało temperaturę fermentacji 9 st . Jest to tanie rozwiązanie  , nie widzę w tej chwili nic lepszego . Miejscowe podgrzanie fermentatora napewno nie spowoduje niechcianych posmaków . Kupuj , będziesz zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.