Jump to content
Sign in to follow this  
Michal1985

Pierwsza warka - pytanie

Recommended Posts

Na początek witam wszystkich serdecznie, pierwsza moja warka a razem z nią pierwszy post na forum, które od jakiegoś czasu śledzę. 

Za mną pierwsza warka - nachmieliłem 10 litrów brzeczki na ekstrakcie płynnym niechmielonym (1,7) kg. Następnie przelałem do fermentatora, uzupełniłem chłodną woda do 20 litrów, dodałem zakupiony w necie polepszacz do piwa 500g suchego ekstraktu + 500g glukozy. Po osiągnięciu temperatury 22 stopni, a przed dodaniem drożdży zmierzyłem BLG - na balingometrze wyszło troszkę ponad 9. Następnie dodałem uwodnione wcześniej drożdże i zostawiłem w spokoju. Drożdże były dołączone do zestawu, nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć o typie. Fermentacja przebiegała w temperaturze pokojowej, między 19 a 21 stopni.  Po 8 dniach kontrolny pomiar BLG - balingometr wskazuje 1. Czy to możliwe, żeby odfermentowało do tego stopnia? Szukałem na forum, ale wszyscy mają raczej problem ze zbyt niskim stopniem odfermentowania. Czy coś zepsułem na którymś z etapów, czy może balingometr mam jakiś trefny? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemka

To górna czy dolna fermentacja? Po temperaturach mam nadzieję, że górna :D Jak zapach i smak? Jest kwaśne czy raczej młodym fermentującym piwem smakuje?

Jakby Ci się z powietrza dzikus dostał to do zera mógłby wszamać. Do 1 blg (1-1.5) może zejść, jak nie ma kwacha to myślę, że nie masz czym się martwić. 

 

Przede wszystkim zostaw je w spokoju na razie by drożdże po sobie posprzątały.

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, kaingorn napisał:

To górna czy dolna fermentacja? Po temperaturach mam nadzieję, że górna :D Jak zapach i smak?

 

Górna, oczywiście :) No właśnie zapach i smak w porządku, także dam im jeszcze kilka dni i do butelek :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma co panikować w takim razie, zrobiły swoją robotę. Z butelkowaniem poczekaj, z tym się nie ma co śpieszyć przesadnie. Lepiej dać więcej czasu i mieć pewność, że piwo się nie przegazuje w butelkach, albo że drożdże po sobie nie posprzątają jak należy i z butli będziesz miał nieprzyjemne aromaty. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, kaingorn napisał:

Lepiej dać więcej czasu i mieć pewność, że piwo się nie przegazuje w butelkach, albo że drożdże po sobie nie posprzątają jak należy i z butli będziesz miał nieprzyjemne aromaty. 

Tak też zrobię, choć lekko nie będzie, przy pierwszym piwku korci chyba szczególnie mocno ;) 

 

11 minut temu, INTseed napisał:

Powinieneś to wyczuć w smaku czy jest wytrawne.

Jakimś wielkim znawcą nie jestem, na razie mogę powiedzieć jedynie, że nie jest kwaśne a ze smaku jestem zadowolony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z wytrawnością chodzi o to, że nie czujesz słodyczy, głębiej odfermentowane, więcej procent.

 

A korci korci wiadomo :) Mnie też tak korciło i druga warka poszła przez to w kanał :( 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, kaingorn napisał:

Z wytrawnością chodzi o to, że nie czujesz żadnej słodyczy, głębiej odfermentowane, więcej procent.

 

W takim razie jest wytrawne, słodyczy brak. Ale co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Zbyt wysoka temperatura? Za niskie BLG początkowe? Czy po prostu tak powinno być?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze jest, głęboko odfermentowalo, pewnie taki szczep, o szczepie nic nie powiesz bo nie dodają info zazwyczaj. Następnym razem dla pewności kup oddzielnie drożdże dla danego stylu to będzie lepszy stan wiedzy na temat końcowego wyniku. Te z puszek często są w słabej kondycji. 

 

Zobacz na puszce ile miało być %:

https://brewness.com/calculator/pl/abv

 

Jak mniej więcej 4,2% to jak najbardziej cool.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, kaingorn napisał:

Jak mniej więcej 4,2% to jak najbardziej cool.

 

Czyli jest dobrze. Dzięki wielkie za pomoc. Niech piwo sobie w spokoju dojrzewa, a ja w tym czasie pomyślę o drugiej warce. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalibrowałeś cukromierz? Z tego, co odpisujesz nie ma szans wyjść 20l brzeczki 9 Blg. Jak dodałeś w sumie 2700g, to przy 20l na mój rozum powinieneś otrzymać brzeczkę o gęstości 13,5 Blg. Gęstość 9Blg przy takim wsadzie mogłeś otrzymać przy 30l. Niech ktoś jeszcze sprawdzi, bo  dzisiaj za swoje kalkulacje nie ręczę. Jest to znaczna różnica. Sprawdź kalibrację cukromierza. Wlej wody o temperaturze 20 stopni i sprawdź, czy spławik wskazuje 0. 

Możliwe, że masz, walnięty spławik i przekłamuje o 4. Wtedy zamiast odfermentowania 1, byś miał około 5-5,5, co by się mogło zgadzać po takim czasie fermentacji

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może się przyda w razie co

 

Edited by kaingorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie brewtarget dla takiego "zasypu" i 20l podaje  BLG11

 

 

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Z tego, co odpisujesz nie ma szans wyjść 20l brzeczki 9 Blg. Jak dodałeś w sumie 2700g, to przy 20l na mój rozum powinieneś otrzymać brzeczkę o gęstości 13,5 Blg

 

Trzeba wziąć poprawkę. Większość to ekstrakty więc nie możesz ich brać do kalkulacji jako "100%". Moim zdaniem jak najbardziej możliwe. Pytanie co to za ekstrakty czyli przysłowiowa zawartość cukru w cukrze. Przy tej ilości ekstraktów na 20l bardziej obstawiał bym 10-11blg. A jeśli to była jakaś Gozdawa czy też inny Profirmator to te 9blg jes jak najbardziej prawdopodobne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, płynny ekstrakt, to nie to samo, co cukier, BT liczy ekstraktywność na 78%.

A faktycznie, są ekstrakty lepsze i gorsze, jeśli chodzi o tę wartość

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.