Jump to content
Lewan95

Pierwsze piwo, fermentacja dolna

Recommended Posts

Witam.

 

Właśnie  nastawiłem swoje pierwsze piwo (21.01.2019r godzina 22:00) do fermentacji jest to Coopers European Lager z puchy.  Mam pytanie odnośnie przebiegu fermentacji, gdyż jest to fermentacja dolna. Jak powinna ona przebiegać? Trochę się niepokoję gdyż po upływie 24 godzin widzę, że drożdże są na dnie ale tak jakby w większj ilości. Boję się o to czy moje drożdże nie obumarły. Ciężko mam zaobserwować czy w rurce fermentacyjnej są pęcherzyki gazu, gdyż fermentator stoi w piwnicy. Wiem, że to lagier i potrzebuje niskiej temperaatury, chciałem na początek aby drożdzę popracowały w temperaturze ok 17 stopni ( w takiej teraz się znajdują) a po ruszeniu fermentacji 24h przenieść je do około 12 stopni. Na powierzchni wczoraj około 5 godzin po nastawieniu była baardzo mała pianka i to nie na całym obszarze brzeczki. 

Temperatura brzeczki i wody do rehydratacji drożdży była odpowiednia ok 24-25 stopni.

 

Pozdrawiam 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przenieś je jak najszybciej do tych 12 stopni. Nawet ta temperatura jest za wysoka na dolną fermentację. Temperatura fermentacji jest zawsze ok. 2 stopnie wyższa od temperatury otoczenia.

Drożdże dolnej fermentacji mają to do siebie, że najpierw długo się mnożą, zanim zabiorą się do roboty. W fermentacji dolniakami wszystko trwa długo i powoli w porównaniu do drożdży górnej fermentacji. Przenieś w najzimniejsze miejsce i nie ruszaj ich przez najbliższe 2-3 tygodnie

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Lewan95 napisał:

Witam.

 

Właśnie  nastawiłem swoje pierwsze piwo (21.01.2019r godzina 22:00) do fermentacji jest to Coopers European Lager z puchy.  Mam pytanie odnośnie przebiegu fermentacji, gdyż jest to fermentacja dolna. Jak powinna ona przebiegać? Trochę się niepokoję gdyż po upływie 24 godzin widzę, że drożdże są na dnie ale tak jakby w większj ilości. Boję się o to czy moje drożdże nie obumarły. Ciężko mam zaobserwować czy w rurce fermentacyjnej są pęcherzyki gazu, gdyż fermentator stoi w piwnicy. Wiem, że to lagier i potrzebuje niskiej temperaatury, chciałem na początek aby drożdzę popracowały w temperaturze ok 17 stopni ( w takiej teraz się znajdują) a po ruszeniu fermentacji 24h przenieść je do około 12 stopni. Na powierzchni wczoraj około 5 godzin po nastawieniu była baardzo mała pianka i to nie na całym obszarze brzeczki. 

Temperatura brzeczki i wody do rehydratacji drożdży była odpowiednia ok 24-25 stopni. 

  

Pozdrawiam 

 

Jesteś pewien, że w komplecie  masz drożdże lagerowe? Jeśli nie dokupowałeś żadnych innych, to w komplecie masz drożdże górnej fermentacji (na szybko patrząc po opisie w sklepach).

Jeśli tak jest, to 17 stopni to dobra temperatura (pamiętaj, że podczas fermentacji drożdże podniosą temperaturę brzeczki, a to właśnie ta temperatura się liczy). Możesz ją nieco podnieść na koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co mi wiadomo to w coopersach european lager dorzucają drożdże dolnej fermentacji (nawet gdzieś na forum znalazłem post o tym, że pewien użytkownik robił test i właśnie te piwo z tymi drożdżami fermentował w 10 stopniach i wyszło, a drożdzę górnej już dawno by spały) Pobyły w tych 17 stopniach 24 h to teraz przeniosę je do tych 10-12. 

 

Dorzucam zdjęcie z instrukcji jaką otrzymałem z puchą 

instr.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro taką masz instrukcję, to przenoś jak najszybciej do tych 10-12 stopni, zanim się schłodzi, drożdże pewnie niestety i tak część pracy już wykonają. Na przyszłość - brzeczkę najlepiej schłodzić 1-2°C poniżej zakładanej temperatury fermentacji, schładzanie w trakcie nie wpływa dobrze na pracę drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieje, że takie schłodzenie zbytnio im nie zaszkodzi. A brzeczkę przeniosłem już dziś w nocy , wiec stały troszkę ponad 24 godziny w 17 stopniach. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i piwo się uda postaram się napisać taką mała recenzję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie. Ile powinna trwać przerwa diacetylowa? Minęło właśnie 24 godziny odkąd zostawiłem na przerwę ale na weekend wyjeżdżam i nie wiem czy to dobry pomysł, aby w tej temperaturze zostawiać na tak długo. Czy nic mu nie będzie do niedzieli wieczór? Temperatura młodego piwa wynosi około 14 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem starczy tej diacetylowej. Jak blg odpowiednio spadlo to na lagerowanie moze isc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.