Jump to content

Scotish ale


Adrian Siedlarski
 Share

Recommended Posts

Witam! Chcąc pozbyć się resztek słodów stworzyłem recepturę. Pomożecie mi ją zweryfikować? Jestem poczatkujacym piwowarem, wiec wszelkie sugestie mile widziane. 

 

2.5kg Pale ale

0.5 Pilzneński 

0.5 Monacijski

0.5 Biscuit

0.4 Słód whisky

0.1 Carafa II

Zacieranie 70-68 stopni 

 

Chmielenie:

20g Iunga '60

30g english golding' 10

Gęstwa US-04

Link to comment
Share on other sites

Słodu wędzonego użyłbym 300g,

Monachijski według mnie, jak chcesz zużyć, to możesz sypnąć trochę więcej. Myślę że nawet całe 800g by nie szkodziło. Pisałeś o carahell - możesz dorzucić jego 100g

 

Iunga przy założeniu 11%aa masz za dużo goryczki. Dałbym 12-13g

Przy tych drożdżach bym zacierał w temperaturze 68 stopni

 

Poza tym wydaje się OK. W razie czego może niech ktoś jeszcze się wypowie

Link to comment
Share on other sites

Nie napisałeś na ile litrów i jaki przewidywany ekstrakt jest ta receptura. Wrzucając to do BS2 wylicza mi 10,8°Blg dla 19l piwa.

 

Jeśli ma to być Scottish to wywal słód whisky - szkockie piwa warzy się bez jego udziału. Biscuit też zbędny, zwłaszcza w takiej ilości, ostatecznie zostawiłbym na Twoim miejscu 0,1/0,2kg bo nie masz żadnego karmelowego słodu. Carafy sypnąłbym max 0,05kg - w tak lekkim piwie może być odczuwalna, tym bardziej że nie masz typowego karmelowego który mogłby ją skontrować. Usunąłbym też dawkę goldingsa z 10' - piwo ma być raczej słodowe.

 

Chyba że zostawisz to wszystko jak jest (poza słodem whisky) i pogodzisz się z tym że masz Brown Ale zamiast Scottisha, albo zwiększysz litraż obniżając tym samym przewidywany ekstrakt i będziesz mieć coś a'la Milda.

 

I błagam... S-04. Czasem jak czytam US-04 albo S-05 to nie wiem czy autor się rypsnął w literze, czy w numerku, a to dwa zupełnie inne szczepy. No offence, ale 1 literka lub cyfra a różnica diametralna ;)

 

Jeśli piszesz o gęstwie S-04 to do Scottisha będzie gorszym wyborem niż US-05, bo profil Scottisha powinien możliwie czysty, a US-05 zdecydowanie bliżej do czystości niż S-04. Chyba że zmienisz koncepcję na Brown Ale, wtedy już będzie bardziej pasowało.

Edited by Maciejeq
Link to comment
Share on other sites

Jest to uzależnione, czy chcesz tradycyjny Scottish Ale, czy coś w zbliżonym stylu. Tradycyjny Scottish Ale masz 10Blg. Powinien być bez dodatku  wędzonki i karmelu.

Przy wędzonce i słodzie biscuit brakuje trochę karmelu. Najlepiej, żeby zredukować ilość biscuita i sypnąć ok. 150g słodu karmelowego

Ja gęstość sprawdzałem pod kątem Scottish Export. Wychodzi w granicach 12-13blg 

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Ten karmelowy ma ok500 EBC.  Wyjdzie Ci bardziej Stout :)

EBC max 150. 

Ja najbardziej lubię karmelowy żytni w takim piwie. Poza stylem, ale jest po mojemu ciekawszy. 

https://browamator.pl/slod-cararye-zytni-karmelowy-100-130-ebc-weyerman,3,40,1492

Taki,  tylko 5kg może być za dużo,  jakieś 300g bym dał. 

Edited by Jankasper
Link to comment
Share on other sites

Słód karmelowy im ciemniejszy, tym wnosi coraz ciemniejsze posmaki. Bardzo jasne, typu Carahell wnoszą głównie słodycz. Ciemne wprowadzają aromaty ciemnego karmelu czy rodzynek.

Ten carahell od biedy mógłby się nadać. Żytni zgadzam się. Już kompletnie nie w stylu, ale smaki wnosi ciekawe. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.