Skocz do zawartości

Temperatura fermentacji


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Brzeczka pod AIPA. 16 blg. Drożdże Sefale 05.

Czy mogę wstawić na burzliwą do piwnicy, gdzie jest 11-13°C?

Jeśli tak, to na cichą też można? 

A refermentacja?

 

Pzdr!

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wartości graniczne dla burzliwej. 11 nie,  13 od biedy pójdzie.

Na cichą będzie spoko. 

 

Schłodzić brzeczkę do 15, zadać drożdże,  fermentor zawin w kocyk.  Po jakiś  5 dniach możesz przenieść do ok 17-20. Byle nie stało obok źródeł ciepła. 

Cała fermentacja w tych 13c będzie się wlokla niemiłosiernie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrob dokladnie jak mowi Jankasper.

Ja czesto IPy startuje w 15 stopniach, nie mialem problemow ze startem w tych temperaturach, powoli zwiekszajac temperature - drozdze fermentuja fajnie, neutralnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.