Jump to content
nogmot

Temperatura fermentacji

Recommended Posts

Cześć.

 

Brzeczka pod AIPA. 16 blg. Drożdże Sefale 05.

Czy mogę wstawić na burzliwą do piwnicy, gdzie jest 11-13°C?

Jeśli tak, to na cichą też można? 

A refermentacja?

 

Pzdr!

Edited by nogmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wartości graniczne dla burzliwej. 11 nie,  13 od biedy pójdzie.

Na cichą będzie spoko. 

 

Schłodzić brzeczkę do 15, zadać drożdże,  fermentor zawin w kocyk.  Po jakiś  5 dniach możesz przenieść do ok 17-20. Byle nie stało obok źródeł ciepła. 

Cała fermentacja w tych 13c będzie się wlokla niemiłosiernie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrob dokladnie jak mowi Jankasper.

Ja czesto IPy startuje w 15 stopniach, nie mialem problemow ze startem w tych temperaturach, powoli zwiekszajac temperature - drozdze fermentuja fajnie, neutralnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.