nogmot 8 Posted January 21, 2019 (edited) Cześć. Brzeczka pod AIPA. 16 blg. Drożdże Sefale 05. Czy mogę wstawić na burzliwą do piwnicy, gdzie jest 11-13°C? Jeśli tak, to na cichą też można? A refermentacja? Pzdr! Edited January 21, 2019 by nogmot Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 21, 2019 Wartości graniczne dla burzliwej. 11 nie, 13 od biedy pójdzie. Na cichą będzie spoko. Schłodzić brzeczkę do 15, zadać drożdże, fermentor zawin w kocyk. Po jakiś 5 dniach możesz przenieść do ok 17-20. Byle nie stało obok źródeł ciepła. Cała fermentacja w tych 13c będzie się wlokla niemiłosiernie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted January 21, 2019 Zrob dokladnie jak mowi Jankasper. Ja czesto IPy startuje w 15 stopniach, nie mialem problemow ze startem w tych temperaturach, powoli zwiekszajac temperature - drozdze fermentuja fajnie, neutralnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 21, 2019 Tylko porządnie to napowietrz i uwodnij drożdże wg instrukcji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 21, 2019 Dzięki za rady! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 21, 2019 Udanej warki! Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 21, 2019 30 minut temu, Jankasper napisał: Udanej warki! Dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites