Jump to content

Piwo wychodzi z fermentora Pomocy 😵


Piotr Piotr
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich 

Panowie mam problem co zrobić

Pszeniczne piwo fermentacja burzliwa 17 C drugi dzień fermentacji i wychodzi z fermentora przez rurkę. 

Cała rurka odpowietrzająca w pianie i brzeczka na przykrywce 

Jakieś rady co z tym zrobić 

 

Edited by Piotr Piotr
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Piotr Piotr napisał:

Witam wszystkich 

Panowie mam problem co zrobić

Przeniczne piwo fermentacja bużliwa 17 C drugi dzień fermentacji i wychodzi z fermentora przez rurkę. 

Cała rurka odpowietrzająca w pianie i brzęczka na przykrywce 

Jakieś rady co z tym zrobić 

 

 

Brzęczka przenicznego na bużliwej wyszła? Niemożliwe.

 

Poczytaj o blow-off.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, anteks napisał:

w miejsce rurki wsadź żyk, a drugi koniec do naczynia z wodą

Dziękuję Anteks, sytuacja opanowana, mam nadzieję że nie doszło do zakażenia 

Pozdrawiam 🍺

Link to comment
Share on other sites

W szczególności ukochana autokorekta. Ciągle piszę na forum korzystając z telefonu. Nie raz mało brakowałoby, żeby rzucić tym ustrojstwem o ścianę. 

Chłopak ma problem, bo mu drożdże nóg dostają, a ci się cieszą, że brzeczka jemu brzęczy 😛

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał:

W szczególności ukochana autokorekta. Ciągle piszę na forum korzystając z telefonu. Nie raz mało brakowałoby, żeby rzucić tym ustrojstwem o ścianę. 

Chłopak ma problem, bo mu drożdże nóg dostają, a ci się cieszą, że brzeczka jemu brzęczy 😛

Dokładnie tak 

Pozdrawiam 🍺

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jak to dobrze czytać forum - właśnie przymierzam się do pszenicznego, a nie wiedziałem, że tak się pienią :) Za to teraz mam RIS'a w wiadrach, specjalnie podzieliłem na dwa, a tu piany niezbyt wiele, może ze 3 - 4 cm na wiadro - mam nadzieję, że jeszcze urośnie - to dopiero 3 dni minęły :D ale przy pszenicznym bym nie wpadł na podzielenie na dwa wiadra warki, bo w przeciwieństwie do RISów, nie piszą wszyscy na każdym kroku, że generują dużo piany :P

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, DevilNoOne napisał:

Jak to dobrze czytać forum - właśnie przymierzam się do pszenicznego, a nie wiedziałem, że tak się pienią :) Za to teraz mam RIS'a w wiadrach, specjalnie podzieliłem na dwa, a tu piany niezbyt wiele, może ze 3 - 4 cm na wiadro - mam nadzieję, że jeszcze urośnie - to dopiero 3 dni minęły :D ale przy pszenicznym bym nie wpadł na podzielenie na dwa wiadra warki, bo w przeciwieństwie do RISów, nie piszą wszyscy na każdym kroku, że generują dużo piany :P

 

Polecam Ci zostawic duzo miejsca w fermentorze, ja ostatnio robilem swojego pierwszego hefeweizena i bez blow offa sie nie obeszlo pomimo ze zostawilem niezly zapas miejsca.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.