Piotr Piotr 0 Posted January 21, 2019 (edited) Witam wszystkich Panowie mam problem co zrobić Pszeniczne piwo fermentacja burzliwa 17 C drugi dzień fermentacji i wychodzi z fermentora przez rurkę. Cała rurka odpowietrzająca w pianie i brzeczka na przykrywce Jakieś rady co z tym zrobić Edited January 22, 2019 by Piotr Piotr 1 dirk gently reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MINIAK 11 Posted January 21, 2019 1 minutę temu, Piotr Piotr napisał: Witam wszystkich Panowie mam problem co zrobić Przeniczne piwo fermentacja bużliwa 17 C drugi dzień fermentacji i wychodzi z fermentora przez rurkę. Cała rurka odpowietrzająca w pianie i brzęczka na przykrywce Jakieś rady co z tym zrobić Brzęczka przenicznego na bużliwej wyszła? Niemożliwe. Poczytaj o blow-off. 1 1 dirk gently and majlosz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted January 21, 2019 w miejsce rurki wsadź wężyk, a drugi koniec do naczynia z wodą 1 Piotr Piotr reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 144 Posted January 21, 2019 (edited) Nastepną razą daj mniej brzęczki do fermentora. Pszeniczne na Weissach wygenerowało u mnie 14 litrów piany z 19 litrów brzęczki Edited January 21, 2019 by Kaniutek Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 57 Posted January 21, 2019 Litości, brzęczka to gatunek ptaka... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kaniutek 144 Posted January 21, 2019 Skoro jesteśmy przy ptakach:"wlazleś między wrony, kracz jak i one". Kolega woli brzęczkę więc niech ma brzęczkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted January 21, 2019 2 godziny temu, anteks napisał: w miejsce rurki wsadź wężyk, a drugi koniec do naczynia z wodą Dziękuję Anteks, sytuacja opanowana, mam nadzieję że nie doszło do zakażenia Pozdrawiam 🍺 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted January 21, 2019 1 godzinę temu, fotohobby napisał: Litości, brzęczka to gatunek ptaka... Hahaha literówka, miało być tak profesjonalnie 😂 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted January 22, 2019 Hahaha literówka, miało być tak profesjonalnie Może i by było, gdyby nie to że jeszcze w międzyczasie trochę błędów ortograficznych się wkradło...Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted January 22, 2019 Dysleksja z dziada pradziada 😵😂 Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 57 Posted January 22, 2019 Technologia w tym pomaga - podkreślając błędy, lub podpowiadając poprawne słowo... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 22, 2019 W szczególności ukochana autokorekta. Ciągle piszę na forum korzystając z telefonu. Nie raz mało brakowałoby, żeby rzucić tym ustrojstwem o ścianę. Chłopak ma problem, bo mu drożdże nóg dostają, a ci się cieszą, że brzeczka jemu brzęczy 😛 1 Gruby. reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted January 22, 2019 (edited) Myślę że ta brzęczka uszłaby płazem gdyby piwo nie było przeniczne. Cóż, przynajmniej tego piwa nie uważył. Edited January 22, 2019 by dirk gently Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted January 22, 2019 Szkoda gadać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piotr 0 Posted January 22, 2019 2 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał: W szczególności ukochana autokorekta. Ciągle piszę na forum korzystając z telefonu. Nie raz mało brakowałoby, żeby rzucić tym ustrojstwem o ścianę. Chłopak ma problem, bo mu drożdże nóg dostają, a ci się cieszą, że brzeczka jemu brzęczy 😛 Dokładnie tak Pozdrawiam 🍺 Quote Share this post Link to post Share on other sites
DevilNoOne 5 Posted March 7, 2019 Jak to dobrze czytać forum - właśnie przymierzam się do pszenicznego, a nie wiedziałem, że tak się pienią Za to teraz mam RIS'a w wiadrach, specjalnie podzieliłem na dwa, a tu piany niezbyt wiele, może ze 3 - 4 cm na wiadro - mam nadzieję, że jeszcze urośnie - to dopiero 3 dni minęły ale przy pszenicznym bym nie wpadł na podzielenie na dwa wiadra warki, bo w przeciwieństwie do RISów, nie piszą wszyscy na każdym kroku, że generują dużo piany Quote Share this post Link to post Share on other sites
Major_07 0 Posted March 7, 2019 Fermentuje mi teraz weizen i nic nie wychodzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted March 7, 2019 1 hour ago, Major_07 said: Fermentuje mi teraz weizen i nic nie wychodzi Byle piwo wyszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted March 7, 2019 15 godzin temu, DevilNoOne napisał: Jak to dobrze czytać forum - właśnie przymierzam się do pszenicznego, a nie wiedziałem, że tak się pienią Za to teraz mam RIS'a w wiadrach, specjalnie podzieliłem na dwa, a tu piany niezbyt wiele, może ze 3 - 4 cm na wiadro - mam nadzieję, że jeszcze urośnie - to dopiero 3 dni minęły ale przy pszenicznym bym nie wpadł na podzielenie na dwa wiadra warki, bo w przeciwieństwie do RISów, nie piszą wszyscy na każdym kroku, że generują dużo piany Polecam Ci zostawic duzo miejsca w fermentorze, ja ostatnio robilem swojego pierwszego hefeweizena i bez blow offa sie nie obeszlo pomimo ze zostawilem niezly zapas miejsca. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Major_07 0 Posted March 8, 2019 22 godziny temu, Jankasper napisał: Byle piwo wyszło No tak 😁 Quote Share this post Link to post Share on other sites