nogmot 8 Posted January 21, 2019 Cześć! Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej. Starter mieszany ręcznie. Temp. 21C. Drożdży na dnie przybywa. Zapach normalny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 54 Posted January 21, 2019 A masz w związku z tym jakieś zapytanie ? 1 jarkus reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 722 1 Items Posted January 21, 2019 (edited) 15 minut temu, nogmot napisał: Cześć! Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej. Starter mieszany ręcznie. Temp. 21C. Drożdży na dnie przybywa. Zapach normalny. Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo? Edited January 21, 2019 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 21, 2019 23 minuty temu, fotohobby napisał: A masz w związku z tym jakieś zapytanie ? Pytanie jest takie, czy to normalne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 21, 2019 18 minut temu, anteks napisał: Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo? Namnożyć, ale zastanawiam się czy drożdże cały czas się mnożą czy może coś idzie nie tak z tym starterem - czy namnażanie bez przejścia do burzliwej może trwać tak długo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted January 21, 2019 5 minut temu, nogmot napisał: Pytanie jest takie, czy to normalne? Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży, jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 21, 2019 9 minut temu, dziedzicpruski napisał: Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży, jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa. Dzięki za info. Czyli all ok! Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted January 21, 2019 2 godziny temu, nogmot napisał: Dzięki za info. Czyli all ok! No jak nie ma infekcja to jest OK Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 22, 2019 15 godzin temu, dziedzicpruski napisał: No jak nie ma infekcja to jest OK Chyba nie ma - tzn. nie czuję żeby były jakieś objawy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 22, 2019 15 godzin temu, dziedzicpruski napisał: No jak nie ma infekcja to jest OK A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy. Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale... Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 145 1 Items Posted January 22, 2019 A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy. Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale... Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.Możliwe zakażenie drobnoustrojami.Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
nogmot 8 Posted January 22, 2019 7 godzin temu, Wuuu napisał: Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy. Możliwe zakażenie drobnoustrojami. Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji 😕 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted February 8, 2019 W dniu 22.01.2019 o 18:11, nogmot napisał: Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji 😕 Czasem popelnisz kilka bledow i sie nic nie stanie a czasem wystarczy ze cos przeoczysz i sie przyplata jakas infekcja. Dodatkowo mozesz robic wszystko bardzo czysto a np. za dlugo wychladzasz brzeczke, do tego drozdze rusza Ci z mega duzym opoznieniem itd.. Przyczyn moze byc mnostwo. A moze panikujesz i wyczuwasz cos czego nie ma i jak zabutelkujesz bedzie okej Quote Share this post Link to post Share on other sites