Jump to content
nogmot

Starter nie przechodzi do burzliwej

Recommended Posts

Cześć!

 

Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej.

Starter mieszany ręcznie.

Temp. 21C.

Drożdży na dnie przybywa.

Zapach normalny.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, nogmot napisał:

Cześć!

 

Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej.

Starter mieszany ręcznie.

Temp. 21C.

Drożdży na dnie przybywa.

Zapach normalny.

 

Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, fotohobby napisał:

A masz w związku z tym jakieś zapytanie ? :)

Pytanie jest takie, czy to normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, anteks napisał:

Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo?

Namnożyć, ale zastanawiam się czy drożdże cały czas się mnożą czy może coś idzie nie tak z tym starterem - czy namnażanie bez przejścia do burzliwej może trwać tak długo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży,

jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa.

Dzięki za info.

Czyli all ok!

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

No jak nie ma infekcja to jest OK ;)

Chyba nie ma - tzn. nie czuję żeby były jakieś objawy.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

No jak nie ma infekcja to jest OK ;)

A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy.

Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale...

Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.

Share this post


Link to post
Share on other sites



A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy.
Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale...
Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.


Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.
Możliwe zakażenie drobnoustrojami.
Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Wuuu napisał:


 

 


Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.
Możliwe zakażenie drobnoustrojami.
Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

 

Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji 😕

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 22.01.2019 o 18:11, nogmot napisał:

Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji 😕

 

Czasem popelnisz kilka bledow i sie nic nie stanie a czasem wystarczy ze cos przeoczysz i sie przyplata jakas infekcja.

Dodatkowo mozesz robic wszystko bardzo czysto a np. za dlugo wychladzasz brzeczke, do tego drozdze rusza Ci z mega duzym opoznieniem itd..

Przyczyn moze byc mnostwo.

A moze panikujesz i wyczuwasz cos czego nie ma i jak zabutelkujesz bedzie okej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...