Skocz do zawartości
nogmot

Starter nie przechodzi do burzliwej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej.

Starter mieszany ręcznie.

Temp. 21C.

Drożdży na dnie przybywa.

Zapach normalny.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, nogmot napisał:

Cześć!

 

Starter pracuje od piątku, a do dziś ( poniedziałek) nie przeszedł do burzliwej.

Starter mieszany ręcznie.

Temp. 21C.

Drożdży na dnie przybywa.

Zapach normalny.

 

Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo?

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, fotohobby napisał:

A masz w związku z tym jakieś zapytanie ? :)

Pytanie jest takie, czy to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, anteks napisał:

Chcesz namnożyć drożdże czy zrobić piwo?

Namnożyć, ale zastanawiam się czy drożdże cały czas się mnożą czy może coś idzie nie tak z tym starterem - czy namnażanie bez przejścia do burzliwej może trwać tak długo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, nogmot napisał:

Pytanie jest takie, czy to normalne?

Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży,

jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Jak mieszasz często to pana będzie niewielka, ale to pewnie zależy tez od drożdży,

jest to zupełnie normalne, najważniejsze, ze drożdży przybywa.

Dzięki za info.

Czyli all ok!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

No jak nie ma infekcja to jest OK ;)

Chyba nie ma - tzn. nie czuję żeby były jakieś objawy.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

No jak nie ma infekcja to jest OK ;)

A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy.

Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale...

Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach



A jeszcze o infekcji... Zrobiłem na drugą warkę AIPA ( na przepisie: https://brewness.com/pl/recipe/2-aipa-4/view ). Stoi już w piwnicy z 2 tydzień. Piana ok. pełnia ok. goryczka też, ale tak jakby czuć lekki zapach... coś jak wymioty, ale bardzo małego dziecka. Nie jest nieprzyjemny, ale nietypowy.
Wiem, że opisywanie zapachu, w cholerę trudne, ale...
Gotowanie bez przykrycia. Duża dbałość o higienę.


Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.
Możliwe zakażenie drobnoustrojami.
Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Wuuu napisał:


 

 


Jak wymioty dziecka to prawdopodobnie kwas masłowy. Zjełczałe masło, te sprawy.
Możliwe zakażenie drobnoustrojami.
Mimo zachowania higieny zawsze może coś się przypałętać z powietrza.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

 

Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji 😕

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.01.2019 o 18:11, nogmot napisał:

Jeśli to infekcja, a stosowałem sanitację, etc. jak wariat (a normalną też mam na b. wysokim), to nie mam pomysłu, jaka musi być taka naprawdę dobra, żeby obyło się bez infekcji 😕

 

Czasem popelnisz kilka bledow i sie nic nie stanie a czasem wystarczy ze cos przeoczysz i sie przyplata jakas infekcja.

Dodatkowo mozesz robic wszystko bardzo czysto a np. za dlugo wychladzasz brzeczke, do tego drozdze rusza Ci z mega duzym opoznieniem itd..

Przyczyn moze byc mnostwo.

A moze panikujesz i wyczuwasz cos czego nie ma i jak zabutelkujesz bedzie okej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...