Jump to content
szymon396

Pomocy z drożdżami :-(

Recommended Posts

Witam wszystkich, oczywiście jest to moja 1 Warka robiony czeski pilzner  z brewkitu z tego o to przepisu http://blog.homebrewing.pl/pilzner-z-brewkita/#comment-55807

 

 dwie paczki drożdży saflager s-23 Mam lodówkę więc nie ma problemu z twmwrarura, niepokoji  mnie jedna sprawa z drożdżami dlaczego po wsypaniu  do szklanki nie mieszamy tak jak napisane w tym artykule ????? Kurde nie mieszalem i  nic się nie zamoczylo  i nic nie opadlo na dno tak jak były suche tak pozostały do końca:-( więc jaki  sens  było je wrzucać do wody skoro nic się z nimi nie stało i wyspałem je z szklanki potem do całości czy dobrze zrobiłem i to ruszy ?

Czy zawalilem sprawę i bede musiał zrobić drozdze jeszcze raz 😞 podejrzewam że mój błąd polegał na tym że szklanka była za wąską i tyle drożdży nie miały jak się zanurzyć.. lepiej jak był by to szerszy garnek żeby rozsypac  po całej powierzchni  ehhh  Ale to już po fakcie.. czy jest możliwość że one w tej brzeczce  ruszą  ? Praktycznie rozsypane  takie jak były w opakowaniu  potem całość wymieszałem  napowietrzylem  i do lodówki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. drożdże raczej się miesza w szklance zdezynfekowaną łyżeczką (przynajmniej ja tak robię). Trochę mnie dziwi, że w przepisie jest by nie mieszać, bo jak kilka razy tego nie zrobiłem to miałem podobny efekt jak Ty. Może zbyt gwałtownie wsypujemy i się zbrylają... 

2. i tak powinny dać radę, choć będzie im trochę trudniej zacząć.

 

Pils jako pierwsze piwo to jednak dość ambitne podejście... Mam nadzieję, że się uda. Powodzenia.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, pogo napisał:

1. drożdże raczej się miesza w szklance zdezynfekowaną łyżeczką (przynajmniej ja tak robię). Trochę mnie dziwi, że w przepisie jest by nie mieszać, bo jak kilka razy tego nie zrobiłem to miałem podobny efekt jak Ty. Może zbyt gwałtownie wsypujemy i się zbrylają... 

2. i tak powinny dać radę, choć będzie im trochę trudniej zacząć.

 

Pils jako pierwsze piwo to jednak dość ambitne podejście... Mam nadzieję, że się uda. Powodzenia.

 

 

Nie było by tak źle tylko nie bylo dokladnie opisane jak z tymi drożdżami..  Zobaczyny za dobe  czy dwie, A jeżeli nie ruszy to zakupić znów dwie paczki i tym razem  w szklance mieszać? I po tych 20 min wlać do tej brzeczki tylko pytanie jaka temp  w szklance pewnie poniżej 30 Ale brzeczka  w lodówce i do takiej by trzeba wlać czy ocieplić brzeczka

 

 

Mam nadzieję że z tego ruszy.. 😞

dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja drożdże rehydratuję w ciepłej wodzie. Powinny same nasiąknąć, tylko trzeba wsypywać na raty. Jak nie daje rady w ten sposób, to pomagam im wyparzoną łyżeczką. 

Później przed zaszczepiiem warto by lekko schłodzić drożdże. Tak, żeby różnica temperatur między drożdżami, a brzeczką nie była zbyt wysoka. 

Ruszy na pewno. Tylko najlepiej zaszczepić drożdże i przez kolejne 2 tygodnie zapomnieć w ogóle o piwie i fermentatorze

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Ja drożdże rehydratuję w ciepłej wodzie. Powinny same nasiąknąć, tylko trzeba wsypywać na raty. Jak nie daje rady w ten sposób, to pomagam im wyparzoną łyżeczką. 

Później przed zaszczepiiem warto by lekko schłodzić drożdże. Tak, żeby różnica temperatur między drożdżami, a brzeczką nie była zbyt wysoka. 

Ruszy na pewno. Tylko najlepiej zaszczepić drożdże i przez kolejne 2 tygodnie zapomnieć w ogóle o piwie i fermentatorze

Czyli czekac czy kupować nowe ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj. Nawet jakbyś wsypał suche do brzeczki to i tak ruszą. Przypilnuj temperatury fermentacji na poziomie dla lagerów - 8-10 stopni na starcie i w trakcie fermentacji podnieś do 12. Następnym razem wymieszaj drożdże łyżeczką w szklance z wodą i odstaw na 15 min, maks 30.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłopaki właśnie sprawdziłem  jest piana  w rurce  bulgota  11.5 stopni

Teraz pytanie :

1 )obniżać temp czy taka zostawić ?

2) jaka mam pewność że np wszystkie  drozdze ruszyły czy np 50% obumarlo i wyjdzie kiepskie mało % itp

3) początkowe blg  12,5 do ilu ma zejść po 3ech tyg żeby zacząć zlewac albo przelać na cichą?

4) właśnie złapać na cichą żeby sobie polezalo i wszystko ładnie opadlo  na dno jak tak to w jakiej temp?

dzięki pozdrawiam 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu mialy by nie ruszyc? Jak wsypiesz z paczki tez rusza tylko musisz liczyc sie z malymi stratami.

Daniel zrobil o tym ciekawy artykul jak wyglada procentowo obumieranie drozdzy z rehydracja w danych temperaturach i bez rehydracji.

 

1) Obniz do 8 - 9 stopni

2) Pewnosci nie masz zadnej - ale jesli dobrze brzeczke napowietrzyles powino byc okej.

3) Nie umiesciles informacji o zacieraniu, wiec nikt Ci nie powie do ilu powinny zejsc.

4) Jak to twoja pierwsza warka to lepiej nic nie przelewaj na cicha bo jeszcze czegos nalapiesz do tego piwa. Jesli chodzi o opadniecie to dzien przed butlekowaniem wystaw na noc na balkon i Ci ladnie sie sklaruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Hanys93 napisał:

Czemu mialy by nie ruszyc? Jak wsypiesz z paczki tez rusza tylko musisz liczyc sie z malymi stratami.

Daniel zrobil o tym ciekawy artykul jak wyglada procentowo obumieranie drozdzy z rehydracja w danych temperaturach i bez rehydracji.

 

1) Obniz do 8 - 9 stopni

2) Pewnosci nie masz zadnej - ale jesli dobrze brzeczke napowietrzyles powino byc okej.

3) Nie umiesciles informacji o zacieraniu, wiec nikt Ci nie powie do ilu powinny zejsc.

4) Jak to twoja pierwsza warka to lepiej nic nie przelewaj na cicha bo jeszcze czegos nalapiesz do tego piwa. Jesli chodzi o opadniecie to dzien przed butlekowaniem wystaw na noc na balkon i Ci ladnie sie sklaruje.

Umieściłem informacje z jakiego przepisu link podany jest pilzner z brewkitu 

– 1 puszka Coopers Pilzner lub Brewferm Pils

-1 puszka Ekstrakt Słodowy Jasny  1,7kg Bruntal lub WES

– 50g chmielu Saaz

– drożdże dolnej fermentacji np. Saflager S-23 lub Saflager W 34/70 lub Mauribrew Lager

 

 

Więc do ilu ma zejść blg  czy po prostu czekac aż przestanie pracować i ni3 bedzie bulgotac  w rurce?

Edited by szymon396

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wybacz, nie zauwazylem informacji o brewkicie. W takim wypadku musze pasowac, gdyz z brewkitami stycznosci nie mialem.

 

Absolutnie nie kieruj sie tym czy w rurce bulka czy nie - drozdze potrzebuja nieco czasu.

Daj temu kolo 2 tygodni i po tym czasie zmierz blg - po 2 - 3 dniach znow.

Jesli BLG nie bedzie dalej schodzic to mozna uznac ze fermentacja zakonczona, ale daj jeszcze temu nastepne 2-3 dni aby drozdze jeszcze ewentualnie po sobie posprzataly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Hanys93 napisał:

A wybacz, nie zauwazylem informacji o brewkicie. W takim wypadku musze pasowac, gdyz z brewkitami stycznosci nie mialem.

 

Absolutnie nie kieruj sie tym czy w rurce bulka czy nie - drozdze potrzebuja nieco czasu.

Daj temu kolo 2 tygodni i po tym czasie zmierz blg - po 2 - 3 dniach znow.

Jesli BLG nie bedzie dalej schodzic to mozna uznac ze fermentacja zakonczona, ale daj jeszcze temu nastepne 2-3 dni aby drozdze jeszcze ewentualnie po sobie posprzataly.

Rozumiem, fajniej dzięki, a jeżeli chodzi o sklarowanie  to dlaczego na noc przed butelkowaniem? Nie ważne jaka temp  była by w nocy ?

Nie ryzykować przelaniem  na cichą do drugiego wiadra z kranikiem  ? Bo teraz fermentuje  w wiadrze bez kranika  dlatego potem myślałem przelać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszą na pewno. Nie przejmuj się też, że długo piany nie widać. Dolniaki często mają to do siebie, że najpierw się powoli mnożą bez oznak fermentacji. 2 paczki to wystarczająca ilość drożdży na warkę. Po prostu zapomnij o fermentatorze, nie bujaj, nie otwieraj i będzie dobrze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak piana będzie znikać zobaczysz że na dnie gromadzi się osad drożdżowy. Cichą możesz pominąć. Poczekaj tylko aż piana prawie zniknie, z czasem zobaczysz że piwo się krystalizuje. Puknij wtedy w fermentor kilka razy (tak jakbyś pukał do drzwi) to drobiny zawieszone w cieczy ładnie opadną na dno i piwko się wyklaruje. Też nie robiłem piw z brewkitów tylko od razu z zacieraniem ale sądzę że 2 tygodnie to minimum, może nawet i trzy. Dobrze jest zaczynać fermentacje od niższej temperatury i wraz z uspokajaniem się jej podnosić temperaturę. Ja robię lagery od 10 do 12 stopni. Po 3 tygodniach same się klarują wiec wtedy na tydzień na balkon na coldcrash i w butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za cenne rady 😉 zobaczę co z tego wyjdzie.

A mam pytanko jeszcze do Was czy jest możliwość ( A myślę że jest)  ważenia wareczki przez samodzielne Chmielnie Ale bez zacierania tylko kupić ekstrakt slodowy 

Macie poza jakieś pomysły czy receptury nie ma znaczenia czy dolna czy górną fermentacja chciałbym teraz właśnie zrobić samodzielne Chmielnie plus ekstrakty  slodowe  😉

Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest taka możliwość. Wyjdzie dużo lepiej cenowo i jakościowo. Masz tanie ekstrakty z bruntala albo WES. Są dostępne też w kanistrach.

Odnośnie chmielenia, to najlepiej wtedy zaopatrzyć się w worek do chmielenia albo zainwestować w hop spider. Nie masz wtedy problemu z filtracją chmielin

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Jest taka możliwość. Wyjdzie dużo lepiej cenowo i jakościowo. Masz tanie ekstrakty z bruntala albo WES. Są dostępne też w kanistrach.

Odnośnie chmielenia, to najlepiej wtedy zaopatrzyć się w worek do chmielenia albo zainwestować w hop spider. Nie masz wtedy problemu z filtracją chmielin

Taki mi się właśnie wydaje że wyjdzie taniej i Może jakościowo lepiej 😉 tylko kurczę nie wiem jak się za to zabrać ile ekstraktu slodowego  ile chmielu jaki chmiel jaki ekstrakt jakie drozdze hehe  sporo pytań może macie jakieś receptury bądź strony gdzie znajdę samodzielne Chmielenie z ekstraktami  😉

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie ekstraktu, to zakup cukromierz za 10zl, chyba że posiadasz. Ogólnie 1Blg, to 1%, czyli 10g ekstraktu na 1kg roztworu. 

Odnośnie chmielenia, możesz posprawdzać przepisy i skopiować styl chmielenia z danej receptury. Jak chcesz samemu się pobawić, to jest dużo kalkulatorów w internecie. Chociażby https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Zwróć uwagę na fakt, że nachmielona brzeczka powinna zostać możliwie najszybciej schłodzona

Wszystko zależy od tego, co chciałbyś otrzymać. Z reguły zestawienie marynka na gorycz, lubelski na smak i aromat jest dosyć unielwersalne. Jeżeli chciałbyś coś brytyjskiego, polecam zastosowanie wyspiarskich chmieli. Do niemieckich styli, niemiecki chmiel itd.

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Odnośnie ekstraktu, to zakup cukromierz za 10zl, chyba że posiadasz. Ogólnie 1Blg, to 1%, czyli 10g ekstraktu na 1kg roztworu. 

Odnośnie chmielenia, możesz posprawdzać przepisy i skopiować styl chmielenia z danej receptury. Jak chcesz samemu się pobawić, to jest dużo kalkulatorów w internecie. Chociażby https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Zwróć uwagę na fakt, że nachmielona brzeczka powinna zostać możliwie najszybciej schłodzona

Wszystko zależy od tego, co chciałbyś otrzymać. Z reguły zestawienie marynka na gorycz, lubelski na smak i aromat jest dosyć unielwersalne. Jeżeli chciałbyś coś brytyjskiego, polecam zastosowanie wyspiarskich chmieli. Do niemieckich styli, niemiecki chmiel itd.

Tak posiadam cukromierz, dzięki wielkie  A jeżeli chodzi o gotowanie ile czasu jaka temp kiedy jaki chmiel wrzucać, o schladzaniu  brzeczki czytałem jak najszybciej A co z drożdżami na co zwracać uwagę jakich używać ma znaczenie czy tylko patrzeć czy są górnej czy dolnej ferm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej na początek zakup gotowy zestaw z ekstraktami do chmielenia. Przykładowy sklep:

https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow

Od razu otrzymujesz gotowy przepis. Odnośnie chmielenia, to 60min na gorycz, 20-30 minut na smak i ok. 10-0 minut na aromat

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Najlepiej na początek zakup gotowy zestaw z ekstraktami do chmielenia. Przykładowy sklep:

https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow

Od razu otrzymujesz gotowy przepis. Odnośnie chmielenia, to 60min na gorycz, 20-30 minut na smak i ok. 10-0 minut na aromat

Super dzięki jeszcze raz 😉 szkoda że nie zaczolem od razu od tego tylko z brewkitu.. dużo taniej wychodzi widzę z samodzielnym chmieleniem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zazwyczaj brewkity są w zestawie z drożdżami. Tutaj dochodzi do zestawu zakup drożdży. W przypadku sucharów zazwyczaj 10-15zł. Z tym, że od razu dostajesz odmierzoną ilość chmieli do danej warki.

Przy samodzielnym warzeniu jesteś skazany na zakup chmieli w paczkach 50-100g. Zazwyczaj się zdarza, że jest to za mało albo za dużo. Później zostaje po warce 10-15g z którym później trzeba kombinować, co zrobić

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Zazwyczaj brewkity są w zestawie z drożdżami. Tutaj dochodzi do zestawu zakup drożdży. W przypadku sucharów zazwyczaj 10-15zł. Z tym, że od razu dostajesz odmierzoną ilość chmieli do danej warki.

Przy samodzielnym warzeniu jesteś skazany na zakup chmieli w paczkach 50-100g. Zazwyczaj się zdarza, że jest to za mało albo za dużo. Później zostaje po warce 10-15g z którym później trzeba kombinować, co zrobić

Tak ale te drozdze w brewkitach  to niby do dupy i tak więc trzeba dokupić np jak trzeba przeprowadzić dolna ferm.

A na innej stronie są już w pakiecie drozdze i cenowo się nie różnią więc to też zależy od strony 😉  https://esencjesmaku.pl/pl/c/Zestawy-z-ekstraktow/90  w tej co podałeś trzeba dokupić 

Dzięki za rady 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.