Jump to content

chocolate stout - prośba o sprawdzenie zasypu


daniello256
 Share

Recommended Posts

jak w temacie, zerknijcie czy ten zayp wgl ma sens ;)

12 BLG i 40SRM :)

 

Pale Ale        2,5kg

Pszeniczny   1kg

karmel 150    0,3kg

czekoladowy 1200 0,5kg

jęczmień palony 0,3 kg

brown             0,5 kg

płatki owsiane 0,5 kg

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Rafał Pałka napisał:

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że ciekawe nuty czekoladowe daje palona pszenica. Zastąpił bym nią jęczmień. Poza tym bez uwag.

Chetnie ale nie mam... a wykorzystuje resztki z piwnicy ;)

 

2 godziny temu, Jankasper napisał:

No troszkę za dużo czekolady.  Przy 12blg będzie muląca. 

Jak koniecznie tyle chcesz, zacieraj wytrawne,  żeby ciała było tylko z karmeli. 

 

To ile bedzie optymalnje? 0.3? Nie musi byc koniecznie tyle, ale mam male doswiadczenie  z wlasnymi recepturami i dlatego poprosilem Was o ppmoc :) myslalem o zacieraniu jednotemperaturowo w ok 67 stopniach 

17 godzin temu, Beier napisał:

Proponuję:

pale ale 4,5kg

pszeniczny 0,2kg

czekoladowy 1200 0,1kg

jęczmień palony 0,1kg

karmel 150 0,2kg

brown 0,1kg

płatki owsiane 0,3kg

Pale ale nie mam wiecej, chce to wykombinowac na resztkach z piwnicy ;) czekolady tak malo? I pszenicy skromnie 🤔 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, daniello256 said:

Chetnie ale nie mam... a wykorzystuje resztki z piwnicy ;)

 

To ile bedzie optymalnje? 0.3? Nie musi byc koniecznie tyle, ale mam male doswiadczenie  z wlasnymi recepturami i dlatego poprosilem Was o ppmoc :) myslalem o zacieraniu jednotemperaturowo w ok 67 stopniach 

Pale ale nie mam wiecej, chce to wykombinowac na resztkach z piwnicy ;) czekolady tak malo? I pszenicy skromnie 🤔 

To napisz co masz w piwnicy,  się zoptymalizuje skład :) pszenicy bym nie dawał wcale albo max 300gr. Nic do tego stylu nie wnosi. 

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, daniello256 napisał:

czekolady tak malo? I pszenicy skromnie 🤔 

Z tego co widzę to słód czekoladowy o którym piszesz ma 1200EBC - to jest mocno palony słód i jak przesadzisz to będzie bardzo dużo paloności i nieprzyjemnej goryczy w szczególności, że jest też jęczmień palony. Jeżeli zależy Ci na bardziej intensywnych aromatach kawowo-czekoladowych to IMO lepiej użyć jaśniejszego słodu czekoladowego (400EBC) i wtedy nawet 300-500g.

Link to comment
Share on other sites

no dobra to pomóżcie ułożyć coś fajnego z moich zpasów ;D

W dniu 20.01.2019 o 19:18, Jankasper napisał:

o napisz co masz w piwnicy,  się zoptymalizuje skład :)

 

 

pale ale 2,5kg

czekoladowy 1200EBC 0,7 kg

czekoladowy 400 EBC 0,2 kg

melanoidynowy 0,2kg

karmel300 0,2kg

karmel 600 0,2 kg

karmel 150 1kg

pszeniczny jasny 1 kg 

palony jeczmien 0,5 kg

brown 0,5 kg.

 

caraclair 0,5kg

caramel pils0,25 kg

carared 0,5 kg

mam też 1kg laktozy - myśle o dodaniu na cichą jakies 300-400 g co sądzicie? czy moze tez do gotowania?

 

 myślałe o zacieraniu w wiadrze jednotemperaturowo (~67-66stopni) 90' i tych palonych słodów chce dorzucić na ostatnie 30 min zacierania.

Edited by daniello256
Link to comment
Share on other sites

On 1/23/2019 at 11:47 AM, daniello256 said:

no dobra to pomóżcie ułożyć coś fajnego z moich zpasów ;D

 

 

pale ale 2,5kg

czekoladowy 1200EBC 0,7 kg

czekoladowy 400 EBC 0,2 kg

melanoidynowy 0,2kg

karmel300 0,2kg

karmel 600 0,2 kg

karmel 150 1kg

pszeniczny jasny 1 kg 

palony jeczmien 0,5 kg

brown 0,5 kg.

 

caraclair 0,5kg

caramel pils0,25 kg

carared 0,5 kg

mam też 1kg laktozy - myśle o dodaniu na cichą jakies 300-400 g co sądzicie? czy moze tez do gotowania?

 

 myślałe o zacieraniu w wiadrze jednotemperaturowo (~67-66stopni) 90' i tych palonych słodów chce dorzucić na ostatnie 30 min zacierania.

Masz za mało słodu podstawowego. Zamów 25kg pilsa,  to tyle specjalnych obskoczysz. 

Link to comment
Share on other sites

Niestety,  bez dodawania pilsa się nie obejdzie.  

2.5 pale ale

2kg pilznenski 

Czekoladowy 400 0.2

Carared 0.25

Płatki Owsiane 0.4

Zacieranie jak wspomniałeś. 

 

Na 15 min / mashout palonych jęczmień 0.15,  wcześniej namoczyć warto. 

 

Reszta mi jakoś nie pasuje :) szkoda robić ulepek. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.