Jump to content
Sign in to follow this  
laudart92

Jeden brewkit bez dodatku cukru czy słodu na 11,5l?

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam szybkie pytanie- czy można użyć jednego tylko brewkitu chmielonego (najprostszy coopers lub WES) bez dodatku cukru, polepszaczy czy słodu niechmielonego do uwarzenia 11,5 litra piwa? Jeśli tak to jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie warzyłem z brewkitów. Ale na logikę zastosowanie dwukrotności ekstraktu chmielonego, który jest przeznaczony na żądaną ilość, spowoduje to, że będziesz miał dwukrotność goryczy. 

Jeżeli chcesz zrobić z samego ekstraktu bez dodatku cukru, musisz zadać drugie tyle ekstraktu niechmielonego zamiast cukru

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, z tym, że chciałbym zamiast 23l uwarzyć połowę mniej- głównie dla tego, że chciałbym częściej warzyć różne rodzaje. Rozumiem, że dzielenie brewkitu czy ekstraktu na pół nie ma sensu?

Czy istnieją może mniejsze brewkity na rynku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W brewkitach masz instrukcję, gdzie na 20l musisz dodać 1kg cukru albo 1,7kg suchego ekstraktu niechmielonego.

Jeśli do brewkita dokupisz 1,7kg suchego ekstraktu niechmielonego, to możesz dać jednego i drugiego po połowie. Będziesz miał wtedy 2 Warki po ok. 11l

Zamiast brewkita możesz kupić 1,7kg zwykłego ekstraktu słodowego niechmielonego i nachmielić. Wtedy z 1,7kg zrobisz te 11l

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Producent WES ma mniejsze opakowania extraktu niechmielonego , możesz pokombinować z chmielem , warzyć mniejsze warki . Są też producenci co sprzedają w opakowaniach 5l  więc możesz ulać ile chcesz i masz na kilka warek . Dodając chmiel będziesz miał większą zabawę z tego  co osiągniesz .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem. Mam pewne doświadczenie w warzeniu wprost ze słodu jęczmiennego także faktycznie chyba pobawię się w samodzielne chmielenie, jednak miałem kilka lat przerwy, a teraz nie chce mi się już bawić w zacieranie :)

Edited by svyatogor92

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz tak zrobić, tylko wybierz brewkit który jest mało nachmielony. Jeśli np. wybierzesz brewkit lager z IBU 15-20, shortbrewing sprawi że dostaniesz piwo 30-40IBU, czyli normalne. Nachmielić na zimno i będzie pan zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.