Serpiente 31 1 Items Posted January 16, 2019 # 44 - Smoked Porter Świętokrzyski vol.2 - warzone 21.03.2018 Zakładane - 15,5 blg , 29 IBU, 6,1 ABV Zasyp: - Pale Ale - 3,3 kg - Monachijski II- 1 kg - Wędzony wiśnią Viking Malt - 2 kg - Specjal B - 0,5 kg - Crystal 150 EBC - 0,35 kg - Czekoladowy - 0,30 kg - Carafa II - 0,2 kg Zacieranie: - 75' - 66 ->65 °C Chmielenie: 30 g - Iunga 12,4% ak- 60` 30 g - Chinook 12,8% ak - 15` Po wysłodzeniu otrzymałem 21 l 17 blg. Dolałem 3 l wody Po gotowaniu i dekantacji otrzymałem - 19,5 l 15,5 blg. Drożdże: S-04, zadane w temp 16 °C i przeniesione w temp 12°C w dniu 21.03.2018 FFT po 3 dniach zszedł do 3 blg 29.03.18 - przelane na cichą. 14.04.2018 - zabutelkowane z dodatkiem 87 g cukru. Wyszło 38 x 0,5l Zszedł do 4 blg co daje mu 5,9 % ABV. Quote Share this post Link to post Share on other sites