Skocz do zawartości

Pierwszy lager dylemat


Batoniusz

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, fotohobby napisał:

Bulka to ci pewnie CO2, ktore uwalnia sie z cieplejszsgo piwa.

Nie sądzę, zeby BLG spadlo wiecej, niz o 0.5

To nie dobrze, nie chciałbym później butelkować piwa 6blg, bo to chyba trochę dużo i o granaty łatwiej. Chciałbym żeby chociaż do 3 zeszło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.01.2019 o 21:02, Batoniusz napisał:

Na dzień dzisiejszy odfermentowało chyba do 5blg

Przeciez napisales, ze ma 5BLG ?

 

A ppza tym, jakoe granaty ? Jak drozdze nie obudza sie w temp pokojowej, to znaczy, ze nie ma juz cukrow,  które mogą dojeść, szczegolnie, jesli znow trafią do pomieszczenia 5-7C  

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odfermentowało po 3 dniach w temp pokojowej do ok 4,7blg. No i teraz pytanie co dalej. Piwo wygląda jakby sie nagazowało samo. Przy pobieraniu próbki jest gazowane, robi się piana czego przy wcześniejszych górniakach nie miałem. Teraz pytanie, czy zostawiać z drożdżami i dać znowu do zimna? Czy zlać znad drożdży i też do zimnego? Co potem z refermentacją jeśli jest już gazowane? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każde piwo (a lager w szczególności) zawiera rozpuszczony CO2. 

Im niższa temperatura fermentacji tym jest go więcej.

Tyle, że teraz, po ogrzaniu ten gaz ci z piwa ulatuje. 

 

Kalkulatory do obliczania ilości surowca do refermentacji tę temperaturę uwzględniają.

Na Twoim miejscu zlałbym do fermentora z kranikiem i odstawił do niższej temperatury. 

Po kilku dniach zlał i lagerował w butelkach

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, fotohobby napisał:

Każde piwo (a lager w szczególności) zawiera rozpuszczony CO2. 

Im niższa temperatura fermentacji tym jest go więcej.

Tyle, że teraz, po ogrzaniu ten gaz ci z piwa ulatuje. 

 

Kalkulatory do obliczania ilości surowca do refermentacji tę temperaturę uwzględniają.

Na Twoim miejscu zlałbym do fermentora z kranikiem i odstawił do niższej temperatury. 

Po kilku dniach zlał i lagerował w butelkach

 

 

4 godziny temu, Hanys93 napisał:

Jak najbardziej refermentuj.

Przy butelkowaniu piwa sporo gazu Ci i tak ucieknie, pozatym poprzez refermentacje powodujesz iz nadmiar O2 jest wypychany przez CO2.

Jaka temp dac do kalkulatora? Najwyższą w jakiej piwo było? Czy temp fermentacji burzliwej? Jak 3 dni było w domu to było ok 20stopni a w piwnicy było w ok 5-8 stopniach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chcialbym zlac mojego kozlaka do butelek na refermentacje i dalsze lagerowanie w butelkach. Nie wiem ile dac glukozy na refermentacje. Czy 80g rozpuszczonych w 0,5l wody wystarczy? Kazdy kalkulator pokazuje co innego. Jeden 115g drugi 77g. Piwo stoi caly czas w temp od 3 do 5 stopni. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.