Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Uwarzyłem w poprzedni piątek Amerykańska Pszenice 13,6 BLG, na burzliwej 9 dni jak łatwo policzyć. Pomiar z dzisiaj za pomocą balingometru pokazuje 6 BLG. Przelewać na cicha czy podnieść temperaturę z 18’ na 20’ i jeszcze poczekać? Proszę o pomoc!

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nieistotne ile pokazuje. Ważne czy spada w przeciągu paru dni.

Daj jej trochę czasu. A nie ma potrzeby robienia cichej jak nie zbierasz gestwy.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, BrowarJakośĆidzie napisał:

Przelewać na cicha czy podnieść temperaturę z 18’ na 20’ i jeszcze poczek?

Tak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Amerykańska pszenica czyli American Wheat. 

Osobiście jedynym powodem który widzę jeśli chodzi o przelanie na cichą jest zbieranie gęstwy. Jeśli chcesz ją wykorzystać jak najbardziej, jeśli nie, to widzę powodu.

Z jakiego względu chcesz przelać to piwo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmielisz na zimno?

Jak nie to nie przelewaj. Ja fermentowałem AW 11 dni, potem 3 dni cichej (od razu po przelaniu dałem chmiel na zimno) i do butelek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem skąd się wzięło, że żeby chmielić na zimno trzeba zlać znad drożdży.
Żeby chmiel się nie zmieszal z gęstwą na dnie i oddał to, co ma oddać. Chociaż to taki szlagier powtarzany a zapewne nie wypróbowany.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Amerykańska pszenica czyli American Wheat. 
Osobiście jedynym powodem który widzę jeśli chodzi o przelanie na cichą jest zbieranie gęstwy. Jeśli chcesz ją wykorzystać jak najbardziej, jeśli nie, to widzę powodu.
Z jakiego względu chcesz przelać to piwo?
[/quot

Będę chmieliłem na zimno, stąd przelewanie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stosuję cichą i ma to sens. Po pierwsze to zawsze coś tam dofermentuje gdy ruszysz drożdże i tlenu przy przelewaniu nie unikniesz. Zawsze cichą robię w wiadrze z kranikiem uprzednio okręcając kran szczelnie folią i dając jakiegoś odkażacza do środka. Plusy takiego rozwiązania są taki że ładnie piwo się klaruje i robisz szybki rozlew podłączając zaworek grawitacyjny prosto do kranu ( łączka z 3 cm węża niezbędna). Oczywiście żeby to miało sens to surowiec do refermentacji trzeba dawać do butelek bo nie ma sensu mieszać to co się odstało ani tym bardziej przelewać do kolejnego wiadra. Minus rozwiązania może być taki że w przypadku piw dolnej fermentacji będzie za mało drożdży żeby zrobić refermentacji. Ale niech się bardziej doświadczeni wypowiadają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, Adam Pawlicki napisał:

Żeby chmiel się nie zmieszal z gęstwą na dnie i oddał to, co ma oddać. Chociaż to taki szlagier powtarzany a zapewne nie wypróbowany.

 

Wypróbowany, wypróbowany :)

Mieszanie się gęstwy z chmielem nie przeszkadza mi w najmniejszym stopniu, nawet jeśli potem zbieram gęstwę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
49 minut temu, Lubliniak napisał:

Po pierwsze to zawsze coś tam dofermentuje gdy ruszysz drożdże i tlenu przy przelewaniu nie unikniesz

Tlenu owszem nie unikniesz,ale jeszcze żadne piwo po przelaniu na cichą, nie zeszło mi niżej po przelaniu. Z tym że nie przelewam w trakcie fermentacji.

 

 

Spróbuj zostawić bez przelewania i zobaczysz że też się sklaruje.

Edytowane przez Fradio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tlenu owszem nie unikniesz,ale jeszcze żadne piwo po przelaniu na cichą, nie zeszło mi niżej po przelaniu. Z tym że nie przelewam w trakcie fermentacji

 

Kolego mój ris na którym nie robiłem cichej tylko przez miesiąc na burzliwej pykał dałem do butelek i się drożdże obudziły robiąc granaty. A balingometr stal w miejscu przez tydzień przed butelkowaniem. Może osobliwy przypadek ale wyleczyłem się z nie robienia cichej. Ale u mnie to względy wygody jak wcześnie pisałem przeważyły.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, Adam Pawlicki napisał:

Odwieczna walka cichej z niecichą.

Wolność Tomku w swoim domku. Jeśli ktoś ma swoją metodę i mu się sprawdza, pozostaje się tylko cieszyć.

Ja nie jestem ani przeciwnikiem, ani zwolennikiem. Uważam że ma to jak najbardziej sens, kiedy chcemy coś konkretnego osiągnąć. 

Zdarzyło mi się przelewać piwa które tego nie wymagały, specjalnej różnicy nie widziałem, nie licząc przypadku kiedy po przelaniu pojawiła się piękna infekcja.

Zdarzyło mi się również trzymać bez przelewania piwa w których jest to w zwyczaju. To jest chmieliłem na zimno apę, a Ris spędził 2 miesiące na drożdżach i nie było żadnych złych oznak.

Więc jak najbardziej warto przelać jeśli mamy w tym konkretny cel, ale w większości wypadków zyskujemy tylko natlenienie i zwiększa się ryzyko.

 

36 minut temu, Lubliniak napisał:

Kolego mój ris na którym nie robiłem cichej tylko przez miesiąc na burzliwej pykał dałem do butelek i się drożdże obudziły robiąc granaty

Ciekawe. Jeśli obwiniasz o to brak cichej, zakładam że zapewniłeś na tyle stałą temperaturę by nie było spadku po pierwszej głównej fazie fermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Raczej z tego co pamiętam to temperatura się podniosła. Nie obwiniam brak cichej może być że f42 mają tendencję do wznawiania pracy po zaprzestaniu bo o tym na forum czytałem. Nie wykluczam jednak że w tym przypadku cicha fermentacja by pomogła. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To akurat fakt, że drożdże jak dostaną trochę tlenu to potrafią jeszcze coś tam pomamlać trochę, jeśli jest nie dofermentowane.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...