Jump to content

Pomiar temperatury przy zacieraniu


Mansterius
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

 

jeżeli temat był (szukałem a nie znalazłem) to proszę o zamknięcie i podanie linka. 

 

Mam pytanie odnośnie pomiaru temperatury przy zacieraniu. Otóż zaczepiam termometr przy ściance gara 30l i pokazuje mi temperature 70C (termometr biowinu) ale gdy w połowie czasu zacierania postanowiłem sprawdzić ile wynosi na środku gara to wskaźnik termometra wskazał 5 stopni więcej. I tak samo przy poruszaniu termometrem w garze temperatura skakała. Jest to moja druga warka i się zastanawiam czy nie spieprzyłem tym dry stouta. Ponoć przy temperaturze zacierania 75C juz sie skrobia rozpada na cukry niefermentowalne. 

 

Jak mierzyć poprawnie temperature? 

Jak bardzo skopałem tym dry stouta?

 

Dziękuje i proszę o wyrozumiałość.

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, Mansterius napisał:

Zasugerowałem się filmami instruktażowymi: "wsyp słód, wyłącz gaz i przykryj a temperatura sie utrzyma a za pół h sprawdź temperature"

Ja robię podobnie. Tylko temperaturę mierzę po zamieszaniu i sprawdzam co 10 min. Do tej metody zmusił mnie fakt, że nawet na najmniejszym ogniu temperatura uciekała mi do góry. Statystycznie wychodzi na to że mieszam co 10 min.(czasami częściej), a podgrzewam, zacier co 20 min.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja mam termometr z sondą - taki pręt ok. 15 cm długi - i wkładam ją w zacier przy ściance gara - nie wiem, jaka jest różnica między tym brzegiem gara a jego środkiem, ale efekty są zgodne z zamierzonymi temperaturami - czyli chyba dobrze to oddaje temperaturę całego zacieru :)

 

Tak sobie myślę, że przy następnej warce zrobię pomiary dwoma termometrami i wyjdzie prawda na jaw :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.