Mansterius 0 Posted January 12, 2019 Dzień dobry wszystkim, jeżeli temat był (szukałem a nie znalazłem) to proszę o zamknięcie i podanie linka. Mam pytanie odnośnie pomiaru temperatury przy zacieraniu. Otóż zaczepiam termometr przy ściance gara 30l i pokazuje mi temperature 70C (termometr biowinu) ale gdy w połowie czasu zacierania postanowiłem sprawdzić ile wynosi na środku gara to wskaźnik termometra wskazał 5 stopni więcej. I tak samo przy poruszaniu termometrem w garze temperatura skakała. Jest to moja druga warka i się zastanawiam czy nie spieprzyłem tym dry stouta. Ponoć przy temperaturze zacierania 75C juz sie skrobia rozpada na cukry niefermentowalne. Jak mierzyć poprawnie temperature? Jak bardzo skopałem tym dry stouta? Dziękuje i proszę o wyrozumiałość. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted January 12, 2019 Wycofalem się z tej wypowiedzi;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted January 12, 2019 Temperaturę mierzy się na środku, po zamieszaniu w grze Coa z tego wyjdzie, ale co - nie wiadomo. Najwyżej stout 0% alko Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mansterius 0 Posted January 12, 2019 Mniej więcej wiedziałem, że temperatura z boku będzie niższa ale nie sądziłem ze to będzie tak duża różnica. Stout 0% nie brzmi najgorzej:D Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 90 Posted January 12, 2019 Musisz często mieszać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mansterius 0 Posted January 12, 2019 Zasugerowałem się filmami instruktażowymi: "wsyp słód, wyłącz gaz i przykryj a temperatura sie utrzyma a za pół h sprawdź temperature" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 123 Posted January 12, 2019 O to nie sugeruj się tymi filmami;)Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam Pawlicki 16 Posted January 12, 2019 Ale nie przy podgrzewaniu... Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 21 Posted January 12, 2019 Jak pierwsza warka Ci smakowała, to ta też będzie, bo technike prowadzeniu pomiaru masz pewnie taką samą 1 Mansterius reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
daniol88 10 Posted January 12, 2019 7 godzin temu, Mansterius napisał: Zasugerowałem się filmami instruktażowymi: "wsyp słód, wyłącz gaz i przykryj a temperatura sie utrzyma a za pół h sprawdź temperature" Ja robię podobnie. Tylko temperaturę mierzę po zamieszaniu i sprawdzam co 10 min. Do tej metody zmusił mnie fakt, że nawet na najmniejszym ogniu temperatura uciekała mi do góry. Statystycznie wychodzi na to że mieszam co 10 min.(czasami częściej), a podgrzewam, zacier co 20 min. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DevilNoOne 5 Posted March 7, 2019 Ja mam termometr z sondą - taki pręt ok. 15 cm długi - i wkładam ją w zacier przy ściance gara - nie wiem, jaka jest różnica między tym brzegiem gara a jego środkiem, ale efekty są zgodne z zamierzonymi temperaturami - czyli chyba dobrze to oddaje temperaturę całego zacieru Tak sobie myślę, że przy następnej warce zrobię pomiary dwoma termometrami i wyjdzie prawda na jaw Quote Share this post Link to post Share on other sites