Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Namawiają mnie w firmie na uwarzenie piwa na imprezę 22.02.2019. Nie za bardzo mam czas na to aby w tym czasie doglądać i podgrzewać fermentator, a w piwnicy mam 12 st.

 

Proszę o poradę dotyczącą wyboru drożdży, które przefermentują i posprzątają w trzy max cztery tygodnie w tej temperaturze, dobrze by było aby mocno osiadały na dnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakbym miał teraz warzyć piwo na koniec lutego z fermentacja w takiej temperaturze, poszedłbym w Danstar Nottinghamy. 12°C otoczenia to nieco więcej w wiadrze (15?), czyli dobra temperatura, mocno osiadają, dają czyste piwo więc trafiają w "przeciętny" smak no i nadają się do w miarę szerokiej gamy piw - jasne i ciemne, brytyjskie i amerykańskie ejle.

 

Gazujesz sztucznie w kegu czy butelkujesz? Bo jak butelki to możesz nie zdążyć.

edit: ortograficzny błąd, że boli ząb (a nie ma, bo wyrwali chwilę po pisaniu posta).

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, Thorime napisał:

dobrze by było aby mocno osiadały na dnie.

Zawsze możesz wyklarować np. żelatyną i będziesz miał czyste jak koncerniak .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lekki Bitter na danstarach.  Angielski chmiel.  Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon.  

Ja daje 4kg pilznenskiego,  0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego.

Chmiel ekg. Mech irlandzki.  Celuje w 10blg,  szybko się układa,  fajnie wchodzi,  nie zamula. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zasada:

Będę gazował sztucznie.

 

Myślałem o nich, dzięki wielkie teraz już mam potwierdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Jankasper napisał:

Lekki Bitter na danstarach.  Angielski chmiel.  Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon.  

Ja daje 4kg pilznenskiego,  0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego.

Chmiel ekg. Mech irlandzki.  Celuje w 10blg,  szybko się układa,  fajnie wchodzi,  nie zamula. 

 

Dziękuję bardzo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam - nottinghamy to dobry wybór. Robiłem na nich ostatnio piwo i się świetnie sprawowały. Po dwóch tygodniach przy temperaturze 12,5-13 stopni C piwo klarowne, na dnie bardzo zbita gęstwa.

Receptura to 4 kg pilzneńskiego i 0,2 karmelowy 300 Strzegom (ew. inny karmel, byle nie za ciemny), zacieranie 20' 63st i 40' 72 st.  Jeżeli to ma być piwo dla ludzi pijących na co dzień koncerniaki, to nie przesadzaj w goryczką - 30g magnum na standardową warkę powinno w zupełności wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...