Jump to content
Thorime

Piwo na bal firmowy

Recommended Posts

Namawiają mnie w firmie na uwarzenie piwa na imprezę 22.02.2019. Nie za bardzo mam czas na to aby w tym czasie doglądać i podgrzewać fermentator, a w piwnicy mam 12 st.

 

Proszę o poradę dotyczącą wyboru drożdży, które przefermentują i posprzątają w trzy max cztery tygodnie w tej temperaturze, dobrze by było aby mocno osiadały na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakbym miał teraz warzyć piwo na koniec lutego z fermentacja w takiej temperaturze, poszedłbym w Danstar Nottinghamy. 12°C otoczenia to nieco więcej w wiadrze (15?), czyli dobra temperatura, mocno osiadają, dają czyste piwo więc trafiają w "przeciętny" smak no i nadają się do w miarę szerokiej gamy piw - jasne i ciemne, brytyjskie i amerykańskie ejle.

 

Gazujesz sztucznie w kegu czy butelkujesz? Bo jak butelki to możesz nie zdążyć.

edit: ortograficzny błąd, że boli ząb (a nie ma, bo wyrwali chwilę po pisaniu posta).

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Thorime napisał:

dobrze by było aby mocno osiadały na dnie.

Zawsze możesz wyklarować np. żelatyną i będziesz miał czyste jak koncerniak .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekki Bitter na danstarach.  Angielski chmiel.  Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon.  

Ja daje 4kg pilznenskiego,  0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego.

Chmiel ekg. Mech irlandzki.  Celuje w 10blg,  szybko się układa,  fajnie wchodzi,  nie zamula. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Jankasper napisał:

Lekki Bitter na danstarach.  Angielski chmiel.  Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon.  

Ja daje 4kg pilznenskiego,  0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego.

Chmiel ekg. Mech irlandzki.  Celuje w 10blg,  szybko się układa,  fajnie wchodzi,  nie zamula. 

 

Dziękuję bardzo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam - nottinghamy to dobry wybór. Robiłem na nich ostatnio piwo i się świetnie sprawowały. Po dwóch tygodniach przy temperaturze 12,5-13 stopni C piwo klarowne, na dnie bardzo zbita gęstwa.

Receptura to 4 kg pilzneńskiego i 0,2 karmelowy 300 Strzegom (ew. inny karmel, byle nie za ciemny), zacieranie 20' 63st i 40' 72 st.  Jeżeli to ma być piwo dla ludzi pijących na co dzień koncerniaki, to nie przesadzaj w goryczką - 30g magnum na standardową warkę powinno w zupełności wystarczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...