Thorime 0 Posted January 11, 2019 Namawiają mnie w firmie na uwarzenie piwa na imprezę 22.02.2019. Nie za bardzo mam czas na to aby w tym czasie doglądać i podgrzewać fermentator, a w piwnicy mam 12 st. Proszę o poradę dotyczącą wyboru drożdży, które przefermentują i posprzątają w trzy max cztery tygodnie w tej temperaturze, dobrze by było aby mocno osiadały na dnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted January 11, 2019 (edited) Jakbym miał teraz warzyć piwo na koniec lutego z fermentacja w takiej temperaturze, poszedłbym w Danstar Nottinghamy. 12°C otoczenia to nieco więcej w wiadrze (15?), czyli dobra temperatura, mocno osiadają, dają czyste piwo więc trafiają w "przeciętny" smak no i nadają się do w miarę szerokiej gamy piw - jasne i ciemne, brytyjskie i amerykańskie ejle. Gazujesz sztucznie w kegu czy butelkujesz? Bo jak butelki to możesz nie zdążyć. edit: ortograficzny błąd, że boli ząb (a nie ma, bo wyrwali chwilę po pisaniu posta). Edited January 11, 2019 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted January 11, 2019 5 godzin temu, Thorime napisał: dobrze by było aby mocno osiadały na dnie. Zawsze możesz wyklarować np. żelatyną i będziesz miał czyste jak koncerniak . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 11, 2019 Lekki Bitter na danstarach. Angielski chmiel. Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon. Ja daje 4kg pilznenskiego, 0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego. Chmiel ekg. Mech irlandzki. Celuje w 10blg, szybko się układa, fajnie wchodzi, nie zamula. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorime 0 Posted January 11, 2019 zasada: Będę gazował sztucznie. Myślałem o nich, dzięki wielkie teraz już mam potwierdzenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorime 0 Posted January 11, 2019 6 minut temu, Jankasper napisał: Lekki Bitter na danstarach. Angielski chmiel. Piwo przed rozlewem możesz na 2 dni dać na jakiś balkon. Ja daje 4kg pilznenskiego, 0.4 płatków żytnich, 0.3 słodu karmelowego zytniego. Chmiel ekg. Mech irlandzki. Celuje w 10blg, szybko się układa, fajnie wchodzi, nie zamula. Dziękuję bardzo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 11, 2019 Tylko brzeczkę schłodzić najlepiej tak do 14-15c, fermentor zakocykowac. Quote Share this post Link to post Share on other sites
gregroc 14 1 Items Posted January 13, 2019 Potwierdzam - nottinghamy to dobry wybór. Robiłem na nich ostatnio piwo i się świetnie sprawowały. Po dwóch tygodniach przy temperaturze 12,5-13 stopni C piwo klarowne, na dnie bardzo zbita gęstwa. Receptura to 4 kg pilzneńskiego i 0,2 karmelowy 300 Strzegom (ew. inny karmel, byle nie za ciemny), zacieranie 20' 63st i 40' 72 st. Jeżeli to ma być piwo dla ludzi pijących na co dzień koncerniaki, to nie przesadzaj w goryczką - 30g magnum na standardową warkę powinno w zupełności wystarczyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites