Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam takie pytanko, warzyłem ostatnio Barley wine na podstawie programu BREWNNES.

Ogólnie to miało wyjść tak:

blg: 25,1   ibu: 65 abv:11,7 %  ebc: 29,4 . Warka 10 l.

Zasyp to : 5 kg na 17,2 l wody,

zacieranie :

60 min - 63 C

30 min - 73 C

ilość gotowanej brzeczki to 13,2 l na 90 min.

I tak końcowo wyszło 21blg po 2 godzinach gotowania i 6 litrów do fermentacji ( zamiast 10l )

Zawsze wychodziły mi zbliżone proporcie co do innych warek.

Moje pytanie co poszło nie tak? .

 

 

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, Artek33 napisał:

Witam wszystkich!

Mam takie pytanko, warzyłem ostatnio Barley wine na podstawie programu BREWNNES.

Ogólnie to miało wyjść tak:

blg: 25,1   ibu: 65 abv:11,7 %  ebc: 29,4 . Warka 10 l.

Zasyp to : 5 kg na 17,2 l wody,

zacieranie :

60 min - 63 C

30 min - 73 C

ilość gotowanej brzeczki to 13,2 l na 90 min.

I tak końcowo wyszło 21blg po 2 godzinach gotowania i 6 litrów do fermentacji ( zamiast 10l )

Zawsze wychodziły mi zbliżone proporcie co do innych warek.

Moje pytanie co poszło nie tak? .

@Artek33 możesz powiedzieć jak to filtrowałeś i wysładzałeś? Może gotowałeś w kociołku automatycznym?

To co mi przychodzi do głowy, oczywiście nie musi to być prawda, ale może Cię jakoś naprowadzi.

Masz dość małą ilość odebranej brzeczki jak na 1,5h gotowania. Dodając straty z przełomu i chmielin raczej jest już w tym momencie nierealne osiągnięcie 10 litrów. Na przyczynę mogło się złożyć kilka czynników. Piwa o wysokim ekstrakcie mają mniejszą wydajność w porównaniu do piw sesyjnych. Po osiągnięciu pewnej gęstości brzeczka słabo chce już rozpuszczać cukry. Również enzymy w tak gęstym środowisku mają trudniej i wymagają więcej czasu, aby zacier dobrze się scukrzył. Zamieszanie raz na jakiś czas zacieru jest pomocne. W tym przypadku warto pomagać im korektą z kwasu by miały trochę łatwiej. Zakładam, że normalnie filtrowałeś (bo jak kociołek i cyrkulacja to nie pomogę). Tutaj mógł być kolejny problem, po prostu za duży przepływ i woda do wysładzania nie rozpuszczała cukrów do granic możliwości. Przy mocnych piwach, warto filtrować bardzo powoli, by wyciągać tą całą esencję i filtrować do objętości (zakładającej już odparowanie oraz straty po odbiorze). Jeżeli wyjdzie za mała gęstość zawsze można uzupełnić ekstraktem, a do małych korekt cukier też się nada.

 

Przy mocarzach wydajność również wzrośnie, kosztem czasu, jeżeli zrobisz bardziej gęsty zacier. Proporcja wody do słodu 1:2, 1:2.5. Oraz wydłużysz scukrzanie (tak jak w Twoim przypadku 1.5h a nawet do 2h). Następnie jak już napisałem, powolna filtracja do momentu odebrania zadanej objętości. Długi kontakt wody z młótem wypłucze więcej cukru i uzyskasz bardziej gęsty filtrat w zakładanej objętości.

 

Inne czynniki które mogły mieć wpływ to zbyt gruba śruta, pH zacieru przy takiej ilości słodu było daleko od optimum, termometr może Ci przekłamywać, takie gdybanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, Artek33 napisał:

Moje pytanie co poszło nie tak? .

Zacieranie i filtracja.

Warząc tak ekstraktywne piwo z miejsca.powinieneś założyć mniejszą wydajność niż w standardowych piwach i uwzględnić to obliczając ilość surowców. 

Kolejna sprawa to proces. Każdy z etapów, a szczególnie zacieranie i filtracja muszą być wykonane na 100% i wiele z nich ma wpływ na wydajność.

Rady na następne mocne piwo.

 

Polecam zrobić mashout. Ułatwi on wypłukiwanie cukrów ze złoża.

Słód musi być dobrze ześrutowany.

Zadbaj o odpowiednie ph zacieru i wody do wysładzania, oraz jej temperaturę.

Filtruj tak, aby woda nie kanalikowała. Wystarczy zamieszać górną warstwę złoża.

Tak na szybko.

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie odbywało się w garze emaliowanym , wysładzanie i filtracja 75 C, wyszło 6l ,dolałem 7 l   75C, filtracja była powolna bo 20 min 6l.

Co do wody to mieszkam w Jelenie Górze więc woda jest miękka .( Prawdę mówiąc to nie sprawdzałem jaka powinna być).

A i dodałem 100 g płatków owsianych skleikowanych na początek zacierania, czy może to mieć wpływ na co kolwiek ( osobno 58C) z wydajnością, słody raczej dobrze śrutowane bo z CP i nigdy niemiałem problemu z osiągnieciem celu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Artek33 tak jak @anteks powiedział, warto sobie założyć niższą wydajność przy mocnych piwach, przy czym bym powiedział bliżej 60% jeżeli nie modyfikujesz wody, lub nie robisz zasypu pod nią. Jednakże u Ciebie wydajność jest bardzo mała. Policzyłem ją wg naszego wiki i wyszło około 27%. Przeliczając 21 Blg na CW (ciężar właściwy) masz ~1,087. Podstawiając do wzoru. Wydajność = (21 * 1,087 * 6) / 5 = 27%. To już serio bardzo mało. Sprawdź dla pewności czy Ci się zatarło. Odbierz sterylną strzykawką mililitr i zrób próbę jodową. 

Jeżeli któreś z tych ujęć wody jest Twoje, to nawet mieszkając w rejonie gdzie jest najbardziej twarda woda będzie trudno dobrze zatrzeć takie piwo. Alkaliczność w raporcie nie jest wymieniona, ale można założyć, ze będzie bardzo mała. Bym obstawiał, że pH brzeczki pojechało Ci mocno w dół, grubo poniżej optimum i enzymy miały pierwszy problem. Dodatkowo w wodzie było bardzo mało wapnia (bazując i estymując nawet na najbardziej twardej wodzie z linku który podałem), przy długiej przerwie gdzie pracowała głównie beta amylaza i wapń był ciągle pożerany przez reakcję z fosforem z brzeczki. Podniosłeś temperaturę, wapnia pewnie zostały bardzo małe ilości. Afla amylaza się aktywowała, ale nie jest w stanie działać poprawnie bez wapnia. Pracowała na oparach. Dodatkowo piwo ma SRM około 15, zatem jakieś karmele poszły. Tam są kolejne kwaśne związki, które dodatkowo Ci obniża pH. Prawdopodobnie jakbyś zacierał jednotemperaturowo w około 66-67 stopniach byłoby trochę lepiej. Do takiej wody i tego piwa nie trzeba korekty kwasem, jak mówiłem wcześniej, a dodanie węglanu wapnia i może trochę chlorku wapnia, w końcu to piwo słodowe.

Edytowane przez Daniel()

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Daniel() napisał:

@Artek33 tak jak @anteks powiedział, warto sobie założyć niższą wydajność przy mocnych piwach, przy czym bym powiedział bliżej 60% jeżeli nie modyfikujesz wody, lub nie robisz zasypu pod nią. Jednakże u Ciebie wydajność jest bardzo mała. Policzyłem ją wg naszego wiki i wyszło około 27%. Przeliczając 21 Blg na CW (ciężar właściwy) masz ~1,087. Podstawiając do wzoru. Wydajność = (21 * 1,087 * 6) / 5 = 27%. To już serio bardzo mało. Sprawdź dla pewności czy Ci się zatarło. Odbierz sterylną strzykawką mililitr i zrób próbę jodową. 

Jeżeli któreś z tych ujęć wody jest Twoje, to nawet mieszkając w rejonie gdzie jest najbardziej twarda woda będzie trudno dobrze zatrzeć takie piwo. Alkaliczność w raporcie nie jest wymieniona, ale można założyć, ze będzie bardzo mała. Bym obstawiał, że pH brzeczki pojechało Ci mocno w dół, grubo poniżej optimum i enzymy miały problem pierwszy problem. Dodatkowo w wodzie było bardzo mało wapnia, przy długiej przerwie gdzie pracowała głównie beta amylaza i wapń był ciągle pożerany przez reakcję z fosforem z brzeczki. Podniosłeś temperaturę, wapnia pewnie zostały bardzo małe ilości. Afla amylaza bez niego nie działa. Pracowała na oparach. Dodatkowo piwo ma SRM około 15, zatem jakieś karmele poszły. Tam są kolejne kwaśne związki, które dodatkowo Ci obniża pH. Prawdopodobnie jakbyś zacierał jednotemperaturowo w około 66-67 stopniach byłoby trochę lepiej. Do takiej wody i tego piwa nie trzeba korekty kwasem, jak mówiłem wcześniej, a dodanie węglanów i może trochę chlorków, w końcu to piwo słodowe.

Rozumie że wydajność  spada im więcej blg ale to chyba za dużo. 

Dzięki za rady, wszystkie zanotuje. Nie wiem czemu ale zakręciłem się na temat tego piwa.

Na pewno nie odpuszczę i po zabutelkowaniu warze jeszcze raz , z wykorzystaniem wszystkich rad.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w małym czy dużym browarze 18-21blg wychodzi mi wg breewnesa wydajność 65-70%. Oczywiście zależy od sprzętu oraz umiejętności piwowara

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, anteks napisał:

w małym czy dużym browarze 18-21blg wychodzi mi wg breewnesa wydajność 65-70%. Oczywiście zależy od sprzętu oraz umiejętności piwowara

No właśnie zawsze mi wychodzi bez problemu. Nic następne zrobie ze wszystkimi korektami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Artek33 napisał:

Witam wszystkich!

Mam takie pytanko, warzyłem ostatnio Barley wine na podstawie programu BREWNNES.

Ogólnie to miało wyjść tak:

blg: 25,1   ibu: 65 abv:11,7 %  ebc: 29,4 . Warka 10 l.

Zasyp to : 5 kg na 17,2 l wody,

zacieranie :

60 min - 63 C

30 min - 73 C

ilość gotowanej brzeczki to 13,2 l na 90 min.

I tak końcowo wyszło 21blg po 2 godzinach gotowania i 6 litrów do fermentacji ( zamiast 10l )

Zawsze wychodziły mi zbliżone proporcie co do innych warek.

Moje pytanie co poszło nie tak? .

 

 

 

 

 

 

Pomijajace wszystkie poprawne rady kolegow to lepiej  zacierac w duzo mniejszej ilosci wody, 2 litry na 1 kg. 

Dlugo zacierac 90-120 minut i wysladzac kontrolujac ile blg leci. 

Jesli niechcesz dlugo gotowac to zrob dwie warki z brzeczki przedniej i pierwszych paru wyslodzonych litrow mocarza a z reszty cos slabszego. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×