Skocz do zawartości

Whisky stout-ocena receptury.


HuciQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Chciałem uwarzyć coś w stylu whisky FES'a. Nigdy nie robiłem jeszcze ciemnych piw:/ prosił bym o pomoc w dobraniu składników. Wydumałem coś takiego:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Pilzneński 4 kg 55.2% 81 % 4
Ziarno Casle Malting Whisky Nature 2.5 kg 34.5% 85 % 4
Ziarno Jęczmień palony 0.25 kg 3.4% 55 % 985
Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 3.4% 79 % 45
Ziarno Czekoladowy 0.25 kg 3.4% 60 % 788

 

Jak zacierać? Czy wszystkie razem? Na cichą chciałem dodać płatki dębowe macerowane w jakiejś whisky. Czytałem że, najlepsze to Laphroaig albo Ardbeg. Jednak cena za 50ml jest znaczna. Czy jakaś inna też będzie ok? Kupujecie raczej butelki 0,7l po 200zł czy szukacie tych małych?

 

         
         
         
         
         
     
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie 5 dzień fermentuje piwo z podobnym zasypem. Właściwie tylko zamiast biscuit dałem trochę więcej monachijskiego i trochę płatków pszennych.

Ja zacierałem 60min w 64C i wszystkie słody dałem od początku.

 

Swoją drogą ciekawy wybór na pierwsze ciemnie piwo i od razu z wędzonką. 

U mnie żona podczas warzenia stwierdziła: Jednak robisz to piwo o smaku spalonych kabli...

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.