Jump to content
Sign in to follow this  
HuciQ

Whisky stout-ocena receptury.

Recommended Posts

Witam

 

Chciałem uwarzyć coś w stylu whisky FES'a. Nigdy nie robiłem jeszcze ciemnych piw:/ prosił bym o pomoc w dobraniu składników. Wydumałem coś takiego:

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Pilzneński 4 kg 55.2% 81 % 4
Ziarno Casle Malting Whisky Nature 2.5 kg 34.5% 85 % 4
Ziarno Jęczmień palony 0.25 kg 3.4% 55 % 985
Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 3.4% 79 % 45
Ziarno Czekoladowy 0.25 kg 3.4% 60 % 788

 

Jak zacierać? Czy wszystkie razem? Na cichą chciałem dodać płatki dębowe macerowane w jakiejś whisky. Czytałem że, najlepsze to Laphroaig albo Ardbeg. Jednak cena za 50ml jest znaczna. Czy jakaś inna też będzie ok? Kupujecie raczej butelki 0,7l po 200zł czy szukacie tych małych?

 

         
         
         
         
         
     

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie 5 dzień fermentuje piwo z podobnym zasypem. Właściwie tylko zamiast biscuit dałem trochę więcej monachijskiego i trochę płatków pszennych.

Ja zacierałem 60min w 64C i wszystkie słody dałem od początku.

 

Swoją drogą ciekawy wybór na pierwsze ciemnie piwo i od razu z wędzonką. 

U mnie żona podczas warzenia stwierdziła: Jednak robisz to piwo o smaku spalonych kabli...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.