HuciQ 0 Posted January 10, 2019 Witam Chciałem uwarzyć coś w stylu whisky FES'a. Nigdy nie robiłem jeszcze ciemnych piw:/ prosił bym o pomoc w dobraniu składników. Wydumałem coś takiego: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Pilzneński 4 kg 55.2% 81 % 4 Ziarno Casle Malting Whisky Nature 2.5 kg 34.5% 85 % 4 Ziarno Jęczmień palony 0.25 kg 3.4% 55 % 985 Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 3.4% 79 % 45 Ziarno Czekoladowy 0.25 kg 3.4% 60 % 788 Jak zacierać? Czy wszystkie razem? Na cichą chciałem dodać płatki dębowe macerowane w jakiejś whisky. Czytałem że, najlepsze to Laphroaig albo Ardbeg. Jednak cena za 50ml jest znaczna. Czy jakaś inna też będzie ok? Kupujecie raczej butelki 0,7l po 200zł czy szukacie tych małych? Quote Share this post Link to post Share on other sites
daniol88 10 Posted January 10, 2019 U mnie 5 dzień fermentuje piwo z podobnym zasypem. Właściwie tylko zamiast biscuit dałem trochę więcej monachijskiego i trochę płatków pszennych. Ja zacierałem 60min w 64C i wszystkie słody dałem od początku. Swoją drogą ciekawy wybór na pierwsze ciemnie piwo i od razu z wędzonką. U mnie żona podczas warzenia stwierdziła: Jednak robisz to piwo o smaku spalonych kabli... 1 HuciQ reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites