Jump to content

Recommended Posts

IMG_2340.thumb.JPG.a35d5b83f713d595159b908d98e3a25d.JPGWitam , Panowie moja pierwsza Warka ,fermentacja burzliwa wstawiona z soboty na niedzielę w nocy, mamy wtorek i tak to wygląda, już tak nie buzuje jak pierwszej doby i chodze doglądam codziennie temperatury i wgl  i mam "stresa" jak na maturze od pierwszego momentu warzenia..... Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie... Browar to zestaw startowy z twojbrowar.pl i zestaw Polskie Jasne. Pisze bo chcialbym coś uslyszec od osób bedacyh dłużej  w tym naszym pieknym temacie :) Panowie,  Pomożecie ? ;) 

Edited by tomek1179

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem laikiem w tym temacie... Czy dostałem dobry zestaw na początek? jeżeli nie, to co dokupic w tym momencie, jak robic i wgl  potrzebuje "dobrej rady Wujka Piwowara"  :)  i jestem ciekawy na temat wygladu 1 warki 

Edited by tomek1179

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż tu można doradzić. Wrzucasz jakieś zdjęcie. Żadnych informacji o temperaturach zacierania (albo i nie - polskie jasne w tym sklepie jest też na ekstraktach), o użytych drożdżach, o temperaturze fermentacji...  Coś sobie uwarzę a wy zgadnijcie co, i doradźcie czy dobrze robię... Wróć do punktu "zero" poczytaj forum, sprawdź jakie parametry są ważne i wróć z pytaniem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja rada może Cię nie do końca zadowolić, ale zorientuj się jaka jest praktyka pisania postów na forum, poczytaj, tak jak poprzednik radził, forum i do tego trochę wiki, i nie traktuj tego jak grupy winiarzy na Facebooku typu "wstawiłem wino i wygląda tak, smacznej kawusi rano, che che. A jak wasze?".

Jak to pierwsza warka to w ciemno strzelam że pewnie poplynales z temperatura fermentacji. Wiele więcej nie da się powiedzieć.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, koncept napisał:

Polskie jasne z czego ? Bo jak z brewkit'u to wyjdzie nie martw się. Mi wyszło xD


Własnie o to chodzi że nie z brewkitu tylko ze słodu i dlatego sie bardziej przejmuje co z "tego" bedzie xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do momentu kiedy nie napiszesz jakich surowców użyłeś, co z nimi zrobiłeś, jakie temperatury, ile czasu i co zamierzasz dalej, Anetks już wyczerpał temat. No może jeszcze światło mogło być lepsze...

No i jak zdecydujesz się to zdradzić, warto napisac czego oczekujesz z forum, co chciałbyś widzieć, czego nie rozumiesz? Czytając wiki sam znajdziesz wiele błędów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Fradio napisał:

wiki

Trzeci przycisk u góry  po : PRZEGLĄDAJ , FORUM  , no później toto  to WIKI . Tak jak koledzy radzą najważniejsze przykazania piwowara tam są  , no ale zawsze możesz pytać forum . Zacznij od temperatury fermentacji  bo prawdopodobnie umieściłeś fermentator  " na piecu " aby było ciepło i fermentacja  się zakończyła po 3 dniach , a co z tego wyjdzie to znajdziesz właśnie na WIKI ( co nie znaczy ,że nie będzie Ci smakowało piwo ) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, że zacząłeś warzyć.

 

A teraz uspokój się, poczekaj 2-3 tygodnie(dla pewności 3) i zabutelkuj. Przez ten czas czytaj forum/wiki/blogi o warzeniu. Zestaw jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 9.01.2019 o 18:28, Glowa napisał:

Fajnie, że zacząłeś warzyć.

 

A teraz uspokój się, poczekaj 2-3 tygodnie(dla pewności 3) i zabutelkuj. Przez ten czas czytaj forum/wiki/blogi o warzeniu. Zestaw jest ok.



Warka była robiona z soboty na niedziele tydzien temu( 5-6 Stycznia)  myslalem zeby we wtorek przelać ją na cichą (15 stycznia). Piszesz dwa a lepiej 3 tygodnie hmm to co jeszcze dłużej potrzymać ją na burzliwej? czy po prostu na cichej dłuzej ją przytrzymac do tych 3 tygodni? 

 

 

 

Nie spokojnie nie miałem takich "pomysłów" zeby stawiać na piec :P  browar stoi w pokoju mało użytkowanym tzn w (garderobie) czyli temperatura w nim jest stała i utrzymuje się na wysokości około 20 stopni. Warka ma miedzy 20 a 21 stopni i tak jest cały czas maksymalnie spadła do 19 stopni to przykryłem kocem i wzrosła do 20-21 :D . 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, tomek1179 napisał:



Warka była robiona z soboty na niedziele tydzien temu( 5-6 Stycznia)  myslalem zeby we wtorek przelać ją na cichą (15 stycznia). Piszesz dwa a lepiej 3 tygodnie hmm to co jeszcze dłużej potrzymać ją na burzliwej? czy po prostu na cichej dłuzej ją przytrzymac do tych 3 tygodni?  

 

 

 

Nie spokojnie nie miałem takich "pomysłów" zeby stawiać na piec :P  browar stoi w pokoju mało użytkowanym tzn w (garderobie) czyli temperatura w nim jest stała i utrzymuje się na wysokości około 20 stopni. Warka ma miedzy 20 a 21 stopni i tak jest cały czas maksymalnie spadła do 19 stopni to przykryłem kocem i wzrosła do 20-21 :D . 


 

Odpuść przelewanie, zostaw jeszcze na tydzień-dwa tak, jak jest i wtedy butelkuj.

A na następną warkę pokombinuj, żeby uzyskać niższą temperaturę, przynajmniej na początku fermentacji. Przy 20°C otoczenia w wiadrze w pierwszej fazie będziesz miał 23-24.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie podane, jakie drożdże są zastosowane. Na stronie TB proponują 4 rodzaje drożdży lagerowych i 2 rodzaje górnej fermentacji. Jak zakupiłeś drożdże do lagera, to w takich temperaturach może wyjść kicha z tego.

Zacieranie pewnie robiłeś z instrukcji, która pewnie była dołączona. Jak wysładzałeś? Jaka gęstość przed fermentacją?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 11.01.2019 o 20:04, anteks napisał:

Po kiego grzyba przykrywałeś, trzeba było raczej chłodzić

 

"Fantastyczna" rada, zwłaszcza wobec braku informacji o szczepie użytych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niby w opisie drożdży podają zakres temperatur do 32 stopni. Patrząc po tym, to powinno być wszystko ok. Jak wyjdzie za mętne, to wystaw na balkon na jeden dzień przed butelkowaniem. Mocniej się sklaruje i osad bardziej na dnie osiądzie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozumiem , czyli jak nie zbieram drozdzy do ponownego uzycia to nie ma sensu zeby przelewac na cichą tak? 
Znaczy, zlewałem z początku na cicha, żeby wyklarowac bardziej, łatwiej jest nie zassac tyłu drożdży. Ale z drugiej strony przy piwach nastawionych na chmiel utleniasz piwo

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz przetrzymać 3-4 tygodnie bez przelewania na cichą. W razie potrzeby gęstwę możesz też wykorzystać po miesiącu "leżakowania" w fermentatorze. 

Pogoda jest taka, że jak porządnie schłodzisz fermentator przed rozlewem na balkonie, to powinno się wystarczająco wyklarować. Później zdekantowanie znad osadu powinno wystarczyć. Najwyżej trochę więcej osadu będziesz miał w butelkach, a zmniejszasz szansę potencjalnej infekcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli robie tak. Przytrzymam warke 3 tygodnie tak jak stoi od początku. Później mocno schłodze na balkonie, przeleje do wiadra z kranikiem (oddrożdże) zeby jakoś to rozlać do butelek i rozleje 😜 

Bo jakoś srednio widzę rozlewanie do butelek z tego fermentatora "od góry"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.