Skocz do zawartości
Rafal Toruń

Czeski Pils chmielony na zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem z Sylwestra na mazurach i bardzo mi się spodobało piwo warmińskie rewolucja (odwrotnie chmielone) na zimno. Intensywny smak chmielu i zapach ... mmmm.

 

W związku z tym chciałbym coś podobnego osiągnąć w domowych warunkach. mam taki zestaw :

 

Czeski Pilzner :

Słód pilzneński VIKING MALT 3,8kg

Słód monachijski typ I VIKING MALT 0,2kg

Chmiel goryczkowy Premiant 30g

Chmiel aromatyczny Saaz (Żatecki) 25g

Mech irlandzki  5g

 

Do tego mam jeszcze Chmiel Citra z poprzedniej Warki.

 

Czy mogę prosić o pomoc co po kolei zrobić ?

Z tego co wyczytałem warzę wszystko normalnie (chmielę podczas gotowania) odstawiam na burzliwą i dopiero na etapie przelania na cichą dorzucam dodatkowo chmiel ?

 

Edytowane przez Rafal Sakovvski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakbym chciał zrobić pilsa chmielonego na zimno i to bym pewnie dał coś koło 80-100g do gara w końcowych fazach gotowania i ze 30g na zimno (czyli po fermentacji), żeby go nie zdominować i zachować charakter pilsa. Plus na goryczkę z kalkulatora do pożądanego poziomu IBU. No i jeśli miałby być czeski pils, to oczywiście użyłbym innego chmielu niż Citra - chyba, że odpowiada Ci coś bardziej w stylu American Pilsa, to nie ma problemu. Ale Warmińskie Rewolucje są chmielone chyba tylko polskimi chmielami, więc efekt będzie inny, choć też fajny. 

 

No ale i tak przy pilsie najważniejsza jest fermentacja (zresztą nie tylko przy pilsie), o której nic nie wspomniałeś. Jeśli nie masz stabilnej temperatury otoczenia 6-10C, to nie ma co się za pilsy zabierać. 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Robert87 napisał:

Ważę?

 

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

No tak kolejna ciekawostka nie ważę tylko warzę :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, Rafal Toruń napisał:

hmm zawsze zadaję drożdże jak i fermentuję na burzliwej w 18C . przy pilsie sugerujesz 10C ?

Bo robisz ale, a teraz chcesz zrobić lagera.

 

Najlepiej sobie odpuść tego pilsa, bo przy takich brakach z podstaw nie wróżę sukcesu. Zrób po prostu Pale Ale lekko chmielone na zimno na US-05 i będziesz też zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zalezy od tego jakie wielkie warki robisz.

Przy ilosciach chmielu jakie posiadasz powiedzmy 10l to jest max co mozesz zrobic.

Chmiele masz jak najbardziej pod pilsa, citra na zimno nie wiem czy do tego zestawu bedzie pasowac.

Do tego nie wspomniales jakie drozdze posiadasz,  no i z twoich postow wynika ze nie masz zbytnio pojecia o dolnej fermentacji.

Jesli nie masz drozdzy oraz warunkow do dolnej fermentacji to zrob sobie Ale nawetna samej Citrze co masz i tez bedzie okej ;)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dodałem już właściwie Saflager S-23 .

Braki mam ale mimo to lubię kombinować. jak narazie wszystko co zrobiłem smakuje wybornie i jestem zadowolony ale nie może być nudy i nie można zawsze tylko z przepisem jechać :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...