Jump to content
Rafal Toruń

Czeski Pils chmielony na zimno

Recommended Posts

Wróciłem z Sylwestra na mazurach i bardzo mi się spodobało piwo warmińskie rewolucja (odwrotnie chmielone) na zimno. Intensywny smak chmielu i zapach ... mmmm.

 

W związku z tym chciałbym coś podobnego osiągnąć w domowych warunkach. mam taki zestaw :

 

Czeski Pilzner :

Słód pilzneński VIKING MALT 3,8kg

Słód monachijski typ I VIKING MALT 0,2kg

Chmiel goryczkowy Premiant 30g

Chmiel aromatyczny Saaz (Żatecki) 25g

Mech irlandzki  5g

 

Do tego mam jeszcze Chmiel Citra z poprzedniej Warki.

 

Czy mogę prosić o pomoc co po kolei zrobić ?

Z tego co wyczytałem warzę wszystko normalnie (chmielę podczas gotowania) odstawiam na burzliwą i dopiero na etapie przelania na cichą dorzucam dodatkowo chmiel ?

 

Edited by Rafal Sakovvski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakbym chciał zrobić pilsa chmielonego na zimno i to bym pewnie dał coś koło 80-100g do gara w końcowych fazach gotowania i ze 30g na zimno (czyli po fermentacji), żeby go nie zdominować i zachować charakter pilsa. Plus na goryczkę z kalkulatora do pożądanego poziomu IBU. No i jeśli miałby być czeski pils, to oczywiście użyłbym innego chmielu niż Citra - chyba, że odpowiada Ci coś bardziej w stylu American Pilsa, to nie ma problemu. Ale Warmińskie Rewolucje są chmielone chyba tylko polskimi chmielami, więc efekt będzie inny, choć też fajny. 

 

No ale i tak przy pilsie najważniejsza jest fermentacja (zresztą nie tylko przy pilsie), o której nic nie wspomniałeś. Jeśli nie masz stabilnej temperatury otoczenia 6-10C, to nie ma co się za pilsy zabierać. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Rafal Toruń napisał:

hmm zawsze zadaję drożdże jak i fermentuję na burzliwej w 18C . przy pilsie sugerujesz 10C ?

Bo robisz ale, a teraz chcesz zrobić lagera.

 

Najlepiej sobie odpuść tego pilsa, bo przy takich brakach z podstaw nie wróżę sukcesu. Zrób po prostu Pale Ale lekko chmielone na zimno na US-05 i będziesz też zadowolony. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zalezy od tego jakie wielkie warki robisz.

Przy ilosciach chmielu jakie posiadasz powiedzmy 10l to jest max co mozesz zrobic.

Chmiele masz jak najbardziej pod pilsa, citra na zimno nie wiem czy do tego zestawu bedzie pasowac.

Do tego nie wspomniales jakie drozdze posiadasz,  no i z twoich postow wynika ze nie masz zbytnio pojecia o dolnej fermentacji.

Jesli nie masz drozdzy oraz warunkow do dolnej fermentacji to zrob sobie Ale nawetna samej Citrze co masz i tez bedzie okej ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodałem już właściwie Saflager S-23 .

Braki mam ale mimo to lubię kombinować. jak narazie wszystko co zrobiłem smakuje wybornie i jestem zadowolony ale nie może być nudy i nie można zawsze tylko z przepisem jechać :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...