Camel 0 Posted January 7, 2019 (edited) Dzień dobry, Po dość udanej IPce i American Wheat zabieram się za trzecią warkę z zacieraniem. Wybór padł na Oatmeal Stouta. Poniżej receptura, której zamierzam użyć: - Strzegom Pale Ale: 5 kg, - Płatki Owsiane: 0,5 kg, - Bestmalz Caramel Dark: 0,5 kg, - Bestmalz Chocolate: 0,5 kg, - Palony jęczmień: 0,5 kg, Zacieranie słodów jasnych + płatki owsiane - 60 min w 66st. C, słody ciemne i palony jęczmień na ostatnie 10 min. + mash-out. Chmielenie: chmiel Nugget 30-40 g - 60 min. Drożdże: US-05. Chciałbym uzyskać ok. 15-16 Blg przy ilości gotowego piwa 21-22 l. Surowce w podanych wyżej ilościach kupiłem w sklepie ze względu na minimalną masę zamawianego słodu - 0,5 kg, jednak zastanawiam się czy przy takiej ilości palonego jęczmienia piwo nie wyjdzie zbyt palone. Co o tym myślicie? Redukować jęczmień i ew. słód czekoladowy? Edited January 7, 2019 by Camel Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafał Pałka 14 Posted January 8, 2019 Za dużo tego czarnego. Wrzuciłem ci to w Beersmith. 0.5 kg w sumie czekoladowy i jęczmień palony od początku zacierania. Karmel tez bym zmniejszył do 200 300 g bo ulepek wyjdzie. Z wyliczeń wychodzi wtedy 22 l, 15 Blg przy 72% wydajnosci browaru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kaingorn 4 Posted January 8, 2019 Tak jak Kolega Rafal pisze, za dużo i wyjdą Ci pety. Co kto lubi z karmelem, ja wolę mniej jednak, celowałbym w 200 właśnie. Jak dasz mniej palonego to na pewno będzie szybciej gotowe do degustacji. Może zamiast 5kg pale ale to 4 pale ale i 1 monachijskiego? Będzie bardziej słodowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Camel 0 Posted January 8, 2019 Dzięki za podpowiedzi. Nie miałem jeszcze doświadczenia z warzeniem ciemnego piwa, ale jeśli chodzi o ten jęczmień palony i słód czekoladowy, to czy dodanie ich na samym początku zacierania nie spowoduje nadmiernej "spalenizny"? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 8, 2019 43 minutes ago, Camel said: Dzięki za podpowiedzi. Nie miałem jeszcze doświadczenia z warzeniem ciemnego piwa, ale jeśli chodzi o ten jęczmień palony i słód czekoladowy, to czy dodanie ich na samym początku zacierania nie spowoduje nadmiernej "spalenizny"? czekolada da radę, ale palony bym dodał na mashout, albo zrobił ekstrakt. Jak chcesz uniknąć paloności, stosuj słody barwione bez łuski. Carafa special itp. Mnie osobiście dużo bardziej podchodzą. Co do przepisu, tak bym to na oko widział: - Strzegom Pale Ale: 4 kg, -munich/wieden 1kg - Płatki Owsiane: 0,5 kg, - Bestmalz Caramel Dark: 0,2 kg, - Bestmalz Chocolate: 0,2 kg, Mashout - Palony jęczmień: 0,15 kg, (możesz drobniej ześrutować i zalać wcześniej goraca wodą) Chmiel bym dał na FWH, ale mi tak zawsze wygodniej poprostu. Reszta spoko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted February 5, 2019 Kombinuję z proporcjami wędzonego FESa. Co sądzicie o dodatku około 150g słodu biscuit? Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted February 6, 2019 13 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Kombinuję z proporcjami wędzonego FESa. Co sądzicie o dodatku około 150g słodu biscuit? Imho homeopatyczna dawka, biscuit jest bardzo wdzięcznym słodem ale trzeba go sypnąć konkretnie, 10-20% i powinien dać jakikolwiek efekt. Quote Share this post Link to post Share on other sites