Jump to content
Camel

Oatmeal Stout - prośba o porady

Recommended Posts

Dzień dobry,

Po dość udanej IPce i American Wheat zabieram się za trzecią warkę z zacieraniem. Wybór padł na Oatmeal Stouta.

Poniżej receptura, której zamierzam użyć:

 

- Strzegom Pale Ale:               5 kg,

- Płatki Owsiane:                     0,5 kg,

- Bestmalz Caramel Dark:     0,5 kg,

- Bestmalz Chocolate:           0,5 kg,

- Palony jęczmień:                  0,5 kg,

 

Zacieranie słodów jasnych + płatki owsiane - 60 min w 66st. C, słody ciemne i palony jęczmień na ostatnie 10 min. + mash-out.

Chmielenie: chmiel Nugget 30-40 g - 60 min.

Drożdże: US-05.

Chciałbym uzyskać ok. 15-16 Blg przy ilości gotowego piwa 21-22 l.

 

Surowce w podanych wyżej ilościach kupiłem w sklepie ze względu na minimalną masę zamawianego słodu - 0,5 kg, jednak zastanawiam się czy przy takiej ilości palonego jęczmienia piwo nie wyjdzie zbyt palone. Co o tym myślicie? Redukować jęczmień i ew. słód czekoladowy?

 

 

Edited by Camel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo tego czarnego. Wrzuciłem ci to w Beersmith. 0.5 kg w sumie czekoladowy i jęczmień palony od początku zacierania. Karmel tez bym zmniejszył do 200 300 g bo ulepek wyjdzie. Z wyliczeń wychodzi wtedy 22 l, 15 Blg przy 72% wydajnosci browaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak Kolega Rafal pisze, za dużo i wyjdą Ci pety. Co kto lubi z karmelem, ja wolę mniej jednak, celowałbym w 200 właśnie. Jak dasz mniej palonego to na pewno będzie szybciej gotowe do degustacji. Może zamiast 5kg pale ale to 4 pale ale i 1 monachijskiego? Będzie bardziej słodowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi. Nie miałem jeszcze doświadczenia z warzeniem ciemnego piwa, ale jeśli chodzi o ten jęczmień palony i słód czekoladowy, to czy dodanie ich na samym początku zacierania nie spowoduje nadmiernej "spalenizny"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, Camel said:

Dzięki za podpowiedzi. Nie miałem jeszcze doświadczenia z warzeniem ciemnego piwa, ale jeśli chodzi o ten jęczmień palony i słód czekoladowy, to czy dodanie ich na samym początku zacierania nie spowoduje nadmiernej "spalenizny"?

czekolada da radę, ale palony bym dodał na mashout, albo zrobił ekstrakt. Jak chcesz uniknąć paloności, stosuj słody barwione bez łuski. Carafa special itp. Mnie osobiście dużo bardziej podchodzą.

Co do przepisu, tak bym to na oko widział:

 

- Strzegom Pale Ale:               4 kg,

-munich/wieden                      1kg

- Płatki Owsiane:                     0,5 kg,

- Bestmalz Caramel Dark:     0,2 kg,

- Bestmalz Chocolate:           0,2 kg,

 

Mashout

- Palony jęczmień:                 0,15 kg, (możesz drobniej ześrutować i zalać wcześniej goraca wodą)

 

Chmiel bym dał na FWH, ale mi tak zawsze wygodniej poprostu.

 

Reszta spoko.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Kombinuję z proporcjami wędzonego FESa. Co sądzicie o dodatku około 150g słodu biscuit?

Imho homeopatyczna dawka, biscuit jest bardzo wdzięcznym słodem ale trzeba go sypnąć konkretnie, 10-20% i powinien dać jakikolwiek efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.