Jump to content
jessejames

Cukromierz pomiar BLG w trakcie burzliwej

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego piwa- ze względu na pewne  ograniczenia mieszkaniowe musiałem zaczać od piw fermentacji dolnej.

Po 9 dniach pobralem próbke celem sprawdzenia blg. Wrzucilem delikatnie ballingomierz , zakrecilem nim lekko i gdy przestal sie krecic pokazał 6blg. jednak po ok. minucie plywania w cieczy podniósł sie do 7blg a potem po kolejnym czasie do 8-9blg. mam pytanko z tego wynika taka zmiana? na ktorą wartość patrzeć bardziej 6 czy 9blg? Czyżby to CO2 po czasie podnosił cukromierz?

dziekuje z gory za pomoc

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie bąbelki CO2 się poprzyczepiały do miernika i zaczęły go wypychać do góry. W takiej sytuacji najlepiej pobrać próbkę z fermentora, odgazować i dopiero zmierzyć gęstość. Co do Twojego pomiaru, to zapewne pierwsze wskazanie było ok, późniejsze zafałszowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbka na której wykonujesz pomiar powina być odgazowana i mieć około 20C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, jessejames napisał:

Witam,

jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego piwa- ze względu na pewne  ograniczenia mieszkaniowe musiałem zaczać od piw fermentacji dolnej.

Po 9 dniach pobralem próbke celem sprawdzenia blg. Wrzucilem delikatnie ballingomierz , zakrecilem nim lekko i gdy przestal sie krecic pokazał 6blg. jednak po ok. minucie plywania w cieczy podniósł sie do 7blg a potem po kolejnym czasie do 8-9blg. mam pytanko z tego wynika taka zmiana? na ktorą wartość patrzeć bardziej 6 czy 9blg? Czyżby to CO2 po czasie podnosił cukromierz?

dziekuje z gory za pomoc

 

 

14 godzin temu, Henx napisał:

Co do pomiarów to polecam przez pierwsze 2,5 tygodnia nawet tam nie zaglądać. 

Jeśli chodzi o dolniaki,  to po zrobieniu zapomnieć na 4-5 tygodni. Później dolniaka można zlać na cichą, najlepiej do mniejszego wiadra (leroy merlin- 21 litrów) i zapomnieć na kolejne minimum 4-5 tygodni. Później zgodnie ze sztuką.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, Krzysztoń napisał:

 

Jeśli chodzi o dolniaki,  to po zrobieniu zapomnieć na 4-5 tygodni. Później dolniaka można zlać na cichą, najlepiej do mniejszego wiadra (leroy merlin- 21 litrów) i zapomnieć na kolejne minimum 4-5 tygodni. Później zgodnie ze sztuką.

 

Nie popadajmy w paranoje z tymi 5 tygodniami burzliwej :D Lager ma z reguly miedzy 12- 12,5 blg a wiec te 5 tygodni to juz nieco nad wyrost.

Lagerowanie swoja droga, im dluzej tym lepiej, ale te 6 tygodni mozna uznac za jak najbardziej okej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.