jessejames 0 Posted January 7, 2019 Witam, jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego piwa- ze względu na pewne ograniczenia mieszkaniowe musiałem zaczać od piw fermentacji dolnej. Po 9 dniach pobralem próbke celem sprawdzenia blg. Wrzucilem delikatnie ballingomierz , zakrecilem nim lekko i gdy przestal sie krecic pokazał 6blg. jednak po ok. minucie plywania w cieczy podniósł sie do 7blg a potem po kolejnym czasie do 8-9blg. mam pytanko z tego wynika taka zmiana? na ktorą wartość patrzeć bardziej 6 czy 9blg? Czyżby to CO2 po czasie podnosił cukromierz? dziekuje z gory za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
gregroc 14 1 Items Posted January 7, 2019 Prawdopodobnie bąbelki CO2 się poprzyczepiały do miernika i zaczęły go wypychać do góry. W takiej sytuacji najlepiej pobrać próbkę z fermentora, odgazować i dopiero zmierzyć gęstość. Co do Twojego pomiaru, to zapewne pierwsze wskazanie było ok, późniejsze zafałszowane. 1 jessejames reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted January 7, 2019 Co do pomiarów to polecam przez pierwsze 2,5 tygodnia nawet tam nie zaglądać. 1 jessejames reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jessejames 0 Posted January 7, 2019 dziekuje za pomoc! Quote Share this post Link to post Share on other sites
daniol88 10 Posted January 7, 2019 Próbka na której wykonujesz pomiar powina być odgazowana i mieć około 20C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztoń 16 Posted January 7, 2019 14 godzin temu, jessejames napisał: Witam, jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego piwa- ze względu na pewne ograniczenia mieszkaniowe musiałem zaczać od piw fermentacji dolnej. Po 9 dniach pobralem próbke celem sprawdzenia blg. Wrzucilem delikatnie ballingomierz , zakrecilem nim lekko i gdy przestal sie krecic pokazał 6blg. jednak po ok. minucie plywania w cieczy podniósł sie do 7blg a potem po kolejnym czasie do 8-9blg. mam pytanko z tego wynika taka zmiana? na ktorą wartość patrzeć bardziej 6 czy 9blg? Czyżby to CO2 po czasie podnosił cukromierz? dziekuje z gory za pomoc 14 godzin temu, Henx napisał: Co do pomiarów to polecam przez pierwsze 2,5 tygodnia nawet tam nie zaglądać. Jeśli chodzi o dolniaki, to po zrobieniu zapomnieć na 4-5 tygodni. Później dolniaka można zlać na cichą, najlepiej do mniejszego wiadra (leroy merlin- 21 litrów) i zapomnieć na kolejne minimum 4-5 tygodni. Później zgodnie ze sztuką. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted January 8, 2019 19 godzin temu, Krzysztoń napisał: Jeśli chodzi o dolniaki, to po zrobieniu zapomnieć na 4-5 tygodni. Później dolniaka można zlać na cichą, najlepiej do mniejszego wiadra (leroy merlin- 21 litrów) i zapomnieć na kolejne minimum 4-5 tygodni. Później zgodnie ze sztuką. Nie popadajmy w paranoje z tymi 5 tygodniami burzliwej Lager ma z reguly miedzy 12- 12,5 blg a wiec te 5 tygodni to juz nieco nad wyrost. Lagerowanie swoja droga, im dluzej tym lepiej, ale te 6 tygodni mozna uznac za jak najbardziej okej. Quote Share this post Link to post Share on other sites