Jump to content
Sign in to follow this  
PiotrST

Starter niemal bez zmian po 24 godzinach

Recommended Posts

Witajcie,

Mam pytanie dotyczące startera. Do tej pory wszystkie startery były bardziej mętne i pojawiała się na nich piana. Tym razem po 24h starter jest znacznie mniej mętny niż zwykle i nie pojawił się nawet ślad piany.

Dane startera:

120g suchego ekstraktu

1,2l wody

Temp początkowa 22C

Drożdże FM26 w ostatnim dniu przydatności wg naklejki na zakrętce.

Stoi na mieszadłem od 13:00 w sobotę (minęły 24h)

Temperatura otoczenia 20,5 C

 

Pytanie: czy stopień zmętnienia jest Ok? (Wg załączonego zdjęcia); czy zadać już do brzeczki? Czy jeszcze kręcić? IMG_6657.jpg

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz możliwość to podnieś temperaturę o 2C i za kilka godzin zacznie się zachowywać jak powinno.

Pozdrawiam

Rafał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kolejnych 5 godzinach nadal nic się nie dzieje. Temperatura zwiększona, zgodnie z sugestią...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem Ci, że zapach ładny, nawet "niestarterowy". Zaryzykowałem wczoraj wieczorem i wlałem ten starter do brzeczki. Miałem już gotową, schłodzoną. Przez noc nastąpiło ewidentne zmętnienie w fermentorze, na dnie widać drożdże, aktualnie jest trochę piany, temperatura wewnątrz zwiększyła się o 1 st. C i bulka. Fermentacja rusza.

Dzięki za wsparcie! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.