Jump to content
pawel4322

Styl piwa do czarnej porzeczki

Recommended Posts

Cześć,

chcę uwarzyć jakieś piwo z czarnymi porzeczkami, bardzo smakowało mi chociażby Bloody belfegor z Szałpiw i chciałbym zrobić coś podobnego. Nie mam aktualnie możliwości tworzenia swojej receptury, nie mogę też znaleźć żadnego zestawu surowców do belgian strong dark ale dlatego zastanawiam się jaki styl wybrać. Co belgijskiego może fajnie komponować się z czarnymi porzeczkami? Najbardziej zastanawiam się nad dubblem i triplem.

 
 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Polecam na początek zapoznać się z wpisem Pani Doroty: 

http://blog.homebrewing.pl/category/piwne-style/quadrupelbelgian-dark-strong-ale/

 

Mi osobiście porzeczka podchodzi w piwach kwaśnych. Piłem jakiś czas temu z Maryensztadt-u jakiegoś kwasa, całkiem niezłe. Do każdego belga też będzie spoko z tą porzeczką. 

Możesz zrobić belgian ale, zakwasić lekko kwasem mlekowym, żeby się nie pierdzielić z bakteriami na początek, dodać porzeczek i powinno być smacznie. Jak masz dobry dostęp do tych owoców to pokombinuj, piwo się nie zmarnuje :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

a dry stout? Nie piłem takowego ale gdybym nie miał pomysłu mógłbym pójść w tym kierunku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak z doświadczenia z winem, to czarna porzeczka potrafi przykryć wszystko, daj 10% do wiśniowego to fajnie podbije smak, daj 20% to nie będziesz czuć nic poza nią. Wydaje mi się, że największy problem to nie do czego a ile :) Sorki za dyrdymały, ale podziel się tu potem efektami, ile dałeś, do czego i co z tego wyszło, chętnie się czegoś dowiem jak to w piwie wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, drakon napisał:

a dry stout? Nie piłem takowego ale gdybym nie miał pomysłu mógłbym pójść w tym kierunku

 

Ja też bym poszedł w tą stronę, ale coś bardziej treściwego, np. Foreign Extra Stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie rzecz w tym że nie chcę robić nic kwaśnego :), dlatego zastanawiałem się nad dubblem i triplem. Co do stouta to osobiście średnio mi się pasuje połączenie go z kwaśną porzeczką. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.