eMMM 0 Posted January 4, 2019 (edited) Cześć! Na początku grudnia stwierdziłem, że to dobry moment na pierwszego pilsa. W piwnicy temperatura 11-13 stopni, więc akurat. 8 grudnia uwarzyłem 20 litrów pilsa i zadałem uwodnione wcześniej drożdże W-34/70. Na następny dzień ruszyła fermentacja, spokojnie bulkało aż do 30 grudnia, a więc 3 tygodnie. Wczoraj zajrzałem znów i dalej drożdże pływają po powierzchni (tak jak na zdjęciu), a BLG zmierzyłem i wyszło 4. BLG początkowe wynosiło 11. Czy tak długi czas fermentacji i małe odfermentowanie to coś czym powinienem się martwić? Zlewać już piwo na cichą mimo unoszących się drożdży czy czekać dalej? Edited January 4, 2019 by eMMM dodanie zdjęcia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kurt 6 Posted January 4, 2019 ten pomiar blg to po korekcie ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted January 4, 2019 Brakuje zdjecia. Blg po korekcie? Jak zacierales? Quote Share this post Link to post Share on other sites
eMMM 0 Posted January 4, 2019 Pomiar bez korekty, bo pobrałem próbkę zaniosłem do pokoju gdzie jest 20 stopni i wtedy zmierzyłem. Mam nadzieję, że to nie błąd Zacieranie: 20 min 62 stopni 40 min 72 stopni Mash out Edytowałem pierwszy post i powinno być już zdjęcie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
drakon 14 Posted January 4, 2019 Normalne. Zlałbym na lagerowanie, może podczas owego się delikatnie napowietrzy i jeszcze z 0,5-1bx spadnie. Jeśli nie to i tak butelki. A gęstwa gotowa na coś mocniejszego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted January 4, 2019 Jak najbardziej mierzenie w 20 stopniach jest poprawne. Chodzilo bardziej o to czy mierzyles refraktometrem bo jesli tak to wtedy trzeba przeliczyc koncowe blg za pomoca kalkulatora bo alkohol zaburza odczyt. Jesli mierzyles refraktometrem i nie obliczyles korekty a pokazal 4 blg to tez sie zgadza. 3 tygodnie burzliwej jest wystarczajace. Na zdjeciu wszystko wyglada dobrze. Zlej na przerwe diacytelowa tj. ok. 20 stopni na tydzien a nastepnie lagerowanie przynajmniej z 2-3 tygodnie na balkonie przy obecnych temperaturach, a nastepnie butelki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted January 4, 2019 (edited) Po pierwsze, 11-13 stopni temperatury otoczenia to przynajmniej ze 3 stopnie za dużo na fermentacje lagera. Po drugie, jedna paczka W-34/70 to a połowę za mało na fermentację lagera o takim balingu, z czego zapewne wynika niedofermentowanie (chyba, że dałeś dwie?). Po trzecie, generalnie fermentacja lagerów o takim ballingu w większości przypadków jest po 3 tygodniach skończona, ale spotykałem się z sytuacjami, gdzie trwała 4-5 tygodni, co jest tym bardziej prawdopodobne, jeśli zadałeś tylko jedną paczkę drożdży. Na Twoim miejscu przeniósłbym do cieplejszego miejsca a cichą już sobie odpuścił. Edited January 4, 2019 by Oskaliber Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted January 5, 2019 Jak najbardziej 11-13 stopni jest nieco za duzo jak na lagera, ale raczej nie jest przyczyna slabego odfermentowania bo drozdzaki mialy w tej temperaturze zdecydowanie raj Quote Share this post Link to post Share on other sites