Jump to content
eMMM

Pierwszy pils - długa burzliwa

Recommended Posts

Cześć!

Na początku grudnia stwierdziłem, że to dobry moment na pierwszego pilsa.
W piwnicy temperatura 11-13 stopni, więc akurat.
8 grudnia uwarzyłem 20 litrów pilsa i zadałem uwodnione wcześniej drożdże W-34/70.
Na następny dzień ruszyła fermentacja, spokojnie bulkało aż do 30 grudnia, a więc 3 tygodnie.
Wczoraj zajrzałem znów i dalej drożdże pływają po powierzchni (tak jak na zdjęciu), a BLG zmierzyłem i wyszło 4.

BLG początkowe wynosiło 11.
 

Czy tak długi czas fermentacji  i małe odfermentowanie to coś czym powinienem się martwić?
Zlewać już piwo na cichą mimo unoszących się drożdży czy czekać dalej?
 

IMG_20181230_182141.jpg

Edited by eMMM
dodanie zdjęcia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomiar bez korekty, bo pobrałem próbkę zaniosłem do pokoju gdzie jest 20 stopni i wtedy zmierzyłem. Mam nadzieję, że to nie błąd :)

 

Zacieranie: 
20 min 62 stopni

40 min 72 stopni

Mash out

 

Edytowałem pierwszy post i powinno być już zdjęcie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalne. Zlałbym na lagerowanie, może podczas owego się delikatnie napowietrzy i jeszcze z 0,5-1bx spadnie. Jeśli nie to i tak butelki. A gęstwa gotowa na coś mocniejszego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak najbardziej mierzenie w 20 stopniach jest poprawne.

Chodzilo bardziej o to czy mierzyles refraktometrem bo jesli tak to wtedy trzeba przeliczyc koncowe blg za pomoca kalkulatora bo alkohol zaburza odczyt.

Jesli mierzyles refraktometrem i nie obliczyles korekty a pokazal 4 blg to tez sie zgadza.

3 tygodnie burzliwej jest wystarczajace.

Na zdjeciu wszystko wyglada dobrze.

Zlej na przerwe diacytelowa tj. ok. 20 stopni na  tydzien a nastepnie lagerowanie przynajmniej z 2-3 tygodnie na balkonie przy obecnych temperaturach, a nastepnie  butelki ;)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze, 11-13 stopni temperatury otoczenia to przynajmniej ze 3 stopnie za dużo na fermentacje lagera. 

 

Po drugie, jedna paczka W-34/70 to a połowę za mało na fermentację lagera o takim balingu, z czego zapewne wynika niedofermentowanie (chyba, że dałeś dwie?).

 

Po trzecie, generalnie fermentacja lagerów o takim ballingu w większości przypadków jest po 3 tygodniach skończona, ale spotykałem się z sytuacjami, gdzie trwała 4-5 tygodni, co jest tym bardziej prawdopodobne, jeśli zadałeś tylko jedną paczkę drożdży. 

 

Na Twoim miejscu przeniósłbym do cieplejszego miejsca a cichą już sobie odpuścił. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak najbardziej 11-13 stopni jest nieco za duzo jak na lagera, ale raczej nie jest przyczyna slabego odfermentowania bo drozdzaki mialy w tej temperaturze zdecydowanie raj :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...