Skocz do zawartości
eMMM

Pierwszy pils - długa burzliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Na początku grudnia stwierdziłem, że to dobry moment na pierwszego pilsa.
W piwnicy temperatura 11-13 stopni, więc akurat.
8 grudnia uwarzyłem 20 litrów pilsa i zadałem uwodnione wcześniej drożdże W-34/70.
Na następny dzień ruszyła fermentacja, spokojnie bulkało aż do 30 grudnia, a więc 3 tygodnie.
Wczoraj zajrzałem znów i dalej drożdże pływają po powierzchni (tak jak na zdjęciu), a BLG zmierzyłem i wyszło 4.

BLG początkowe wynosiło 11.
 

Czy tak długi czas fermentacji  i małe odfermentowanie to coś czym powinienem się martwić?
Zlewać już piwo na cichą mimo unoszących się drożdży czy czekać dalej?
 

IMG_20181230_182141.jpg

Edytowane przez eMMM
dodanie zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ten pomiar blg to po korekcie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brakuje zdjecia.

Blg po korekcie? Jak zacierales?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomiar bez korekty, bo pobrałem próbkę zaniosłem do pokoju gdzie jest 20 stopni i wtedy zmierzyłem. Mam nadzieję, że to nie błąd :)

 

Zacieranie: 
20 min 62 stopni

40 min 72 stopni

Mash out

 

Edytowałem pierwszy post i powinno być już zdjęcie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Normalne. Zlałbym na lagerowanie, może podczas owego się delikatnie napowietrzy i jeszcze z 0,5-1bx spadnie. Jeśli nie to i tak butelki. A gęstwa gotowa na coś mocniejszego :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej mierzenie w 20 stopniach jest poprawne.

Chodzilo bardziej o to czy mierzyles refraktometrem bo jesli tak to wtedy trzeba przeliczyc koncowe blg za pomoca kalkulatora bo alkohol zaburza odczyt.

Jesli mierzyles refraktometrem i nie obliczyles korekty a pokazal 4 blg to tez sie zgadza.

3 tygodnie burzliwej jest wystarczajace.

Na zdjeciu wszystko wyglada dobrze.

Zlej na przerwe diacytelowa tj. ok. 20 stopni na  tydzien a nastepnie lagerowanie przynajmniej z 2-3 tygodnie na balkonie przy obecnych temperaturach, a nastepnie  butelki ;)

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, 11-13 stopni temperatury otoczenia to przynajmniej ze 3 stopnie za dużo na fermentacje lagera. 

 

Po drugie, jedna paczka W-34/70 to a połowę za mało na fermentację lagera o takim balingu, z czego zapewne wynika niedofermentowanie (chyba, że dałeś dwie?).

 

Po trzecie, generalnie fermentacja lagerów o takim ballingu w większości przypadków jest po 3 tygodniach skończona, ale spotykałem się z sytuacjami, gdzie trwała 4-5 tygodni, co jest tym bardziej prawdopodobne, jeśli zadałeś tylko jedną paczkę drożdży. 

 

Na Twoim miejscu przeniósłbym do cieplejszego miejsca a cichą już sobie odpuścił. 

Edytowane przez Oskaliber

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej 11-13 stopni jest nieco za duzo jak na lagera, ale raczej nie jest przyczyna slabego odfermentowania bo drozdzaki mialy w tej temperaturze zdecydowanie raj :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...