Skocz do zawartości
rejdis

Piwko Pszeniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich 

 

Chciałbym uwarzyć swoje pierwsze piwko pszeniczne i moje pytanko czy takowa recepturka była by dobra ?

 

Warka ok. 12,5l

Słody:

Pszeniczny - 1,5 kg

Pilzneński  - 1 kg

Pszeniczny Karmelowy - 300g

Owsiany - 100g (opcjonalnie :p)

Chmiele:

Chmiel Tradition (PL) ok 10g

Drożdże:

Gozdawa Fruit Blanche G1

Zacieranie

1.      Ustalić temperaturę na poziomie 68oC i dodać słody.

2.      Zacierać 100 minut w temperaturze 65-66oC.

3.      Podnieść temperaturę do 72oC i utrzymywać przez 20 minut.

Chmielenie

Po zawrzeniu brzeczki dodać cały chmiel.

Warzyć ok 60 min.

 

Z góry dziękuję za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słód karmelowy bym wywalił i kupił jakieś sensowniejsze drożdże. Chmielu chyba też trochę za mało, choć nie wiem ile to ma % alfa-kwasów. Reszta może być. Najważniejsza i tak jest fermentacja, której w tej recepturze nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za zainteresowanie tematem :)

 

Co do chmielu Zawartość alf-kwasów 5,5%. 

W takim razie ile tego chmielu dodać i jakie drożdże były by lepsze ?

a fermentacja ok 22ook tygodnia burzliwej i ok dwa tygodnie cichej 

 

Edytowane przez rejdis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

np. fermentum mobile- gwoździe i banany ew. suche wb-06 od fermentis. I bez przelewania na fermentacje cichą. W pszenicznym mętność jest pożądana.  I raczej fermentował bym nieco chłodniej. ~19 C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja  w 17°C i burzliwej nie tydzień, tylko do jej skończenia. Fermentacja cicha niepotrzebna...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wklep sobie w jakiś kalkulator i zobacz ile trzeba, żeby wyszło z 15 IBU. 

 

Jeśli jesteś początkujący i nie chcesz jeszcze wchodzić w płynne drożdże, to kup Mauribrew Weiss. Lepszych sucharów do piw pszenicznych nie znajdziesz. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz mieć aromaty weizenowe,  to wskazana będzie przerwa w 44C. Mauribrew Weiss z kangurkiem jako drożdże są z suchych najlepsze. Możesz też popytać czy ktoś ma jakąś fajną gęstwe.   

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po co chcesz aż 2h zacierać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, Oskaliber napisał:

Jeśli jesteś początkujący i nie chcesz jeszcze wchodzić w płynne drożdże, to kup Mauribrew Weiss. Lepszych sucharów do piw pszenicznych nie znajdziesz. 

Testowałem w dość krótkim czasie jedne i drugie i WB06 dały dużo ciekawszy profil

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, majlosz napisał:

Testowałem w dość krótkim czasie jedne i drugie i WB06 dały dużo ciekawszy profil

Kwestia też oczywiście poprowadzenia fermentacji. 

 

Mauribrew na pewno dają bardziej stylowy profil. Co jest ciekawsze to już kwestia subiektywna. Jak ktoś lubi mocno goździkowe weizeny to WB-06 się nadadzą. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Oskaliber napisał:

Kwestia też oczywiście poprowadzenia fermentacji. 

 

Mauribrew na pewno dają bardziej stylowy profil. Co jest ciekawsze to już kwestia subiektywna. Jak ktoś lubi mocno goździkowe weizeny to WB-06 się nadadzą.  

Zdecydowanie tak, jednakże obydwa piwa były fermentowane jednakowo, Mauribrew dał delikatniejszy profil i z czasem piwo się sklarowało a WB 06 dało mi zdecydowany bananowy profil, piwa były fermentowane przy temp. otoczenia 20 stopni, podobny zasyp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@rejdis - bez urazy - zajrzyj do Piaskownicy, lub na piwo wiki, tam znajdziesz wszystko na temat pszeniczniaka. Lacznie z tym jak zacierac, bo na lenia weizena to bym nie robil... Oraz wszystko na temat temperatury fermentacji, na co uwage zwrocil @Oskaliber, chmielenia itd. W dziale "Receptury autorskie" wolalbym (jako stosunkowo swiezy PD) znajdowac wpisy osob dzielacych sie swoimi przepisami, radami i patentami, a nie pytania o podstawy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, sredstvom napisał:

W dziale "Receptury autorskie" wolalbym (jako stosunkowo swiezy PD) znajdowac wpisy osob dzielacych sie swoimi przepisami, radami i patentami, a nie pytania o podstawy...

Tak jest!

Mam zatem pytanie do modów i adminów - czy jest możliwe wyczyszczenie tego podforum z wielu wątków podobnych do tego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...