rejdis 0 Posted January 2, 2019 Witam wszystkich Chciałbym uwarzyć swoje pierwsze piwko pszeniczne i moje pytanko czy takowa recepturka była by dobra ? Warka ok. 12,5l Słody: Pszeniczny - 1,5 kg Pilzneński - 1 kg Pszeniczny Karmelowy - 300g Owsiany - 100g (opcjonalnie :p) Chmiele: Chmiel Tradition (PL) ok 10g Drożdże: Gozdawa Fruit Blanche G1 Zacieranie 1. Ustalić temperaturę na poziomie 68oC i dodać słody. 2. Zacierać 100 minut w temperaturze 65-66oC. 3. Podnieść temperaturę do 72oC i utrzymywać przez 20 minut. Chmielenie Po zawrzeniu brzeczki dodać cały chmiel. Warzyć ok 60 min. Z góry dziękuję za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted January 2, 2019 Słód karmelowy bym wywalił i kupił jakieś sensowniejsze drożdże. Chmielu chyba też trochę za mało, choć nie wiem ile to ma % alfa-kwasów. Reszta może być. Najważniejsza i tak jest fermentacja, której w tej recepturze nie ma. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rejdis 0 Posted January 2, 2019 (edited) Dzięki za zainteresowanie tematem Co do chmielu Zawartość alf-kwasów 5,5%. W takim razie ile tego chmielu dodać i jakie drożdże były by lepsze ? a fermentacja ok 22oC ok tygodnia burzliwej i ok dwa tygodnie cichej Edited January 2, 2019 by rejdis Quote Share this post Link to post Share on other sites
drakon 14 Posted January 2, 2019 np. fermentum mobile- gwoździe i banany ew. suche wb-06 od fermentis. I bez przelewania na fermentacje cichą. W pszenicznym mętność jest pożądana. I raczej fermentował bym nieco chłodniej. ~19 C Quote Share this post Link to post Share on other sites
rkkr 50 1 Items Posted January 2, 2019 Fermentacja w 17°C i burzliwej nie tydzień, tylko do jej skończenia. Fermentacja cicha niepotrzebna... Quote Share this post Link to post Share on other sites
rejdis 0 Posted January 2, 2019 Ok cenne wskazówki a ile tego chmielu ok 20g wystarczy czy raczej mniej ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted January 2, 2019 Wklep sobie w jakiś kalkulator i zobacz ile trzeba, żeby wyszło z 15 IBU. Jeśli jesteś początkujący i nie chcesz jeszcze wchodzić w płynne drożdże, to kup Mauribrew Weiss. Lepszych sucharów do piw pszenicznych nie znajdziesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jankasper 76 Posted January 2, 2019 Jak chcesz mieć aromaty weizenowe, to wskazana będzie przerwa w 44C. Mauribrew Weiss z kangurkiem jako drożdże są z suchych najlepsze. Możesz też popytać czy ktoś ma jakąś fajną gęstwe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DonBeer 52 Posted January 3, 2019 po co chcesz aż 2h zacierać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted January 3, 2019 10 godzin temu, Oskaliber napisał: Jeśli jesteś początkujący i nie chcesz jeszcze wchodzić w płynne drożdże, to kup Mauribrew Weiss. Lepszych sucharów do piw pszenicznych nie znajdziesz. Testowałem w dość krótkim czasie jedne i drugie i WB06 dały dużo ciekawszy profil Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted January 3, 2019 Godzinę temu, majlosz napisał: Testowałem w dość krótkim czasie jedne i drugie i WB06 dały dużo ciekawszy profil Kwestia też oczywiście poprowadzenia fermentacji. Mauribrew na pewno dają bardziej stylowy profil. Co jest ciekawsze to już kwestia subiektywna. Jak ktoś lubi mocno goździkowe weizeny to WB-06 się nadadzą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
majlosz 31 Posted January 3, 2019 2 minuty temu, Oskaliber napisał: Kwestia też oczywiście poprowadzenia fermentacji. Mauribrew na pewno dają bardziej stylowy profil. Co jest ciekawsze to już kwestia subiektywna. Jak ktoś lubi mocno goździkowe weizeny to WB-06 się nadadzą. Zdecydowanie tak, jednakże obydwa piwa były fermentowane jednakowo, Mauribrew dał delikatniejszy profil i z czasem piwo się sklarowało a WB 06 dało mi zdecydowany bananowy profil, piwa były fermentowane przy temp. otoczenia 20 stopni, podobny zasyp. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted January 3, 2019 @rejdis - bez urazy - zajrzyj do Piaskownicy, lub na piwo wiki, tam znajdziesz wszystko na temat pszeniczniaka. Lacznie z tym jak zacierac, bo na lenia weizena to bym nie robil... Oraz wszystko na temat temperatury fermentacji, na co uwage zwrocil @Oskaliber, chmielenia itd. W dziale "Receptury autorskie" wolalbym (jako stosunkowo swiezy PD) znajdowac wpisy osob dzielacych sie swoimi przepisami, radami i patentami, a nie pytania o podstawy... 1 zasada reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 518 2 Items Posted January 3, 2019 23 minuty temu, sredstvom napisał: W dziale "Receptury autorskie" wolalbym (jako stosunkowo swiezy PD) znajdowac wpisy osob dzielacych sie swoimi przepisami, radami i patentami, a nie pytania o podstawy... Tak jest! Mam zatem pytanie do modów i adminów - czy jest możliwe wyczyszczenie tego podforum z wielu wątków podobnych do tego? Quote Share this post Link to post Share on other sites