Jump to content
Sign in to follow this  
rejdis

Piwko Pszeniczne

Recommended Posts

Witam wszystkich 

 

Chciałbym uwarzyć swoje pierwsze piwko pszeniczne i moje pytanko czy takowa recepturka była by dobra ?

 

Warka ok. 12,5l

Słody:

Pszeniczny - 1,5 kg

Pilzneński  - 1 kg

Pszeniczny Karmelowy - 300g

Owsiany - 100g (opcjonalnie :p)

Chmiele:

Chmiel Tradition (PL) ok 10g

Drożdże:

Gozdawa Fruit Blanche G1

Zacieranie

1.      Ustalić temperaturę na poziomie 68oC i dodać słody.

2.      Zacierać 100 minut w temperaturze 65-66oC.

3.      Podnieść temperaturę do 72oC i utrzymywać przez 20 minut.

Chmielenie

Po zawrzeniu brzeczki dodać cały chmiel.

Warzyć ok 60 min.

 

Z góry dziękuję za pomoc 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód karmelowy bym wywalił i kupił jakieś sensowniejsze drożdże. Chmielu chyba też trochę za mało, choć nie wiem ile to ma % alfa-kwasów. Reszta może być. Najważniejsza i tak jest fermentacja, której w tej recepturze nie ma. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za zainteresowanie tematem :)

 

Co do chmielu Zawartość alf-kwasów 5,5%. 

W takim razie ile tego chmielu dodać i jakie drożdże były by lepsze ?

a fermentacja ok 22ook tygodnia burzliwej i ok dwa tygodnie cichej 

 

Edited by rejdis

Share this post


Link to post
Share on other sites

np. fermentum mobile- gwoździe i banany ew. suche wb-06 od fermentis. I bez przelewania na fermentacje cichą. W pszenicznym mętność jest pożądana.  I raczej fermentował bym nieco chłodniej. ~19 C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wklep sobie w jakiś kalkulator i zobacz ile trzeba, żeby wyszło z 15 IBU. 

 

Jeśli jesteś początkujący i nie chcesz jeszcze wchodzić w płynne drożdże, to kup Mauribrew Weiss. Lepszych sucharów do piw pszenicznych nie znajdziesz. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz mieć aromaty weizenowe,  to wskazana będzie przerwa w 44C. Mauribrew Weiss z kangurkiem jako drożdże są z suchych najlepsze. Możesz też popytać czy ktoś ma jakąś fajną gęstwe.   

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Oskaliber napisał:

Jeśli jesteś początkujący i nie chcesz jeszcze wchodzić w płynne drożdże, to kup Mauribrew Weiss. Lepszych sucharów do piw pszenicznych nie znajdziesz. 

Testowałem w dość krótkim czasie jedne i drugie i WB06 dały dużo ciekawszy profil

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, majlosz napisał:

Testowałem w dość krótkim czasie jedne i drugie i WB06 dały dużo ciekawszy profil

Kwestia też oczywiście poprowadzenia fermentacji. 

 

Mauribrew na pewno dają bardziej stylowy profil. Co jest ciekawsze to już kwestia subiektywna. Jak ktoś lubi mocno goździkowe weizeny to WB-06 się nadadzą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Oskaliber napisał:

Kwestia też oczywiście poprowadzenia fermentacji. 

 

Mauribrew na pewno dają bardziej stylowy profil. Co jest ciekawsze to już kwestia subiektywna. Jak ktoś lubi mocno goździkowe weizeny to WB-06 się nadadzą.  

Zdecydowanie tak, jednakże obydwa piwa były fermentowane jednakowo, Mauribrew dał delikatniejszy profil i z czasem piwo się sklarowało a WB 06 dało mi zdecydowany bananowy profil, piwa były fermentowane przy temp. otoczenia 20 stopni, podobny zasyp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@rejdis - bez urazy - zajrzyj do Piaskownicy, lub na piwo wiki, tam znajdziesz wszystko na temat pszeniczniaka. Lacznie z tym jak zacierac, bo na lenia weizena to bym nie robil... Oraz wszystko na temat temperatury fermentacji, na co uwage zwrocil @Oskaliber, chmielenia itd. W dziale "Receptury autorskie" wolalbym (jako stosunkowo swiezy PD) znajdowac wpisy osob dzielacych sie swoimi przepisami, radami i patentami, a nie pytania o podstawy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, sredstvom napisał:

W dziale "Receptury autorskie" wolalbym (jako stosunkowo swiezy PD) znajdowac wpisy osob dzielacych sie swoimi przepisami, radami i patentami, a nie pytania o podstawy...

Tak jest!

Mam zatem pytanie do modów i adminów - czy jest możliwe wyczyszczenie tego podforum z wielu wątków podobnych do tego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...