Igorrodz 27 Posted January 1, 2019 Hej Moja ukochana nie bardzo lubi piwo, wybiera słodkie wino. Czy da się uwarzyć takie piwo, aby było w smaku i aromacie podobne do wina? Macie jakieś swoje doświadczenia w tym zakresie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted January 1, 2019 Zamiast słodu winogrona, będzie dobrze. 2 Lasek and Kaniutek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted January 2, 2019 Tak jak radzi Jancewicz zrób wino , albo możesz pokombinować z chmielami ,które dadzą smak , aromat winogron . Najbardziej chyba odpowiednie by był chmiel NL Nelson Sauvin. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted January 2, 2019 Drożdże winiarskie, najlepiej do burgunda albo tokaju. Teraz uwarzyliśmy Korsarskie na tokajskich w niższej temperaturze i dłuższa fermentacja bez cichej, jak tokaj, a do tego dochodzi gaz i orzeźwienie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kaingorn 4 Posted January 2, 2019 A próbowała barley wine albo red flanders ale? Właśnie flanders mojej Żonie podchodzi jak wino Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 2, 2019 34 minuty temu, kaingorn napisał: A próbowała barley wine albo red flanders ale? Właśnie flanders mojej Żonie podchodzi jak wino Tak tylko flanders jest wytrawny wiec nie wiem czy to rozwiazanie. Barley wine albo jakis quadrupel to moze byc jakas metoda. Wiesz najprosciej kup sok i dolewaj do piwa przed podaniem partnerce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kaingorn 4 Posted January 2, 2019 1 minutę temu, Lasek napisał: Wiesz najprosciej kup sok i dolewaj do piwa przed podaniem partnerce. Apropo kiedyś znajomy siedzial w barze: Przekąski zakąski u Romana. Weszły 2 kobietki, podeszły zamówiły piwo, po chwili jedna rzuciła Pytanie Klienta : Czy można kupić piwo z sokiem Pan Roman : A skąd ja Ci ku#@a wezmę sok? Myślę, że jak ktoś totalnie nie lubi piwa to nie ma co zmuszać, niech pije sobie spokojnie winko albo słodkie drinki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 2, 2019 11 minut temu, kaingorn napisał: Myślę, że jak ktoś totalnie nie lubi piwa to nie ma co zmuszać, niech pije sobie spokojnie winko albo słodkie drinki. No to fakt, ja juz sie pogodzilem z tym ze moja zona piwa nie pije i nie ma sensu probowac dla niej warzyc. Zastanawiam sie nad winem z kartonikow, ale caly czas sie troche boje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 319 Posted January 2, 2019 10 minut temu, kaingorn napisał: Pan Roman : A skąd ja Ci ku#@a wezmę sok? Biedak nie miał kraftów ... 15 minut temu, Lasek napisał: Tak tylko flanders jest wytrawny wiec nie wiem czy to rozwiazanie. Czy ja wiem, ja zawsze mam odczucie słodkości, oczywiście jak nie jest zoctowany przesadnie , problem jest czasu,bo jak zrobi już tego flandra,to czy mość wytrzyma próbę czasu No i to jest jedyna droga na piwo o smaku wina, bo laik nie będzie wiedział kompletnie co pije, na pewno nie będzie tego identyfikował z piwem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr503 4 Posted January 2, 2019 35 minut temu, Lasek napisał: Zastanawiam sie nad winem z kartonikow, ale caly czas sie troche boje. Nie ma czego się bać, no chyba, że tych kartoników . Lepiej zrobić wino z owoców, będzie zdrowsze i tańsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Glowa 40 Posted January 2, 2019 Mam 3 pomysły 1. Barleywine, ale nic więcej nie podpowiem, bo nie warzyłem 2. Nelson Sauvign - z doświadczenia aromat przypomina bardzo białe wino, winogrona, agrest 3. Piwo z dodatkiem winogron, Grape Ale, przykład: piga z pinty, a tu krótka recenzja. Kosztowałem próbkę, całkiem dobre i przypomina wino, chociaż na winie się nie znam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fotohobby 54 Posted January 2, 2019 Kiedyś uwarzyłem piwo (Apa), które z biegiem czasu zaczeło zmieniać profil smakowy w kierunku Prosecco. Czyli białego, gazowanego wina - z tym, ze wytrawnego. Teraz wiem, że była to infekcja, ale efekt był przedni. Szkoda, ze nie wiem, jak to powtórzyć Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 3, 2019 16 godzin temu, fotohobby napisał: Kiedyś uwarzyłem piwo (Apa), które z biegiem czasu zaczeło zmieniać profil smakowy w kierunku Prosecco. Czyli białego, gazowanego wina - z tym, ze wytrawnego. Teraz wiem, że była to infekcja, ale efekt był przedni. Szkoda, ze nie wiem, jak to powtórzyć pewnie jakies ciekawe bretty ci wlazly 21 godzin temu, Piotr503 napisał: Nie ma czego się bać, no chyba, że tych kartoników . Lepiej zrobić wino z owoców, będzie zdrowsze i tańsze. Wiesz mialem na mysli takie kartoniki z koncentratem moszczu z winogron. Mam wrazenie ze celuloza jest kiepskofermentowalna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr503 4 Posted January 3, 2019 49 minut temu, Lasek napisał: Wiesz mialem na mysli takie kartoniki z koncentratem moszczu z winogron. Wiem o jakie kartoniki Tobie chodzi, ale uważam, że lepiej samemu wycisnąć sok z owoców. Owoce łatwiej zdobyć niż koncentrat. Jeśli chodzi o wino z winogron to sprawa jest zupełnie prosta: wyciskasz sok i dodajesz drożdże. Winogrona mają wszystko co drożdże potrzebują i to w odpowiednich ilościach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lasek 55 Posted January 3, 2019 (edited) 35 minut temu, Piotr503 napisał: Wiem o jakie kartoniki Tobie chodzi, ale uważam, że lepiej samemu wycisnąć sok z owoców. Owoce łatwiej zdobyć niż koncentrat. Jeśli chodzi o wino z winogron to sprawa jest zupełnie prosta: wyciskasz sok i dodajesz drożdże. Winogrona mają wszystko co drożdże potrzebują i to w odpowiednich ilościach. Wiesz wszystko zalezy od perspektywy Dla mnie koncentrat z bialych winogron jest latwo dostepny w sklepie piwowarskim, kosztuje duzo mniej niz winogrona na 20 litrow wina, ktore przyjechaly cholera wie skad. Wiesz Norwegia to nie Wlochy ani nawet Dolina Renu. Zastanawiam sie tylko nad fermentacja, ale nie wykluczone ze sprobuje zrobic chardonnay i zobacze co wyjdzie. Jak bedzie dramat to poddam to termoulepszeniu u kolegi i tyle. Edited January 3, 2019 by Lasek literowka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr503 4 Posted January 3, 2019 Godzinę temu, Lasek napisał: Wiesz wszystko zalezy od perspektywy Ja mam dwie działki ogrodowe i je uprawiam: owoce, warzywa ale też chmiel. Przerabianie owoców na soki i wino to raczej dla mnie konieczność, inaczej większość by się zmarnowała. Wino na pewno wyjdzie i będzie dobre. Jeśli nie to je zostaw niech sobie poleży tak z 3 lata. Wracając do tematu, ponieważ pytanie jest bardzo ważne, wręcz zahacza o aspekty filozoficzne to znaczy niech żona też coś ma z naszego hobby, chociażby z tego powodu, że je toleruje. Moja żona lubi piwo z sokiem, DUŻO soku. Wiem, wiem wielu się pewnie oburzy, że tak się nie robi, nie wypada … mam na to wy... Lubisz piwo sokiem, proszę bardzo i nikomu nic do tego. Kiedyś kumpel wymyślił sobie, że wypije piwo z dżemem, jak wymyślił tak zrobił (już wcześniej kilka piw wypił ) on miał zupę w piwie, a my polewkę z niego, ale kto bogatemu zabroni. Robię jasne Ale ok 12blg i max 30 IBU, sam lubię takie piwo więc to nie jest problem. Gdy, żona zechcę napić się piwa dolewam soku z malin (który też sam robię) i sprawa załatwiona. Wcześniej kombinowałem z dodawaniem soku na cichą, ale dla mojej żony było to za mało słodkie ;( , nawet ksylitol nie pomagał, a dla mnie to było piwo niepijalne. Teraz mam piwo dla siebie, dla znajomych i po dolaniu soku dla żony. Można jeszcze zrobić piwo z miodu (z miodu a nie z miodem). Quote Share this post Link to post Share on other sites
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO 52 Posted January 4, 2019 robienie piwa o smaku wina to trochę jak robienie burgerów z soi i trocin. jasne, można, nikt nie zabroni, pewnie nawet będzie się to dało zjeść (wypić), ale po co robić coś na okrętkę, co z definicji nie zbliży się do poziomu oryginału? pomysł z domowym winem jak najbardziej na plus (nie mówię oczywiście o ulepach z ryżu i cukru czy co tam teraz się pędzi) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted January 21, 2019 (edited) Hmm. Brut IPA + Nelson Sauvin? Do tego zestawu drożdże szampańskie Edited January 21, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Share this post Link to post Share on other sites