Jump to content
daniello256

macerowanie śliwek i wanilii

Recommended Posts

chciałbym do moich porterków dodać na cichą śliwki macerowane w rumie i wanilię i tutaj moje pytanie :) jakie dajecie proporcję? na warkę 20l? myślałem o 100-200 ml rumu i 100-150g śliwek. A co do wanili(w lasce)? też chyba macerować w rumie? ;) jeśli chodzi o czas myślałem o 3-5 dni przed rozlewem, nie za krótko?

 

no i jak długo trzymaćje w rumie? tydzien?dwa? czy wiecej?

Edited by daniello256

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem tylko jeden eksperyment ze śliwkami w imperialnym porterze bałtyckim. (TU wersja 3) ), więc doświadczenia niewielkie. Moim zdaniem: jeśli maceracja w rumie ma na celu dezynfekcję to uważam, że jest to zbędne, bo dajesz te dodatki do mocnego piwa w którym już jest sporo alkoholu jednak. Ja dałem 100g śliwek suszonych prosto z paczki na 5l (podzieliłem 20l warkę na 4 różne wersje) Śliwka wyszła dominująca mocno, co było dla mnie ok. W podlinkowanych zapiskach jest recka. Po zlaniu na cichą i dodaniu dodatków trzymałem to przez ok miesiąc. Pamiętaj, że śliwki mają cukier i muszą mieć czas na przefermentowanie, więc 3-5 dni to raczej za mało. U mnie wyszło to tak, że do 3 wersji dawałem płatki dębowe a do 1 wersji śliwki i płatki. I tylko wersja ze śliwkami mi się nagazowała, a surowiec do refermentacji dawałem oczywiście do każdej. Więc wnioskuję, że nawet przez ten miesiąc mogła się nie skończyć całkowicie fermentacja śliwek. No chyba, że był inny powód tego, że tylko ta wersja się nagazowała. Robienie 4 wersji po 5l jest trochę kłopotliwe, ale jeśli masz rum, śliwki i wanilię to na Twoim miejscu chyba zrobiłbym dwie wersje po 10l. Np tu masz 10l wiaderka.

I jedna ważna rada, takie piwa na prawdę potrzebują kilka miesięcy leżakowania w butelkach. Robiłem kilka mocnych ciemnych piw (od 16blg w górę) zawsze na początku trochę spijałem, sprawdzałem jak się układa, jak się nagazowuje, trochę rozdawałem, a po kilku miesiącach jak piwo się na prawdę ułożyło to miałem go już niewiele i był żal ☺️

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, darinho napisał:

Moim zdaniem: jeśli maceracja w rumie ma na celu dezynfekcję to uważam, że jest to zbędne, bo dajesz te dodatki do mocnego piwa w którym już jest sporo alkoholu jednak.

dezynfekcję też - nie jestem pewien czy alko na poziomi ~9%wystarczy...

dodatkowo liczę też na posmaki z rumu ;) 

14 godzin temu, darinho napisał:

Ja dałem 100g śliwek suszonych prosto z paczki na 5l (podzieliłem 20l warkę na 4 różne wersje)

ja planuje teraz ok 250 wędzonych + ok 200 suszonych na dwie wareczki łącznie 20 l (dwa różne piwka po 10l)

14 godzin temu, darinho napisał:

Robienie 4 wersji po 5l jest trochę kłopotliwe, ale jeśli masz rum, śliwki i wanilię to na Twoim miejscu chyba zrobiłbym dwie wersje po 10l. Np tu masz 10l wiaderka.

fajne wiaderka są w OBI :D po 5pln ;) oczywiście dopuszcone do spożywki (ale niestety nie przeźroczyste). 

 

14 godzin temu, darinho napisał:

I jedna ważna rada, takie piwa na prawdę potrzebują kilka miesięcy leżakowania w butelkach.

i to jest ich mega minus :P jestem strasznie niecierpliwy i w gorącej wodzie kąpany 🤣 ale jakoś damy radę - dlatego robię od razu kilka słabiaków :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.