Jump to content
mdadela

Ochrona brzeczki podczas chłodzenia

Recommended Posts

Cześć,

warzyłem dziś IPA 15BLG 64IBU i zdarzył mi się mały wypadek. Otóż podczas chłodzenia brzeczki chłodnicą zanurzeniową przy okolicy 30 stopni wpadła mi do brzeczki muszka owocówka.

Od razu wyłowiłem ją łyżeczką zdezynfekowaną nad płomieniem, natomiast w związku z tym wydarzeniem mam obawy o dalsze losy piwa.

Czy mieliście podobne przypadki i piwo przetrwało? Mam cichą nadzieję, że będzie ok, bo trochę szkoda pół dnia pracy, którą w nie włożyłem 🙂

 

Natomiast ciekawy jestem czy macie jakieś patenty ochrony brzeczki podczas chłodzenia? Na mojej chłodnicy zanurzeniowej schodzę ze 100 do 17 stopni w około 45-50 minut. Przez ten czas wiele się może wydarzyć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem przynajmniej 2 takie przypadki raz z owocówką, a drugi ze zwykłą muchą i za każdym razem piwo wyszło ok więc nie przejmowałbym się tym za bardzo.

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, mdadela napisał:

Czy mieliście podobne przypadki i piwo przetrwało?

Ja miałem identyczną sytuacje. Piwo przetrwało:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Jak dasz radę pokrywką przykryć ,to luz pomiędzy garem a nią  dobrze jest zabezpieczyć  rozdartym workiem na śmiecie (oczywiście nowym), taki kapturek jakby robisz.

Właśnie u mnie wygląda to tak jak na zdjęciu - chłodnica dość sporo wystaje do góry i nie bardzo umiem się wymieścić z pokrywką. Muszę pokombinować z tym workiem, dzięki za poradę 🙂

 

Jak u Was poszło ok mimo takiego wypadku to jestem dobrej myśli 🙂  Dzięki Panowie! 

 

Screenshot_20181230-202237_Gallery.jpg

Edited by mdadela

Share this post


Link to post
Share on other sites

To powyginaj tak te rurki ,żeby przynajmniej dało się wsunąć pokrywkę i na to rozdarty worek,taki 35 l wystarczy,

Tak popatrzyłem i jakbyś dał większy worek (jak czapkę ) to  pewnie bez wyginania i pokrywki dałoby rade, muchy to mały problem, ale pewnie z kilkanaście minut masz brzeczkę wystawiona na świat i łapiesz tam wszystko co lata.

 

pok.jpg

Edited by dziedzicpruski

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, dziedzicpruski napisał:

To powyginaj tak te rurki ,żeby przynajmniej dało się wsunąć pokrywkę i na to rozdarty worek,taki 35 l wystarczy,

Tak popatrzyłem i jakbyś dał większy worek (jak czapkę ) to  pewnie bez wyginania i pokrywki dałoby rade, muchy to mały problem, ale pewnie z kilkanaście minut masz brzeczkę wystawiona na świat i łapiesz tam wszystko co lata.

 

pok.jpg

To prawda - tak jak napisałem samo chłodzenie to ok 45 minut, później jeszcze zadawanie drożdzy i napowietrzanie to w sumie będzie z godzina. Przy następnym warzeniu wypróbuję patent z workiem,dzięki za pomysł 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worek jest dobry na przeciwdziałanie  desantowi dzikich drożdży, dla owocówek to nie bedzie wiekszy problem.

 

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

No na owocówki to  faktycznie trzeba by duży worek i spróbować to jakoś  związać  na wiadrze (garnku),

ale już zabezpieczyć wiadro  z fermentem wkładając je do takiego 120 L i związać jest na owocówki i zasyfiałe piwnice i inne pomieszczenia b.dobry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi owocowki zepsuly fermentujace piwo. Ale bylo ich wiecej i najprawdopodobniej pare dni. Piwo bylo niestety do wylania.

W twoim przypadku w tak krotkim czasie jedna muszka raczej szkod nie powinna narobic :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na razie piwo fermentuje aż miło. Zapach przyjemny, drożdże wystartowały standardowo po ok 24 godzinach i podniosły temperaturę o 2-3 stopnie więc wróży to dobrze 🙂 Nie chcę zapeszać, ale jak na razie jestem dobrej myśli 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś z powodzeniem używałem folii spożywczej - takiej jak stretch. Naciągalem na garnek i owijalem. Po schłodzeniu ściągałem i wyrzucałem;)

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, Browarnik Sebol napisał:

No dobra, wszystko fajnie, ale jak w tym czasie mieszać chłodzona brzeczkę, co zalecają w celu szybszego schłodzenia?

 

43 minuty temu, Robert87 napisał:

Możesz mieszać chłodnica


 

 

Prawda? Aż dziwne, że jeszcze nikt nie proponuje prostego mieszadła do szybszego chłodzenia brzeczki przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej. Dla mnie warte każdych pieniędzy. Co za oszczędność wody i czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bo jak w prosty i tani sposób chcesz mieszać brzeczkę podczas chłodzenia? Najtaniej i najprościej jest mieszać chłodnicą. Oczywiście można zrobić Whirlpool, albo zamontować mieszadło ale to nie jest najtańsze i najprostsze rozwiązanie

 

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Robert87 napisał:

No bo jak w prosty i tani sposób chcesz mieszać brzeczkę podczas chłodzenia? Najtaniej i najprościej jest mieszać chłodnicą. Oczywiście można zrobić Whirlpool, albo zamontować mieszadło ale to nie jest najtańsze i najprostsze rozwiązanie

 

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Dla jednych drogo, dla innych nie. To bardzo względne.

A poza tym, rachunek za wodę i kanalizację zrekompensuje z nawiązką poniesiony koszt (no ale jeśli robisz mało warek, to wtedy zawsze będzie drożej).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mówię że dla kogoś to drogo czy nie drogo tylko że jak nie masz nic innego pod ręką to to jest też jakieś sensowne i przy okazji najtańsze rozwiązanie.

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, andy1856 napisał:

Prawda? Aż dziwne, że jeszcze nikt nie proponuje prostego mieszadła do szybszego chłodzenia brzeczki przy użyciu chłodnicy zanurzeniowej. Dla mnie warte każdych pieniędzy. Co za oszczędność wody i czasu.

Są takie rozwiązania. Bez modyfikacji garnka z angielskiego nazywane jest whirlpool arm. Na Ali widziałem coś co nazwają czasem whirpool shark. To wymaga obecności  zaworu. Zawsze zostaje pełna modyfikacja kotła warzelnego. Rozwiązania z whirpoolem wymagają pompki. Zaletą największą  jest szybkość chłodzenia, wadą dodatkowe mycie i większe ryzyko kontaminacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Daniel() napisał:

Są takie rozwiązania. Bez modyfikacji garnka z angielskiego nazywane jest whirlpool arm. Na Ali widziałem coś co nazwają czasem whirpool shark. To wymaga obecności  zaworu. Zawsze zostaje pełna modyfikacja kotła warzelnego. Rozwiązania z whirpoolem wymagają pompki. Zaletą największą  jest szybkość chłodzenia, wadą dodatkowe mycie i większe ryzyko kontaminacji.

Miałem na myśli coś prostszego. Niewielkie mieszadło napędzane silniczkiem i wprowadzanie do chłodnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, andy1856 napisał:

Miałem na myśli coś prostszego. Niewielkie mieszadło napędzane silniczkiem i wprowadzanie do chłodnicy.

Nie do końca Cię rozumiem. Znam kilka osób co ma mieszadła z silników od wycieraczek, ale nikt nie używa tego do cyrkulacji brzeczki. To byłoby banalne bo wystarczyłoby założyć mieszadło o mniejszej średnicy. Jednakże takie rozwiązanie stwarza kolejne problemy. Musisz unieruchomić chłodnicę, ruchy takiej masy jaka stanowi brzeczka przesuną ja na mieszadło. Przy używaniu wydajniejszych chłodnic z karbowanki problem jest wiekszy, bo jakby mieszadło zaczepiło łatwo by pogięło a nawet przerwało chłodnice. Czyli dochodzi konieczność dorobienia mocowań a co za tym idzie dodatkowe koszty. Prawdopodobnie jest to powód czemu rozwiązanie jest mało popularne. Z mojego punktu widzenia dochodzą kolejne wady większe prawdopodobieństwo kontaminacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Robert87 napisał:

Możesz mieszać chłodnica

Chyba prościej się nie da, zawsze tak robię, oczywiście pokrywka i kaptur z worka cały czas założony,mam z dupy chłodnice, dosyć długo schodzi,a zużycie wody to jakieś 60-80 l zależy od pory roku,nie wiem czy to dużo czy mało.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, dziedzicpruski napisał:

jakieś 60-80 l

Bardzo mało. U mnie idzie 200l, a trwa to 40 minut. Karbowanka 16.

Kiedyś używałem mieszadła z małym śmigiełkiem i było szybciej o jakieś 5 minut.

No więc trzeba zakupić wory i niczym się nie przejmować.😎

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, Daniel() napisał:

Nie do końca Cię rozumiem. Znam kilka osób co ma mieszadła z silników od wycieraczek, ale nikt nie używa tego do cyrkulacji brzeczki. To byłoby banalne bo wystarczyłoby założyć mieszadło o mniejszej średnicy. Jednakże takie rozwiązanie stwarza kolejne problemy. Musisz unieruchomić chłodnicę, ruchy takiej masy jaka stanowi brzeczka przesuną ja na mieszadło. Przy używaniu wydajniejszych chłodnic z karbowanki problem jest wiekszy, bo jakby mieszadło zaczepiło łatwo by pogięło a nawet przerwało chłodnice. Czyli dochodzi konieczność dorobienia mocowań a co za tym idzie dodatkowe koszty. Prawdopodobnie jest to powód czemu rozwiązanie jest mało popularne. Z mojego punktu widzenia dochodzą kolejne wady większe prawdopodobieństwo kontaminacji.

To wszystko zależy.

Mam tak zrobioną chłodnicę, że jest bardzo stabilna i jak nabierze wody jest wystarczająco ciężka. Bardzo często mieszam łychą w przestrzeni pośrodku chłodnicy i nic jej nie rusza.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...