Jump to content
FilipPiwowar

APA na Iundze - konsultacja receptury

Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

Chciałbym zrobić piwo na polskim chmielu. Zależy mi na tym, żeby ten polski chmiel był, ale aromaty wolę z chmieli amerykańskich, dlatego chciałbym polski chmiel użyć tylko do goryczki. Piłem ostatnio piwo Perun Marynka Pale Ale SH i Marynka na pewno jest skreślona, piwo beznadziejne, dlatego pomyślałem o Iundze, której co prawda nigdy nie użyłem. Docelowo chciałbym, żeby piwo było umiarkowanie gorzkie, za to z fajnymi aromatami cytrusowymi, piwo z przeznaczeniem dla Januszy, którzy cenią sobie zwykłe piwa koncernowe, dlatego chciałbym pokazać im coś innego, co sam mogę zrobić w domu (dolna fermentacja odpada), jednak żeby to było piwo pijalne, a nie takie skrajne, jak WC IPA. Bardzo podobało mi się piwo The Actor z browaru Brokreacja.

 

Co powiecie na przepis (20l):

5 kg Viking Malt Pale Ale

zacieranie w 67C, wygrzew w 76C

25 g Iunga na 60 min gotowania

30 g Cascade na Whirlpoola

11,5 g Safale US-05 suche

30 g Mosaica na 5 dni cichej

 

Z Brewness wychodzi, że będzie 29 IBU i 0,63 balans goryczy.

 

Z mojego skromnego doświadczenia zawsze w przepisach, które robiłem, coś oprócz głównego słodu się jeszcze dorzucało, niestety nie mam wyczucia co powinno się tu znaleźć.

Czy moglibyście coś doradzić? A może inny polski chmiel byłby lepszy?

 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na goryczkę każdy polski chmiel goryczkowy będzie dobry, czy to iunga, marynka czy magnum. Smak i tak ci robi cascade i mosaic. Twoja receptura wygląda ok, chociaż tego chmielu na smak/aromat niezbyt wiele jak na APA. Ale na pewno wyjdzie smaczne.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez mi sie wydaje ze moglbys sypnac ciutke wiecej tego chmielu na aromat i cicha. Poza tym w podcascie alchemii zachwalali Iunge na goryczke jako chyba najlepszy polski chmiel do tego celu.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

APA na 100% Pale Ale wyjdzie jak najbardziej poprawna. Można dodać niewielkie ilości słodów karmelowych, które podbiją słodowość, ale nie jest to konieczne.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być sam pale ale, zależy co chcesz uzyskać. Może być to ciekawe doświadczenie. Po zrobieniu piwa na samym pale ale będziesz wiedział jaki daje to efekt i będziesz mógł określić czy czegoś ci brakuje, a z czasem dojść do swojego optimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@FilipPiwowar zostaw sam pale ale, nie dodawaj żadnych karmelowych słodów, które mogą przykryć chmiel. Jeżeli piwo ma mieć wyczuwalne nuty chmielowe to odpuść karmel ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokladnie, tak jak pisza koledzy, zrob na 100 % zasypie Pale Ale. Czasem mniej jest lepiej.

Chmiele rowniez fajne i przepis jest dobry - tak jak juz wspomniano wrzuc nieco wiecej chmielu na whirpoola lub cicha.

Osobiscie ostatnio unikam US 05 bo sie na nich nieco przejechalem, ale polecalbym jednak w mozliwie dolnym zakresie ich pracy fermentowac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iunga u mnie w mijającym roku robiła za podstawowy chmiel goryczkowy i smakowy (60 i 15 minut gotowania) znakomicie współgra z nową falą na aromat jak i samodzielny chmiel w bardziej tradycyjnych stylach. Zdecydowanie na tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie, czy będzie jakaś różnica, jeśli zamienię drożdże US-05 na S-04? Niestety w sklepie nie ma już US-05...

Domyślam się, że fermentacja przebiegnie szybciej, ale co ze smakiem i aromatami?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jeszcze jedno pytanie, czy będzie jakaś różnica, jeśli zamienię drożdże US-05 na S-04? Niestety w sklepie nie ma już US-05...
Domyślam się, że fermentacja przebiegnie szybciej, ale co ze smakiem i aromatami?
Jeśli w odpowiednio niskiej temperaturze to nie powinno sie jakoś dużo zmienić, są chyba bardziej estrowe niż 05, ale napewnk piwo na 04 tez wyjdzie dobrze.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze, pamiętaj tylko, że S-04 gwałtowniej zaczynają pracę (przydaje się lepsza kontrola temperatury), natomiast potrafią długo dojadać resztki - nie warto spieszyć się z butelkowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...