Skocz do zawartości
FilipPiwowar

APA na Iundze - konsultacja receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

 

Chciałbym zrobić piwo na polskim chmielu. Zależy mi na tym, żeby ten polski chmiel był, ale aromaty wolę z chmieli amerykańskich, dlatego chciałbym polski chmiel użyć tylko do goryczki. Piłem ostatnio piwo Perun Marynka Pale Ale SH i Marynka na pewno jest skreślona, piwo beznadziejne, dlatego pomyślałem o Iundze, której co prawda nigdy nie użyłem. Docelowo chciałbym, żeby piwo było umiarkowanie gorzkie, za to z fajnymi aromatami cytrusowymi, piwo z przeznaczeniem dla Januszy, którzy cenią sobie zwykłe piwa koncernowe, dlatego chciałbym pokazać im coś innego, co sam mogę zrobić w domu (dolna fermentacja odpada), jednak żeby to było piwo pijalne, a nie takie skrajne, jak WC IPA. Bardzo podobało mi się piwo The Actor z browaru Brokreacja.

 

Co powiecie na przepis (20l):

5 kg Viking Malt Pale Ale

zacieranie w 67C, wygrzew w 76C

25 g Iunga na 60 min gotowania

30 g Cascade na Whirlpoola

11,5 g Safale US-05 suche

30 g Mosaica na 5 dni cichej

 

Z Brewness wychodzi, że będzie 29 IBU i 0,63 balans goryczy.

 

Z mojego skromnego doświadczenia zawsze w przepisach, które robiłem, coś oprócz głównego słodu się jeszcze dorzucało, niestety nie mam wyczucia co powinno się tu znaleźć.

Czy moglibyście coś doradzić? A może inny polski chmiel byłby lepszy?

 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na goryczkę każdy polski chmiel goryczkowy będzie dobry, czy to iunga, marynka czy magnum. Smak i tak ci robi cascade i mosaic. Twoja receptura wygląda ok, chociaż tego chmielu na smak/aromat niezbyt wiele jak na APA. Ale na pewno wyjdzie smaczne.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tez mi sie wydaje ze moglbys sypnac ciutke wiecej tego chmielu na aromat i cicha. Poza tym w podcascie alchemii zachwalali Iunge na goryczke jako chyba najlepszy polski chmiel do tego celu.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

APA na 100% Pale Ale wyjdzie jak najbardziej poprawna. Można dodać niewielkie ilości słodów karmelowych, które podbiją słodowość, ale nie jest to konieczne.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może być sam pale ale, zależy co chcesz uzyskać. Może być to ciekawe doświadczenie. Po zrobieniu piwa na samym pale ale będziesz wiedział jaki daje to efekt i będziesz mógł określić czy czegoś ci brakuje, a z czasem dojść do swojego optimum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@FilipPiwowar zostaw sam pale ale, nie dodawaj żadnych karmelowych słodów, które mogą przykryć chmiel. Jeżeli piwo ma mieć wyczuwalne nuty chmielowe to odpuść karmel ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie, tak jak pisza koledzy, zrob na 100 % zasypie Pale Ale. Czasem mniej jest lepiej.

Chmiele rowniez fajne i przepis jest dobry - tak jak juz wspomniano wrzuc nieco wiecej chmielu na whirpoola lub cicha.

Osobiscie ostatnio unikam US 05 bo sie na nich nieco przejechalem, ale polecalbym jednak w mozliwie dolnym zakresie ich pracy fermentowac.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Iunga u mnie w mijającym roku robiła za podstawowy chmiel goryczkowy i smakowy (60 i 15 minut gotowania) znakomicie współgra z nową falą na aromat jak i samodzielny chmiel w bardziej tradycyjnych stylach. Zdecydowanie na tak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze jedno pytanie, czy będzie jakaś różnica, jeśli zamienię drożdże US-05 na S-04? Niestety w sklepie nie ma już US-05...

Domyślam się, że fermentacja przebiegnie szybciej, ale co ze smakiem i aromatami?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mam jeszcze jedno pytanie, czy będzie jakaś różnica, jeśli zamienię drożdże US-05 na S-04? Niestety w sklepie nie ma już US-05...
Domyślam się, że fermentacja przebiegnie szybciej, ale co ze smakiem i aromatami?
Jeśli w odpowiednio niskiej temperaturze to nie powinno sie jakoś dużo zmienić, są chyba bardziej estrowe niż 05, ale napewnk piwo na 04 tez wyjdzie dobrze.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobrze, pamiętaj tylko, że S-04 gwałtowniej zaczynają pracę (przydaje się lepsza kontrola temperatury), natomiast potrafią długo dojadać resztki - nie warto spieszyć się z butelkowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...