Jump to content
Jankasper

Fermentacja w 4C

Recommended Posts

Dobry wieczór,

 

naszła mnie ochota uwarzyć lagerka, a niestety nie mam kontroli nad temperaturą fermentacji żadnym urządzeniem.

 

Mam za to piwnicę podziemną, gdzie utrzymuje się 4-5C. 

 

Czy są jakies miłe drożdże które uciągną w tych temperaturach? Wcześniej miałem wnękę w domu gdzie było 8 stopni, ale została stermomodernizowana i ma 12-14.

 

Na stanie posiadam German Lager Gozdawa, ale w tych 12-14 nie zachwyciły czystym profilem.

 

Za podzielenie się własnymi doświadczeniami będę wdzięczny.

 

Najlepszego na ten nowy rok!

Edited by Jankasper

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

@Jankasper Wydaje się że masz idealną sytuację, łatwiej i taniej jest podgrzewać niż chłodzić. To tak na przyszłość, jakbyś chciał fermontować w piwnicy.

A teraz może warto wykorzystać te 12-14 C i zrobić pseudolagera, czyli cream ale?

Niedawno zrobiłem cream ale na 

https://www.wyeastlab.com/yeast-strain/dennys-favorite-50-ale

W tak niskiej temperaturze mogą fermontować bardzo wolno. Możesz zapomnieć o zaglądaniu do wiadra przez jakieś 5 tygodni ale warto zaczekać na efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Jankasper napisał:

Mam za to piwnicę podziemną, gdzie utrzymuje się 4-5C. 

Ja w ubiegłym roku ubrałem fermentor w polar i kurtkę, ale T miałem nieco wyższą - nie mogę znaleźć zapisanej ale jakieś 5°C pamietam. Piwo wyszło bardzo dobre.

 

1 godzinę temu, ChmielowyAli napisał:

może warto wykorzystać te 12-14 C i zrobić pseudolagera

Ja bym poszedł w Wyeast 1007 w takich warunkach.

 

edit: w zapiskach jest 8, ale ja pamiętam jednak 5.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie zaryzykujesz to sie nie dowiesz :P

Zrob z tym patentem jak pisze zasada, czyli opatul fermentor jakimis polarami itp., rozkrec wczesniej drozdze w powiedzmy 10 stopniach i staraj sie je zadac tez w ok. 10 stopniach, a nastepnie do tej piwniczki.

Beda dluzej fermentowaly ale powinno sie udac.

Mysle ze w tak opatulonym fermentorze i z rozkreconymi drozdzami temperatura powinna sie utrzymywac w granicach tych 7 stopni, ktore mozna uznac za dolna granice.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, zasada said:

Ja w ubiegłym roku ubrałem fermentor w polar i kurtkę, ale T miałem nieco wyższą - nie mogę znaleźć zapisanej ale jakieś 5°C pamietam. Piwo wyszło bardzo dobre.

 

Ja bym poszedł w Wyeast 1007 w takich warunkach.

 

edit: w zapiskach jest 8, ale ja pamiętam jednak 5.

Dzięki.

w takim razie zakupię Wyeasty, dam fermentor do kartonu. Jak się bedzie wlokło, to po 10 dniach dam do szafy w 12C.

5 hours ago, ChmielowyAli said:

 

@Jankasper Wydaje się że masz idealną sytuację, łatwiej i taniej jest podgrzewać niż chłodzić. To tak na przyszłość, jakbyś chciał fermontować w piwnicy.

A teraz może warto wykorzystać te 12-14 C i zrobić pseudolagera, czyli cream ale?

Niedawno zrobiłem cream ale na 

https://www.wyeastlab.com/yeast-strain/dennys-favorite-50-ale

W tak niskiej temperaturze mogą fermontować bardzo wolno. Możesz zapomnieć o zaglądaniu do wiadra przez jakieś 5 tygodni ale warto zaczekać na efekt.

no właśnie 13C mam cały rok, poza sezonem grzewczym, we wnęce w domu, gdzie idzie woda do podłogówki idzie,  nawet w lato się tyle trzyma. Piekna sprawa :D Wchodza nawet 3 fermentory, to i całe lato mogę warzyć bez zmartwień na niskich ejlowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można ryzykować tak jak koledzy wyżej pisali , ale jeżeli masz możliwość podciągnięcia prądu ( chyba że masz w piwnicy prąd )  zastosuj kabel grzewczy do terrarium i komorę ze styropianu . Będziesz miał całkowitą kontrolę temperatury fermentacji i nie będziesz się martwił czy fermentacja ruszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, rob7320 said:

Można ryzykować tak jak koledzy wyżej pisali , ale jeżeli masz możliwość podciągnięcia prądu ( chyba że masz w piwnicy prąd )  zastosuj kabel grzewczy do terrarium i komorę ze styropianu . Będziesz miał całkowitą kontrolę temperatury fermentacji i nie będziesz się martwił czy fermentacja ruszy.

no właśnie takie bajery dopiero dojdą mi w marcu, razem z elektryfikacja podziemii.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Jankasper napisał:

w takim razie zakupię Wyeasty

O wyeast pisałem w odniesieniu do tych 12°C i "pseudolagera".

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi drożdże FM30 przy temperaturze 5-6 stopni wolno fermentowały. Przy spadku temperatury o jeden stopień musiałem już okryć fermentator i odizolować kartonami od podłoża. Końcówkę fermentacji musiałem jednak przeprowadzić w wyższej temperaturze, bo w pewnym momencie porzuciły robotę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.