Jump to content
EU8N

Butelkowanie

Recommended Posts

Mam pytanie.Mam nastawione 2 piwa po 20 l.Pierwszy lager burzliwa już 3 tydzień, dwa razy sprawdzałem blg (początkowe 14),obecnie 2.5(dwukrotnie sprawdzane).Drugie takie samo, ale burzliwa 8 dni i górna fermentacja ( drożdże Nottingham). Blg obecne również 2.5.(początkowe takie samo jak pierwsze).Smak obu wyśmienity😀.Czy mogę oba butelkować?Lagera raczej bez skrupułów, ale górnika? Niby blg się nie zmienia i jest takie samo jak przy Lagera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie będą głosy, żeby lagera jeszcze lagerować koło 0 stopni.

Co do Ale, daj mu jeszcze kilka dni na redukcję pozostałości po fermentacji. Wydaje mi się, że im dłużej w fermentora jest piwo to później szybciej w butelce jest dobre.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, PiotrM napisał:

Pewnie będą głosy, żeby lagera jeszcze lagerować koło 0 stopni.

Co do Ale, daj mu jeszcze kilka dni na redukcję pozostałości po fermentacji. Wydaje mi się, że im dłużej w fermentora jest piwo to później szybciej w butelce jest dobre.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
 

Laserem jest ładnie klarowny,jak dla mnie. Po za tym dla mnie liczy się smak.Lagerka butelkuje, Ale zostawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale nie przelewasz na cichą, u Mnie z reguły po przelaniu na cichą jeszcze trochę zejdzie z blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje.

Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje.
Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. 
Czyli lagerujesz w niskich temperaturach...

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagerowaniem bym tego nie nazwał. Prędzej coldcrash. Lagerowanie dla 14BLG powinno trwać 14 tygodni...

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, nike21 napisał:

Ja bym oba przelał znad drożdży do czystego fermentora i na kilka dni na balkon wystawił. Po pierwsze jak coś będzie miało dofermentować to dofermentuje a dzięki niskiej temperaturze ładnie się wyklaruje.

Lagerowania też nie przeprowadzam ale lagery robię tylko zimą i po fermentacji burzliwej wystawiam na balkon nawet na mróz (mam komorę ze styropianu) na tydzień czasu. Piwko jest potem klarowne jak łza. 

 

8-dniowe ale chcesz wystawiac na balkon (5C), zeby dofermentowalo ?

To przeciez jest czas, kiedy warto podniesc temperature o stopień, dwa, poczekać kilka dni i ewetualnie wtedy CC i do butelek

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przez kilka dni w temp pokojowej nie zmienia się blg to już raczej nie dofermentuje. Z mojego doświadczenia po przelaniu piwa jeszcze jakieś CO2 się wydobywa bo pokrywa puchnie. No chyba że podczas przelania piwo się odgazowuje i dlatego pokrywa puchnie. Ja tak robię z każdym piwem i nigdy nie miałem nic przegazowane. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu uważam, że 8-dniowe piwo o początkowym BLG=14 powinno jeszcze się zostawić na kilka dni, pozwolić drożdżom posprzątać, a nie "usypiać je niską tempetaturą.

Wbrew pozorom lepiej się wtedy klaruje, niż przy szybkim CC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie doczytałem tych 8 dni burzliwej w przypadku górniaka. Oczywiście 8 dni może być za mało. Autor też nic nie pisze o temp fermentacji. Jeśli ten Ales stał w temp 20stopni to po 8 dniach pewnie skończył fermentować ale i tak potrzymałbym jeszcze z tydzień. Ja w sumie swoje piwa wszystkie trzymam na burzliwej 2 tyg (lagery nawet i 3 tyg), bo tak mi pasuje żeby warzyć co 2-3 tygodnie, i dopiero jak jestem pewien że skończyły fermentacje to przelewam i na balkon. Zawsze mi się ładnie klaruje. Nawet to co ma być mętne mi wychodzi klarowne ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, nike21 napisał:

Nie doczytałem tych 8 dni burzliwej w przypadku górniaka. Oczywiście 8 dni może być za mało. Autor też nic nie pisze o temp fermentacji. Jeśli ten Ales stał w temp 20stopni to po 8 dniach pewnie skończył fermentować ale i tak potrzymałbym jeszcze z tydzień. Ja w sumie swoje piwa wszystkie trzymam na burzliwej 2 tyg (lagery nawet i 3 tyg), bo tak mi pasuje żeby warzyć co 2-3 tygodnie, i dopiero jak jestem pewien że skończyły fermentacje to przelewam i na balkon. Zawsze mi się ładnie klaruje. Nawet to co ma być mętne mi wychodzi klarowne ;)

Nie pisałem o temperaturze,bo wydało mi się to oczywiste.Ale było w 20 stopniach,po trzech dniach blg 2.5 po 8 dniach dalej 2.5.Dodam ,że zrobione na gestwie s-04 trzecie "pokolenie"

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, heniek08 napisał:

Przelej Kolego na  cichą i potrzymaj jeszcze tydzień. Drożdże sobie dojedzą co muszą. To nie koncerniak nie śpiesz się 😁

Po co ma przelewać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...