Jump to content
Sign in to follow this  
josefik

niezbędnik dla niedomowego piwowara

Recommended Posts

W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego.

Coder, a Ty tak na poważnie czy jaja sobie robisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy.

Myślałam, że sobie żarty stroisz, bo po pierwsze po co browar przemysłowy miałby stosować mech irlandzki???

Po drugie mogę Cię zapewnić, że browary używają znaczne ilości tych "wynalazków". Pracując w browarze zetknęłam się z większością z nich i wieloma tu niewymienionymi.

Bracki Browar to trochę inna bajka, oni nie muszą niczego przyspieszać, bo mają niewykorzystane moce produkcyjne, nie muszą zbijać piany w tankofermentorach bo ich nie mają, nie muszą stosować amylaz bo jeśli stosują jakiś dodatek niesłodowany to jest to cukier, jeśli filtracja się przedłuża bo jest za dużo B-glukanów to mają czas, żeby poczekać...

Share this post


Link to post
Share on other sites
W sumie nie wiem dla kogo ta oferta - jak rozmawiałem z piwowarem z browarze Zamkowym, to oni nie używaja niczego - nawet mchu irlandzkiego i kwasu mlekowego.

Jak to dla kogo? Dla wielkich browarów.

 

Kwas mlekowy to nasze fanaberie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie' date=' na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy.[/quote']

Myślałam, że sobie żarty stroisz, bo po pierwsze po co browar przemysłowy miałby stosować mech irlandzki???

Po drugie mogę Cię zapewnić, że browary używają znaczne ilości tych "wynalazków". Pracując w browarze zetknęłam się z większością z nich i wieloma tu niewymienionymi.

ostatnio słyszałem historię o produkcji fratera pszenicznego

ponoć piwo było w procesie produkcyjnym klarowane, filtrowane żeby na koniec z dużego pojemnika z nazwą "zmętniacz do piwa"

ponownie mogło być mętne i nieklarowane :lol:

Ile w tym prawdy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ostatnio słyszałem historię o produkcji fratera pszenicznego

ponoć piwo było w procesie produkcyjnym klarowane, filtrowane żeby na koniec z dużego pojemnika z nazwą "zmętniacz do piwa"

ponownie mogło być mętne i nieklarowane :D

Ile w tym prawdy?

Też o tym słyszałam :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie, na serio sądzę, że browary przemysłowe wcale nie używają tak dużo tych wynalazków, jak się nam wydaje. A przynajmniej Zamkowy.

Coder otrząśnij się. :lol: Zamkowy to wyjątek, a nie reguła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
wow :rolleyes:

nie wiem czy po tych dodatkach jeszcze zacierać trzeba :lol:

 

http://www.hussch.com.pl/Piwowarzy.html

Może zamówimy tak po kilogramie na próbę :D

Tak na serio to bym chętnie spróbował Fermcap - u nich się nazywa Antischaum, żeby piana nie wyłaziła z fermentorów i starterów.

I Whirlfloc, którego akurat nie mają w ofercie - podobno jest dużo lepszy od mchu irlandzkiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bracki Browar to trochę inna bajka, oni nie muszą niczego przyspieszać, bo mają niewykorzystane moce produkcyjne, nie muszą zbijać piany w tankofermentorach bo ich nie mają, nie muszą stosować amylaz bo jeśli stosują jakiś dodatek niesłodowany to jest to cukier, jeśli filtracja się przedłuża bo jest za dużo B-glukanów to mają czas, żeby poczekać...

Dori- święta racja !a z tą filtracją (na warzelni i leżakowni) to 'słyszałem' ,że trzeba się czasem(porter) zdrowo "biczować" aż pot się leje po plecach aż do butów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.