Jump to content

Recommended Posts

Super tekst, dzięki.

Ale mam pytanie - chcę zrobić lagera.

Wiadomo, że po +/- miesięcznej fermentacji powinien sobie kolejne dwa poleżeć w 3-4C

Czy lepiej będzie, jak poleży sobie w fermentorze (innym, niż ten w którym trwała fermentacja), czy w petainerze ?

A jeśli w petainerze, czy pod CO2 z butli, czy może z refermentacji (co, jak gdzieś czytałem zwiększa trwałość piwa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drobna uwaga - przy nagazowaniu piwa w petainerze lepiej chyba zaślepić wejście gazowe a gaz podłączyć do piwnego. Mamy od razu przepływ CO2 przez całe piwo


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzebowalem czegos takiego, bo mecze sie z tym tematem juz jakis czas. Do tej pory 3 razy kegowalem, 2 razy corny i raz wlasnie PET. Za kazdym razem przegazowane, sama piana leci i nici z piwa. Sprobuje sie zastosoeac do twoich rad.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Hobbysta napisał:

Potrzebowalem czegos takiego, bo mecze sie z tym tematem juz jakis czas. Do tej pory 3 razy kegowalem, 2 razy corny i raz wlasnie PET. Za kazdym razem przegazowane, sama piana leci i nici z piwa. Sprobuje sie zastosoeac do twoich rad.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Tylko pamiętaj, że te wartości ciśnienia podane są orientacyjnie, tak aby pokazać pewne zależności jak to się mniej więcej zachowuje. Polecam obejrzeć filmy, poczytać też podlinkowane tematy i na podstawie dodatkowo Twoich doświadczeń znaleźć (jak mawiał Mateusz Borek w filmie) konsensus.

 

7 godzin temu, Kurt napisał:

Drobna uwaga - przy nagazowaniu piwa w petainerze lepiej chyba zaślepić wejście gazowe a gaz podłączyć do piwnego. Mamy od razu przepływ CO2 przez całe piwo


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki za radę. Czytałem o tym. Wydaje mi się, że jeśli i tak turlamy, bujamy kegiem to ma to na tyle małe znaczenie, że postanowiłem o tym nie pisać, aby nie wprowadzać zbyt wielu informacji początkującym. Sam na początku od takiego poradnika oczekiwałbym pokazania bardziej krok po kroku co z czym i dlaczego, a takie szczegóły to już można zostawić na potem, jak już ktoś przebrnie początki. 

Dostałem też jedną informację, że mycie petainera NaOH powoduje wydzielanie się rakotwórczego Benzenu. Oczywiście jest to cenna informacja, warto o tym wiedzieć i mieć to na uwadze, ale większość osób używa NaOH do czyszczenia kega, ja też. Jeśli nie jest to konieczne to w ogóle w moim browarze unikam NaOH, ale warto go mieć i czasem można użyć. Moim celem było to aby ktoś ,,zielony" miał poradnik jak kegować, jeśli będzie zainteresowany to wraz ze wzrostem wtajemniczenia będzie się doskonalił w tym temacie. Dołączam do listy linków nasz obszerny temat o myciu i dezynfekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@darinho sody kaustycznej z PET nie powinno się używać bo masz hydrolizę. Ług wyżera ten polimer robi się coraz słabszy. Jak dowalisz ciśnieniem z butli  to kiedyś puści i lecisz ze szmatą na podłogę. Benzen z tego polimeru też pewnie będziesz miał, ale wtedy większe stężenia i wyższa temperatura. Przy takim myciu i płukaniu jakieś śladowe ilości tego rozpuszczalnika się porobią, ale szybciej trachnie od nadżerek.

 

Spoko poradnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...