Jump to content
Rafal Toruń

Sweet Milk Stout : ilość BLG

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie Milk Stout.

Skład :

Słód jasny pilzneński 3.8kg

Słód karmelowy Caraaroma 0.25kg

Słód czekoladowy 0.40kg

Laktoza 0.5kg 

Chmiel aromatyczny Perle 40g

 

Niestety z braku wprawy zapomniałem zbadać ilość Blg przed zadaniem drożdży

 

Natomiast po 3 tygodniach fermentacji (bez przelewania na cichą) wyszło mi ok 9,2 Blg (nie ruszyło nic od 3 dni)

Z przepisu na Homebrewing.pl piwo ma 14Blg i ok 5% alko

Wg Kalkulatora gęstość początkowa 14Blg i końcowa 9,2Blg daje nam jakieś 2,8% .

Czy ja coś źle liczę ? Tak czy siak po 3 tyg fermentacji Blg 9% wydaje się bardzo dużo.

Odfermentowanie na poziomie 35% wydaje się nie wielkie a może to wina laktozy ?Gdzie popełniłem błąd ?

 

Dodam że smak podczas pomiaru wydawał się bardzo dobry. przelane do butelek ale ciekawi mnie zawartość alkoholu.

 

doczytałem że Dodatek surowca do refermentacji do butelki zwiększa zawartość alkoholu ok. 0,4%-0,5% czyli liczyć mam że zostaje 3,3% ?

Edited by Rafal Sakovvski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licząc w kalkulatorze, wziąłeś pod uwagę dodanie laktozy? Podnosi poziom blg, ale nie zostanie przefermetowana. Możesz uznać więc, że Twój końcowy poziom blg to około 7,7 jeśli to warka 20l. Bez początkowego blg to i tak strzelanie w ciemno. Nie wiadomo jaką masz wydajność. Przy tym zasypie 14blg to chyba już włącznie z laktozą ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to jest właśnie problem, że tego nie sprawdziłem. ale będzie nauczka

7,7 to już lepiej aczkolwiek wyczytałem że 500g laktozy to nawet 2,5blg.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To faktycznie dużo blg  zostało nawet odliczając laktoze. A jakich drożdzy użyłeś?, jak zacierałeś?, otrzymałeś 20l brzeczki nastawnej? Sprawdzałeś spławik na wodzie czy nie przekłamuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wystapił podobny problem i dodam że otrzymałem 14l brzeczki która miała 17,5BLG już z 0,5kg laktozy, po fermentacji 33 dni (drożdże US05) pozostało 9BLG i taki poziom cukru utrzymywał się od już dwóch tygodni. Wczoraj poszło w butelki z 80g glukozy więc będę kontrolował sytuacje na bieżąco. Przy takim ekstrakcie pierwszy raz mi się zdarzyło tak słabe odfermentowanie chyba że popełniłem błąd pomiarowy.  

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rób FFT na przyszłość. Prosty test a pomaga bardzo. Po dodaniu drożdzy odlej troche do szklanki i odstaw w ciepłe miejsce. Po trzech dniach będziesz wszystko wiedział.

Share this post


Link to post
Share on other sites

użyłem Drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor otrzymałem jakieś 21l brzeczki. spławika nie sprawdzałem , sprawdzę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

po 2 dniach sprawdziłem smak ok w porównaniu do Olbrachta milk stout bardzo porównywalny .

Błąd że nie sprawdziłem przed zadaniem drożdży teraz mam nauczkę. chyba nie ma co drążyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.