Jump to content
Sign in to follow this  
tplink

rada i jak to widzicie

Recommended Posts

Witam , na wstępie chciałbym życzyć wszystkim wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku 2019 :) 

Mam pytanie ; cóż mam za soba kilka warek z brukitu i wpadłem na pomysł  (pewnie pomyślicie ze profanacja , herezja itp) ale nie o to tutaj mi chodzi po prostu chciałbym obiektywnego zdania : chciałbym zrobić Ris-a z brukitu (trzeźwy jeszcze jestem pisząc to ) i założenie mam takie :

- muntons irish style stout (albo coś podobnego) 1,5 kg 

- ekstrakt słodowy jasny  1,7 kg 

- ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg 

- laktoza 1kg 

- glukoza 400 g 

- ześrutowany jęczmień palony ok 400 g (np Viking malt) 

- drożdże danstar nottingham ( x 2 ) 

+ myślałem o nachmieleniu go na zimno ( np Inga , ile gram to jeszcze nie wiem ) 

więc co wy o tym myślicie , miało by to jakąś szanse? mogłoby wyjść z tego coś co można by powiedzieć ze stało koło RIs-a? ewentualnie jaką ilość alko by się z tego uzyskało? 

wiem ze meeega było by zrobić takiego Ris-a z zacieru ale nigdy nie robiłem z zacieru i pewnie zadacie pytanie "to zacznij od czegoś łatwiejszego a nie odrazu Ris-a z zacieru chesz robić" prawda że mógłbym ale ja lubię treściwe piwa jak RIS, PB albo BW więc nie chcę robić kolejnych 20 L rodzaju piwa które mi nie podejdzie  , chociaż kiedyś nadejdzie taki dzień że takiego Ris-a z zacieru też robię :D

dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zrobisz z brewkitu to będziesz miał zdecydowanie za słabą goryczkę w stosunku do ciała. Musiałbyś dochmielić. A skoro tak to pomiń brewkit i zrób po prostu z ekstraktów niechmielonych. Daj 3x1,7kg ekstraktu jasnego (ewentualnie 2 jasne i jeden ciemny). Pół kilo jęczmienia palonego. Laktozy dałbym mniej albo w ogóle. Na zimno chmielić nie ma potrzeby. RIS będzie się długo układał i w tym czasie większość aromatów z chmielenia może się ulotnić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

to co piszesz też ma jakiś sens i jak bym sobie darował brukit to dodatkowe 80 pln w kieszeni jak by nie patrzeć chociaż wiadomo nie ma co szczędzić :D cóż co do chmielenia to też masz racje ale w sumie co tam 50 g kosztuje 7 pln więc nawet jak w czasie zniknie to wiele nie stracę więc może zostane przy dochmieleniu ;) a jak to widzisz ogólnie , będzie to miało coś wspólnego z RIS-em chociaż trochę czy sobie darować i naprawdę pomyśleć o zrobieniu go z zacieru? może Ty miałeś możliwość zrobienia z zacieru już takiego piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy okazji przygotowań do świąt itp pomyslałem nad jeszcze jedna rzecza : pewnie błachostka ale nie ma głowy na rozmyslania i szukanie w necie wiec wole zapytac tak ze sorry jak pytanie bedzie smieszne :D  napisałes zeby nie dawal brukitu ani nie dochmielal na zimno itp wiec same ekstrakty ale wtedy gdzie bedzie to powiedzenie "zupa chmielowa" skoro wgl tam chmielu nie bedzie ? :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ohhhh rozumiem teraz :D a można jakos go dochmielić na gorzyczke? tz teoretycznie moglbym dodać na dwa te brukity chociaz czy to cos da? a podniesie cene o dodatkowe kilkadziesiat dobrych zloty 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tplink -> Dziękuję za życzenia i wzajemnie.

Też robię TYLKO z ekstraktów i, choć wiem, że wyszło by mnie to taniej robiąc z ziarna, nie warzę piwa aż tak dużo by męczyć się przez 5-8h w kuchni przy gaże. 😜

Dlaczego nie? Do tej pory mam za sobą 2 warki PB, braggota w dwóch wersjach, kilka piw z owocami oraz cydr. WSZYSTKO z puchy. Raz poszło lepiej, raz gorzej, ale jestem zadowolony.

I tak, da się dochmielić na goryczkę. Ekstrakt słodowy to ... zagęszczona brzeczka. Jak dodasz wody będziesz miał to samo co inni domowi piwowarzy, z pominięciem etapu zacierania. Coś takiego nie tylko MOŻNA, co nawet TRZEBA nachmielić, bo nie będziesz miał goryczki. 😜

Share this post


Link to post
Share on other sites

więc dochmielić czym i kiedy? po prostu dorzucić chmielu do gotującej sie zupy na jakiś czas? a te PB to z czego kupowałeś ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej z czego robiłem. 😜 Z 4 ciemnych ekstraktów 1,7 kg plus 0,5 ciemnego w proszku. 22l, 25* Blg.

Czym? Cóż, to już twój wybór. Może ktoś inny tobie doradzi jaki dobrać chmiel do RIS'a, bo szczerze powiedziawszy ja, mimo, że ciemne piwa lubię, za staut'ami nie przepadam. A próbowałem się do nich przekonać kilka razy. :/

60 minut gotowania na goryczkę, z 15-20 na aromat/smak. I tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok , dzięki wielkie :D a np z racji świąt napisałbyś z czego dokładnie zrobiłeś tego PB? tz jakie te ekstrakty, chmiele itp , oczywiście jak to nie tajemnica ;) może zamiast tego RIS-a zrobiłbym sprawdzonego PB Twojego autorstwa :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko tutaj mówić o autorstwie, ale jeżeli chcesz ...

 

Warka 4 - Porter bałtycki z suską sechlońską 16.03.17

 

- BA Brew-Kit PLUS 1 kg,

- palony jęczmień Wayerman 0,5 kg,

- suska sechlońska 250g,

- malt extrakt pale ale 1,7 kg x2,

- malt extrakt light 1,7 kg,

- WES Ciemne 1,7 kg.

 

Drożdże Saflager S-23 11,5 g x2.

 

Warka 7 - Porter bałtycki z wiśnią 02.01.18

Wersja I

- Bruntal Malt extrakt Dark 1,7 kg,

- Ekstrakt suchy Ciemny 500g 0,5,

- WES Ciemne 1,7 kg 0,5,

- WES Ekstrakt Słodowy 1,7 kg 0,5.

 

Drożdże Saflager W-34/70 11,5g x3.

 

Wersja II

  

- Bruntal Malt extrakt Dark 1,7 kg,

- Ekstrakt suchy Ciemny 500g 0,5,

- WES Ciemne 1,7 kg 0,5,

- WES Ekstrakt Słodowy 1,7 kg 0,5.

  

Drożdże Safale S-04 11,5g x3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

się skusze chyba ;) i ile %% wyciągnąłeś z tego? jak Ci to wgl wyszło ? chodzi mi tutaj o BP nr 1 :) i rozumiem ze najpierw palony jęczmień pogotowałeś później dodales puszki a na końcu suske czy suska na cichą ? sporo pytań zadaje sorry ale tak już mam :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palony jęczmień był tylko na barwę. Bardziej przez to przypominał staut'a, ale potem się to ułożyło. 😜

Suskę dałem na ostatnie 15', 10' i 5' minut gotowania, był przez to fajny, wędzony aromat, który, niestety, "uciekł" podczas fermentacji burzliwej, dlatego też dodałem drugie tyle na cichą. Połowę śliwek przekroiłem dodatkowo na pół by wydobyć wszystko co najlepsze ze środka ... I nie macerowałem ich w alkoholu ani nie przepłukiwałem wrzątkiem/oxi.

Ten pierwszy ma/miał początkowe Blg 24*, a po głównej fermentacji zszedł do 11*. Na cichej do 9*. I z perspektywy czasu na burzliwej potrzymałbym go ciut dłużej ... Po Nowym Roku planuję zrobić kolejnego PB i tym razem dam mu minimum 4 tygodnie czasu ...

Co do alkoholu, to o ile kalkulator na brewness.com się nie myli, to miał 9,6%.

Ten drugi, z wiśnią, miał 25* Blg przed burzliwą, a zszedł mi do 7* Blg. Oba.

 

 

Aha, żeby nie było nieporozumień. Kupiłem, w obu piwach, ciemny ekstrakt NACHMIELONY z WES'a, a dodatkowe były na podbicie Blg/ciała. Od tego roku SAM chmielę.

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze bardzo. Nawet teraz, dwa lata po uwarzeniu piwa, czuć tą śliwkę. ^^

Drugie, niestety, już DUŻO mniej, mimo, że przy przelewaniu na cichą byłem BARDZO z niego zadowolony ... :/

Nie. Wtedy jeszcze nie chmieliłem samodzielnie. Na dobre zacząłem w tym roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po fermentacji możesz dodać ekstraktu chmielowego żeby przełamać słodycz i zbalansować piwo. Zawsze łatwiej będzie ci to zrobić bo przy ris jak bardzo odfermentują drożdże to niewiadoma


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurt -> Nie wiem do kogo to było, ale jeżeli do mnie ... Jeżeli dokładać dodatkowy ekstrakt nachmielony po głównej fermentacji, to raczej nie powinno się zlewać młodego piwa znad drożdży, tylko zostawić go tak jak jest, nie? Była by szansa, że dojedzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a do tego PB jakie byś użył chmiele ? tz z tego przepisu zamiast WES dodać chmiel samemu? jaki bys dal i ile? Marynke na goryczke czy? BA Brew-Kit PLUS - czym by to zastąpić? BA ma do 7 stycznia wolne a ja chcialem to zrobić jeszcze zanim pójdę do pracy :) 

 

Kurt - ris risem ale chyba zrobie tego baltyckiego :D chyba ze masz jakis przepis na risa :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Połącz dwie warki w jedno. ;) Użyj 4 ekstraktów ciemnych + pół kg ciemnego w proszku i będzie dobrze.

Co do chmielu, to ... Marynka na goryczkę, a Lubelski na smak/aromat, aczkolwiek ... Zobacz Saaz na goryczkę i aromat/smak, bo używałem w/w chmieli w lagerze ostatnio i, szczerze powiedziawszy, byłem średnio zadowolony. :/ Saaz, którego również użyłem w innym lagerze, był pod tym względem lepszy. Może to być też wina użytych drożdży,  ale to musiałby się ktoś mądrzejszy ode mnie wypowiedzieć. 😜

To będzie "bałtyk" warzony po Nowym Roku. Jeżeli chcesz, możesz się na nim wzorować. https://brewness.com/pl/recipe/porter-baltycki-83/view

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kurt -> Nie wiem do kogo to było, ale jeżeli do mnie ... Jeżeli dokładać dodatkowy ekstrakt nachmielony po głównej fermentacji, to raczej nie powinno się zlewać młodego piwa znad drożdży, tylko zostawić go tak jak jest, nie? Była by szansa, że dojedzą.

Z nachmielonymi ekstraktami nie eksperymentowałem. Warzyłem ris i pb z pełnym zacieraniem. Miałem na myśli dodanie ekstraktu chmielowego już do gotowego do rozlewu piwa. Masz wtedy okazję w przybliżeniu sprawdzenia jaki ma Profil czy nie jest zbyt słodkie i dodając ekstrakt chmielowy możesz przełamać tą słodycz i
zbalansować piwo


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurt -> Obawiam się, że dołożenie nachmielonego ekstraktu do PB o którym myślę nic by nie dało. :/ Nie chodziło o to, że nie było czuć goryczki, ale sam smak/aromat/charakter piwa zmienił się w przeciągu tych tygodni cichej na gorsze. Wcześniej było czuć piękną wiśnię w aromacie i smaku, było przyjemnie lepkie, słodkie, a jednocześnie goryczkowe ... W dniu butelkowania praktycznie NIC z tego nie zostało. ;(

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się że zrobię z tego linka który dałeś a RIS-a zrobię w następnej kolejności poprostu :D ogólnie to nie chcę takiej warki na 22 L więc zrobię 3/4 tego co dałeś w przepisie tz ok 17 L i na cichą dodam tą śliwkę wędzoną i zobaczymy co z tego wyjdzie :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...